• Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier

  • Marin C. Alexandru

Tribuna Internaţională - Putin, arhitectul dezinformării din Rusia


Sursă foto: https://www.rbth.com/arts/326341-everything-wanted-know-putin

Vladimir Putin nu dă tweet-uri precum omologul său de peste ocean, Donald Trump, și susține că nu are un smartphone. La prima vedere, reticența președintelui rus de a adopta tehnologia hiperconectată a lumii contemporane ar putea părea contrară credinței răspândite că ar fi declanşat o campanie de subminare a Statelor Unite prin social media. Dar la mijloc este ceva mai important decât gadget-urile - o experiență îndelungată în KGB și în succesorul său post-sovietic.

De la poliția secretă țaristă până în prezent, ofițerii ruși au exploatat exagerat părtinirea oamenilor și capacitatea lor de a crede ceea ce este puțin probabil. Ȋn campania elaborată cu identități false și declarații inflamatorii, invocate în inculparea din SUA săptămâna trecută de 13 ruși, au folosit noile tehnologii și platforme, dar au atras un spirit vechi de un secol asupra evenimentului.

Un exemplu timpuriu și deosebit de notoriu a fost reprezentat de Protocoalele bătrânilor din Sion, o broșură care se pretindea a fi procesul-verbal al unei întâlniri secrete a liderilor evrei care să contureze dominația mondială. Primul care a apărut în 1903, originile sale sunt deschise dezbaterii, însă mulți savanți sugerează că a fost comandat de către Okhranka, poliția secretă tarista și a fost răspândita de ei pentru a se opune cererilor crescânde de modernizare a Rusiei. Documentul a fost răspândit în străinătate de rușii care au fugit de Revoluția bolșevică și de următorul război civil și au pătruns în Statele Unite - ziarul industrialistului Henry Ford le-a tipărit. Deși mult timp recunoscut ca fictiv, textul rămâne fundamental în antisemitism.

"Măsurile active" ale dezinformării sovietice ar putea varia de la elaborarea actelor clandestine pana la cele aproape evidente. Una dintre acestea din urmă a fost în 1984, când comitetele naționale olimpice din multe țări africane și asiatice au primit scrisori de la Ku Klux Klan spunând că sportivii lor vor fi atacați dacă vor veni la Jocurile de la Los Angeles. CIA a constatat că scrisorile conțin erori pe care vorbitorii nativi de limba engleză nu le-au făcut și au scris greșit grupul "Ku-Klux Klan". În plus, a afirmat CIA, nu s-au vizat țările africane sau asiatice aliate cu Uniunea Sovietică [Sursa 1]. Cu toate acestea, mass-media sovietică a scris despre scrisori, o strategie comună de multiplicare.

Într-o inițiativă care si-a întins ''bratele'' prin mai multe țări, KGB a mers pana la a se folosi de imaginea Papei Pius al XII-lea. Kremlinul, deranjat de poziția anticomunistă a Vaticanului, urmărea să discrediteze autoritatea morală a bisericii prin portretizarea lui Pius al XII-lea ca simpatizant nazist. Potrivit lui Ion Pacepa, care a condus serviciul secret român înainte de a fi defectat, un general de top al KGB-ului a scris conturul unei piese in care Papa Pius era atacat și a compilat documentele Vaticanului care fuseseră extrase din arhive de catre agenții secreti români.

Opt decenii după ce bătrânii Sionului au intrat în mentalul colectiv, a început una dintre cele mai eficiente campanii de dezinformare a KGB-ului. Prima mișcare a fost modestă: o scrisoare a unui om de știință american despre care se presupunea că a fost publicata în 1983 într-un ziar puțin citit din India care susținea ca SIDA a fost rezultatul experimentelor cu arme biologice ale Pentagonului. Articolul a atras puțină atenție - hârtia a fost în general privită ca o piesă sovietică - dar a reapărut doi ani mai târziu, când citita pe larg de către Literaturnaya, Gazeta Rusiei a folosit-o ca "sursă" pentru o poveste despre cum SIDA a fost creată în S.U.A. Apoi a intrat în proces un medic din estul Germaniei născut în Rusia; el și colegii lui au produs o broșură care detaliază o teorie despre experimentele americane asupra prizonierilor homosexuali. Deoarece medicul a avut o bună reputație și a inclus fapte verificabile în scrierile sale, acestea au obținut o acceptare considerabilă.

În 1992, Evgheni Primakov, șeful serviciului de informații externe rus, a recunoscut că dezinformarea, codificată sub denumirea de "Operation Infektion", a fost inițiată de KGB.

Primakov însuși a devenit victimă în 1999, când a fost văzut ca un challenger electoral credibil pentru Putin, care a fost atunci premier și pregătit să candideze pentru președinte pentru prima dată. Deși legăturile dintre agențiile de televiziune rusești și agențiile de informații sunt speculative, radiodifuzorii de stat din epoca lui Putin sunt conștienți de rapoartele false si exagerate care servesc aparent intereselor rusești. Cazurile recente includ speculația anului 2014 că forțele armate ucrainene au răstignit un copil în orașul Slavyansk după ce soldații au recăpătat controlul asupra sa de la rebelii pro-ruși. Nu s-au găsit dovezi în sprijinul acestei stiri [Sursa 2].

Întrucât tensiunile asupra unui flux de solicitanți de azil s-au prăbușit în Germania, Canalul Unu al Rusiei a difuzat pe larg despre presupusul asalt sexual al unei fete etnice rusești de către imigranți, sugerând că poliția acoperea crima. Putin s-ar putea să nu știe cum să folosească instrumentele social media, dar el înțelege cu siguranţă modul în care sunt primite mesajele.

Bibliografie:

Sursa 1

https://www1.agerpres.ro/flux-documentare/2016/07/27/jo-2016-jocurile-olimpice-de-vara-din-anul-1984-08-46-30

Sursa 2

https://www.antena3.ro/externe/mesaje-si-imagini-socante-la-televiziunea-publica-din-rusia-soldatii-ucraineni-au-rastignit-un-260402.html

#Stiri #TribunaInternationala #VladimirPutin #Politica

14 afișare