• Marin C. Alexandru

Tribuna Internaţională - Putin prezintă noile capabilităţi nucleare ale Rusiei


Sursă foto: https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/02/kazakhstan-model-nuclear-disarma-20142142092967469.html

Exploatând limbajul emoțional și ameninţarea cu lansarea unei rachete de croazieră spre America de Nord, președintele rus Vladimir Putin a susţinut în cadrul discursului său anual către țară, de joi seara că Rusia a dezvoltat noi arme nucleare care ar putea depăși orice apărare antirachetă a S.U.A.

Discursul lui Putin, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale rusești, a constat într-un nivel crescut al retoricii marțiale chiar și după standardele sale extrem de combative. Pentru prima dată, Putin a afirmat că Rusia a testat cu succes motoarele cu propulsie nucleară care ar permite rachetelor de croazieră cu rafale nucleare și dronelor submarine să călătorească pe distanțe aproape nelimitate și să se sustragă apărării tradiționale.

El a avertizat, de asemenea, că Moscova ar considera un atac nuclear, de orice dimensiune, la adresa unuia dintre aliații săi drept un atac asupra Rusiei și că va duce la un răspuns imediat. Putin nu a specificat care țări sunt considerate aliați.

Putin a arătat clar că declarația sa de mândrie rusească a fost îndreptată direct spre Statele Unite, pe care le-a acuzat că au iniţiat o nouă cursă în domeniul armamentului, rezistând negocierilor de control a armamentului, dezvoltând noi sisteme de apărare antirachetă și adoptând o poziție mai agresivă în strategia nucleară . În acest fel, a spus el, Statele Unite nu au reușit să ia în serios puterea Rusiei. "Nimeni nu ne-a ascultat", a spus Putin. "Ascultaţi-ne acum!" [Sursa 1]

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Dana White, a declarat că oficialii americani nu au fost "surprinși" de comentariile lui Putin, dar nu au dat detalii despre gradul de cunoaștere a dezvoltării militare rusești. Ea a respins, de asemenea, sugestia lui Putin că Rusia trebuie să-și îmbunătățească puterea nucleară, din cauza acumulărilor defensive din Occident. "Aăprarea noastră antirachetă nu a fost niciodată despre [Rusia]" [Sursa 2], a declarat aceasta.

Înalții generali americani au emis cu multe luni în urmă avertismente cu privire la dezvoltarea și desfășurarea de noi rachete rusești de croazieră, cerând Congresului și Pentagonului să intensifice tehnologia care ar putea asigura o mai bună securitate împotriva lor. Rachetele de croazieră zboară puţin deasupra solului, cu viteză variabilă, ceea ce le permite să se sustragă sistemelor radar și de apărare antirachetă care sunt proiectate să tragă în jos rachetele care zboară mai lent și pe o traiectorie curbilinie.

Rusia a dezvoltat noi rachete de croazieră "cu capacitatea de a pune în pericol statele NATO la niveluri pe care nu le-am văzut până acum", a declarat generalul Lori Robinson, comandantul US Northern Command, care este desemnat să apere Statele Unite continentale, în mărturia sa din Senat la jumătatea lunii februarie.

Putin a descris, joi, capabilitățile rachetelor rusești care nu au fost discutate public în ultimul an la Washington - că sunt rachete de croazieră echipate cu motoare cu propulsie nucleară, oferindu-le o autonomie de zbor practic nelimitată și posibilitatea de a urma o cale de zbor imprevizibilă. Pentru a demonstra acest lucru, Putin a arătat un video cu o rachetă lansată în cercul polar rus, evitând apărarea antirachetă, când a trecut Atlanticul, a rotunjit vârful sudic al Americii de Sud și s-a îndreptat spre Statele Unite. "Sper că tot ceea ce s-a spus astăzi va trezi orice potențial agresor" [Sursa 2], a spus Putin.

Pretențiile din discursul său anual către parlamentari au stârnit reacţiile observatorilor apropiați ai armatei ruse. Un analist independent rus, Alexander Golts, a declarat că experții în arme la care a vorbit după discurs "au fost toți în stare de șoc, așa cum am fost eu". "Acesta este începutul unui nou război rece", a spus Golts. "Acesta este un efort de a speria Occidentul" [Sursa 3].

În timp ce armele dezvăluite de Putin s-au dezvoltat probabil de ani de zile, tonul său de confruntare a apărut parțial ca un răspuns la abordarea mai aspră a armatei nucleare a administrației Trump. Putin a spus că planurile Pentagonului anunțate luna trecută de a introduce două noi tipuri de arme nucleare și de a extinde scenariile pentru utilizarea lor "provoacă mare îngrijorare".

