• Mohan D. Aurelian

CSM a decis să respingă cererea de revocare a șefei DNA


Photo source: digi24.ro

„Secția de procurori a CSM a decis să respingă cererea de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Anunțul a fost făcut de procurorul Codruț Olaru. Avizul CSM este consultativ” - informează Digi24 [Sursa 1].

Vicepreședintele CSM, Codruț Olaru, a declarat: „Am decis respingerea solicitării ministrului Justiției cu privire la posibilitatea revocării din funcție a procurorului-șef al DNA. În zilele următoare, hotărârea va fi transmisă decidenților. Motivarea va fi una amplă, asumată și în mod categoric una de ordin tehnic” [Sursa 1].

Agerpres informează că: „Potrivit unor surse, şase voturi au fost pentru respingerea propunerii lui Toader, iar unul pentru revocarea şefei DNA.După anunţarea deciziei, procurorul general Augustin Lazăr şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au părăsit sediul CSM fără să facă declaraţii jurnaliştilor” [Sursa 2].

Tot Digi24 informează că: „Peste o mie de magistraţi au transmis, cu o zi în urmă [26 februarie 2017], o scrisoare în care arată că CSM este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraţilor şi are obligaţia constituţională de a apăra independenţa acestora” [Sursa 1]. În această scrisoare se menționează următoarele: „interesul de a proteja reputaţia şi de a asigura autoritatea magistraţilor fiind superior aceluia de a permite o discuţie liberă asupra imparţialităţii acestora, chiar purtată de un ministru al Justiţiei” și „Toţi procurorii şi judecătorii, inclusiv cei care soluţionează infracţiuni de corupţie, trebuie să se bucure de independenţa şi autonomia necesare pentru îndeplinirea funcţiilor lor şi să nu fie supuşi unor influenţe incompatibile. Acestea se aplică şi mecanismelor disciplinare, iar judecătorii şi procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate.2 Fenomenul corupţiei reprezintă o ameninţare serioasă pentru dezvoltare şi stabilitate, are consecinţe negative la toate nivelurile de guvernare şi subminează încrederea publică în democraţie. Comisia Europeană a precizat repetat şi clar că slăbirea sau diminuarea domeniului de aplicare al infracţiunilor de corupţie sau provocările majore la adresa independenţei şi eficacităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar constitui un pas înapoi cât priveşte parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene” [Sursa 1].

Decizia CSM vine după ce președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că: „Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat domnul ministru - încă o dată, nu ştiu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu - a fost total lipsit de claritate şi, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit şi de temenicie. Deci, nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea” [Sursa 1].

O analiză detaliată a statu-quo-ului se va regăsi în următorul număr al RoSeven ce vă apărea în data de 1 martie!

Bibliografie:

Sursa 1

Digi24, CSM dă aviz negativ pentru revocarea Codruței Kovesi, [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/csm-nu-e-de-acord-cu-revocarea-lui-kovesi-885882, [Accesat la 27.02.2018]

Sursa 2

Agepres, PÎCCJ: Avizul negativ al CSM în cazul Kovesi confirmă inexistenţa unui temei legal pentru revocare¸ [Online] Disponibil la: https://www.agerpres.ro/justitie/2018/02/27/piccj-avizul-negativ-al-csm-in-cazul-kovesi-confirma-inexistenta-unui-temei-legal-pentru-revocare--63691 , [Accesat la 27.02.2018]

#Stiri #Romania #Politica

10 afișare0 comentariu