• Marin C. Alexandru

Lupta antiterorism din Africa cu suportul UE


Sursă foto: https://www.nytimes.com/2017/06/21/world/africa/security-council-sahel-france-united-states.html

Uniunea Europeană a promis un plus de 50 de milioane de euro (61 de milioane de dolari) forțelor contrateroriste din regiunea Sahel din Africa de Vest, în timp ce liderii s-au reunit vineri în cadrul unui summit de susținere a națiunilor sărace din regiune.

Capacitatea Sahel este de 5.000 de oameni pentru Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger. Aceasta are nevoie de aproximativ 400 de milioane de euro pentru misiunea sa de-a lungul frontierelor deșertice, inclusiv în apropierea Libiei - principalul punct de plecare pentru mii de migranți africani cu destinația Italia.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut celor 30 de lideri europeni și africani la Bruxelles să doneze "la nivelul necesar pentru ceea ce este în joc și ceea ce este necesar", pe măsură ce amenințarea extremismului crește.

"Sahelul este una dintre frontierele Europei. Sahelul este un scut, un dig care nu trebuie să explodeze niciodată" [Sursa 1], a declarat președintele Nigerului, Mahamadou Issoufou. El a cerut liderilor să "facă față provocării", subliniind că "securitatea este un bun public global".

Securitatea s-a deteriorat în Sahel începând cu anul 2011, iar atacurile extremiste au avut loc în repetate rânduri, deoarece luptătorii, dar și oamenii care caută o viață mai bună în Europa, se deplasează ușor spre granițele poroase. Peste 1.100 de persoane au fost ucise din 2014, aproape 400 dintre ei anul trecut. Al-Qaeda din Magrebul islamic este considerată cea mai activă dintre cele opt grupuri teroriste care operează acolo.

Angajamentul de 50 de milioane de euro vine pe lângă cele aproximativ 250 de milioane de euro deja oferite, inclusiv 100 milioane de dolari din Arabia Saudită, aproximativ 90 de milioane de euro din partea UE și țările membre și 60 de milioane de dolari din Statele Unite. Dar UE insistă că nu este vorba doar de securitate. Bruxelles afirmă că ajutorul politic și asistența pentru dezvoltare sunt vitale într-o regiune agravată de sărăcia extremă, climatul aspru, lipsa alimentelor și criza de sănătate. "Trebuie să sprijinim aceste cinci țări, mai ales pentru a oferi speranțe următoarelor generații, astfel încât să aibă și un viitor în propria lor țară" [Sursa 2], a declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel.

UE a investit peste 8 miliarde de euro în ajutorul acordat țărilor subdezvoltate din regiunea Sahel pentru perioada 2014-2020. O parte din această sumă vizează interesul propriu, deoarece UE caută să-și amelioreze povara prin abordarea cauzelor profunde ale migrației. În timp ce sosirile migranților prin Libia au scăzut, peste 120 000 de persoane au părăsit ţara anul trecut. Mulți au pierit însă la trecerea Sahelului și a Saharei înainte de a-și putea încerca șansele de a tranzita Marea Mediterană.

Bibliografie:

Sursa 1

https://www.nytimes.com/2017/10/30/world/africa/sahel-force-united-nations.html

Sursa 2

https://www.nytimes.com/aponline/2017/07/02/world/africa/03mali.html

#Stiri #Africa #Politica #Cunoastere #International

20 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier