• Mohan D. Aurelian

Klaus Iohannis despre activitatea DNA


Photo source: digi24.ro

„Președintele Klaus Iohannis a confirmat, miercuri dimineața [28 februarie 2018], că nu este tentat să ia în calcul revocarea procurorului-șef al DNA, așa cum cere ministrul justiției, Tudorel Toader” - informează Digi24 [Sursă].

Toți specialiștii din domeniu au opinat că președintele României nu are de gând să accepte cererea de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Acest fapt se datorează - în mare parte - caracteristicilor electoratului care îl susține pe domnul Klaus Iohannis: indivizi care au un nivel ridicat de deferență față de sistemul judiciar autohton - în special față de activitatea DNA - oameni bine educați ce lecturează presa internațională și sunt la curent cu ultimele informații referitoare la scena politică românească.

Acceptarea cererii de revocare a șefei DNA ar însemna - cu siguranță - scăderea popularității președintelui și ar conduce la generarea unui val major de antipatii la adresa sa. O astfel de decizie ar periclita o viitoare campanie electorală pentru al doilea mandat de președinte.

Klaus Iohannis a declarat cu ocazia prezentării bilanțului activității DNA pe 2017 [28 februarie 2018]: „Nişte inculpaţi şi nişte condamnaţi penali s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat. Minciuna umblă cât umblă, până i se-nfundă”; „Asistăm în ultima perioadă la manifestări virulente ale disperării și la încercări de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA și cu încercarea clară de a subordona justiția politicului. Inadmisibil!” [Sursă].

Președintele României a mai adus în discuție faptul că există „abateri individuale care riscă să afecteze prestigiul unui întreg corp profesional”. Totodată, acesta a confirmat o poziționare ideatică pe care o cunoșteam de mult timp: „democrația s-a consolidat în România, justiția este acum independentă și eficientă, iar spiritul civic al societății românești se manifestă în ultima vreme cu mult curaj”. Veți avea în mine un partener și un susținător al aplicării acestor principii” [Sursă].

Suntem de acord cu evaluarea sa: „Susținerea fără precedent pe care oamenii au arătat-o valorilor statului de drept ne arată că cetățenii își doresc o Românie demnă, o justiție dreaptă și o societate în care cei care se plasează, sau încearcă să se plaseze, deasupra legii răspund pentru faptele lor, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social” [Sursă].

O analiză detaliată a statu-quo-ului se va regăsi în următorul număr al RoSeven ce vă apărea în data de 1 martie!

Bibliografie:

Sursă

Digi24, Klaus Iohannis: DNA - eficientă, contrar evaluării „subiective, tendențioase, partizane” făcute de „cineva”, [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/klaus-iohannis-suntem-departe-de-o-revocare-tot-mai-departe-886178, [Accesat la 28.02.2018]

#Stiri #Politica #Romania

16 afișare0 comentariu