Cu un buget de apărare mult mai mic decât cel al Statelor Unite, Rusia este prost poziționată pentru a concura într-o cursă tradițională a înarmărilor. Dar prezentarea vizuală a noului armament rus al lui Putin a fost concepută pentru a arăta Washingtonului că intenționează să mențină ritmul cu Statele Unite ca o superputere nucleară.

Nu a fost clar imediat dacă armele descrise de Putin au fost operabile sau cât de aproape au fost pregătite pentru desfășurare. Dar discursul, au spus analiştii, a reprezentat o noua piatra de hotar in tensiunile crescande dintre SUA si Rusia, care au inregistrat escaladari de la izbucnirea crizei din Ucraina de acum patru ani. "Relațiile cu SUA se află într-un moment în care singurul lucru pe care trebuie să-l amintim în fiecare minut al fiecărei zile este acela că speram ca acest lucru nu va duce la o coliziune" [Sursa 3], a declarat Dmitri Trenin, director al think tank-ului Carnegie din Moscova.

În discursul său de două ore într-o sală istorică, chiar lângă zidurile Kremlinului, Putin a afirmat că la sfârșitul anului trecut Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră propulsată de un motor nuclear. Racheta va fi capabila sa zboare aproape de pamant si sa urmeze o cale de zbor imprevizibila, facand apararea antiracheta existenta "inutila", a spus Putin. El a mai spus că Rusia, în decembrie, a încheiat un ciclu de testare pe mai mulți ani pentru o dronă subacvatică, alimentată cu energie nucleară. Testele de succes, a spus Putin, "vor permite dezvoltarea unui nou tip complet de arme - un complex strategic de arme nucleare cu rachete echipate cu un motor nuclear de propulsie" [Sursa 2].

Discursul a venit, de asemenea, într-un moment important la nivel național. Cu ocazia alegerilor prezidențiale din 18 martie, Kremlinul dorește o prezență ridicată a alegătorilor pentru a adăuga legitimitate la ceea ce pare a fi un al patrulea mandat prezidențial de șase ani pentru Putin, în vârstă de 65 de ani, care a preluat puterea în 1999. Prima jumătate a discursului, Putin a vorbit despre îmbunătățirea vieții rușilor in interiorul tarii, promițând să dubleze cheltuielile guvernamentale pentru drumuri, asistență medicală și dezvoltare regională.

Discuțiile despre armele de înaltă tehnologie, au afirmat analiștii, au sugerat alegătorilor ruși că Putin își asigură securitatea chiar dacă multe probleme interne au rămas inca nerezolvate.

Discursul lui Putin "a schimbat radical estetica politicii externe", a spus Konstantin Gaaze, un analist politic rus independent. "Această estetică se bazează pe principiul că "Rusia poate declansa un razboi nuclear la nivel mondial în orice punct pe care îl alege ".

Comentariile lui Putin vin înaintea lansării planificate a armatei americane a noii sale politici de apărare antirachetă. Deși apărarea antirachetă din SUA a fost inițial concepută în timpul Războiului Rece ca o modalitate de a proteja țara de amenințările cu rachete sovietice, aceasta a evoluat după prăbușirea URSS, pentru a se concentra asupra apărării împotriva națiunilor nedemocratice precum Coreea de Nord sau Iran.

Cele 44 de interceptoare de rachete pe care Statele Unite le exploatează în Alaska și Hawaii și instalațiile Aegis și Thaad pe care le operează cu aliații săi din Asia și Europa nu ar putea opri un atac cu mai multe rachete nucleare de tipul celor care se afla in posesia armatei ruse. Aceste sisteme ar fi mai degrabă utile în reducerea unui număr limitat de rachete lansate de Coreea de Nord sau a unei singure rachete lansate accidental de către Rusia.

Statele Unite au instalat sisteme de apărare antirachetă Aegis în România și Polonia, care au înfuriat Kremlinul, deși Washingtonul a spus de mult timp că instalațiile sunt destinate, în primul rând, combaterii unui atac asupra Statelor Unite sau a aliaților săi din Iran. Rusia a susținut mult timp că aceste instalații încalcă Tratatul privind forțele nucleare intermediare, acuzație pe care Statele Unite a negat-o.

Bibliografie:

Sursa 1

https://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=russia

Sursa 2

http://armedforces.eu/compare/country_USA_vs_Russia

Sursa 3

https://www.foi.se/en/our-knowledge/security-policy/russia/russian-military-capability.html

#TribunaInternationala #Politica #Stiri #Special

19 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier