• Echipa Editorială

RoSeven: Factorul Kovesi, societatea „închisă” şi protestul cu portocale [11 februarie - 21 februari


Photo source: digi24.ro

Având în vedere importanța evenimentelor din ultimele 11 zile am decis să realizăm o analiză RoSeven extinsă care să evalueze toate modificările care au marcat sistemul politic românesc.

Analiza RoSeven completă poate

fi descărcată de aici !

1) Tudorel Toader prezintă raportul privind conducerea DNA [22 februarie 2018]

<< Ministrul Justiţiei va ieşi astăzi în faţa jurnaliştilor şi va prezenta un raport. Mai exact, un "Raport privind activitatea managerială la DNA", după cum a luni pe contul său de Facebook. Rămâne de văzut dacă Tudorel Toader doar va citi o evaluare sau va anunţa şi o decizie referitoare la procurorul şef al DNA. O propunere de revocare este varianta preferată de liderii PSD-ALDE, chiar dacă decizia finală în această procedură îi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis. Iar acesta a declarat recent că nu vede motive pentru schimbarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Însă, ministrul Justiţiei ar putea să amâne din nou decizia, aşa cum a mai făcut-o de nenumărate ori până acum. Un termen anunţat ferm şi depăşit a fost finalul anului trecut >> - informează Digi24 [Sursă].

Analiza Dialectica

Echipa Dialectica își menține poziționarea regăsită în ultima ediție a RoSeven. În ciuda faptului că Ministrul Justiției are mai multe variante la dispoziție – să amâne prezentarea deciziei sale, să demareze procedura de revocare a procurorului-șef al DNA, să evite această procedură – noi considerăm că nu va cere începerea procedurii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Opinăm că – deși ar risca să piardă „scaunul” de ministru – domnul Tudorel Toader (împreună cu toți cei care pun presiuni asupra sa) este conștient de faptul că ultimul cuvânt îl are Președintele României [a se vedea postarea domnului Cristi Danileț, de la https://cristidanilet.wordpress.com/2017/03/13/procedura-de-revocare-a-sefilor-din-parchet/ ] în ceea ce privește schimbarea doameni Kovesi.

În acest context, Tudorel Toader va opta pentru a-și menține intactă integritarea profesională și nu va demara procedura de revocare. Cu toate acestea, atacurile și încercările de a scăpa de doamna Laura Codruța Kovesi nu vor înceta în curând.

Sursă

Digi24, Tudorel Toader prezintă raportul privind conducerea DNA¸ [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/tudorel-toader-prezinta-raportul-privind-conducerea-dna-revocare-kovesi-882605 , [Accesat la 22.02.2018]

2) << DNA a devenit, începând de duminică [11 februarie 2018], ținta unei serii de acuzații, serie începută după ce Antena 3 a difuzat duminică seara o înregistrare în care fostul deputat PSD Vlad Cosma îi acuza pe procurorii DNA Mircea Negulescu și Lucian Onea că au încercat să „inventeze dosare în baza unor probe fabricate”, în cauză fiind vorba despre Sebastian Ghiță >> informează HotNews [informațiile de mai sus sunt disponibile la toate agențiile de presă din țară, Sursa 1 – Sursa 2 – Sursa 3].

Prin urmare, decizia procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a organzia o conferință de presă miercuri, 14 februarie 2018, nu este, la rândul ei, surprinzătoare. Conferința a durat aproape 2 ore și a avut loc la sediul DNA.

Analiza Dialectica

Trebuie să înțelegem cauzele care au generat acest atac de mari proporții îndreptat împotriva sistemului judiciar românesc. Atacul de care vorbim a fost sesizat de multe elemente cu autoritate din cadrul statului român, precum președintele republicii, Klaus Iohannis, șefii și membrii unor instituții judiciare importante, analiști politici renumiți, sau de elemente alogene, ambasadele partenerilor strategici ai României, instituțiile europene (Comisia Europeană, europarlamentari străini etc.) și oameni politici din statele membre U.E. Cu alte cuvinte, atacul la adresa justiției din România există și este dovedit de multe surse de încredere; nu putem trece cu vederea impactul său. Revenind la cauzele acestui atac, afirmăm următoarele: (1) în majoritatea cazurilor, precum și în cazul românesc, un asemenea val de acuzații îndreptate împotriva instituțiilor menite a veghea la respectarea legii este rezultatul creșterii în mod exponențial a eficienței acestor „organe” ale statului; in concreto, în statele postcomuniste este recunoscut aceast fenomen care, de obicei, ia amploare în primul deceniu de după instaurarea regimului democratic [faptul că în România el se manifestă abia la 30 după insturarea noului regim ne arată că încă suntem în procesul de tranziție către o democrație consolidată; pe scurt, tranziția către democrație (element diferit de stadiul actual de tranziție către o democrație consolidată) s-a realizat – așa cum s-a realizat în majoritatea statelor postcomuniste – prin intermediul integrării în noile structuri politice a vechilor cadre de partid [element cunoscut și recunoscut de toți specialiștii din domeniu], fapt ce a îngreunat diseminarea valorilor și practicilor democratice autentice la nivel instituțional; în acest fel, Echipa Dialectica afirmă că s-a perpetuat coexistența a două „curente acționale” în ceea ce privește practicile instituționale / organizaționale: pe de o parte avem valorile democratice autentice, instaurate prin legi, ordonanțe sau regulamente interne, iar pe de altă parte avem tehnicile de evitare, sabotare și nerespectare a legii cu scopul obținerii unor foloase patrimoniale; în momentul în care – după integrarea în Uniunea Europeană – spațiul de manevră a început să devină din ce în ce mai limitat, centrii de putere afectați au început să recurgă la tehnici alternative pentru a discredita sistemul judiciar care a dat semne că funcționează din ce în ce mai bine; (2) faptul că în ultimul timp instituții precum DNA au incriminat actori politici importanți reprezină o altă cauză a noului asalt asupra justiției [nr. 2 se similar cu nr. 1, însă acest element este rezultatul creșterii eficienței sistemului judiciar; (3) investigarea cazurilor de corupție a început destul de târziu, fapt ce a permis multor indivizi să acumuleze resurse financiare substanțiale, ce sunt acum folosite pentru a discredita instituțiile care le cercetează conduita din trecut.

Acuzațiile aduse sistemului judiciar românesc sunt ușor de contracarat. Sistemul judiciar este complex și, fără a intra în prea multe detalii tehnice, afirmăm că există o sumedenie de „filtre” menite e elimina evaluările subiective sau „greșelile” (voluntare sau involuntare). Cu alte cuvinte, este aproape imposibil ca un individ să fie încarcerat sau să primească o sentință definitivă fără a fi vinovat (nu trebuie să dăm curs teoriilor conspiraționiste care afirmă că întreg sistemul conspiră pentru a produce dosare penale din motive politice).

Cocomitent, anumite clarificări trebuie aduse: (1) nu ne putem baza evaluările pe declarațiile sau denunțurile realizate de actuali inculpați – în mod vădit acestea sunt marcate de subiectivism și de o puternică aversiune față de sistemul judiciar; (2) instituții precum DNA-ul nu sunt perfecte (așa cum afirmă și Laura Codruța Kovesi), având în rândul lor procurori care nu respectă legea; aceștia vor fi identificați și sancționați corespunzător; (3) DNA-ul, la fel ca restul instituțiilor judiciare, se află sub un control strict; în acest caz vorbim de control judecătoresc și control din partea Inspecției Judiciare – prin urmare probabilitatea să existe nereguli este destul de mică; (4) nu putem generaliza anumite evaluări – dacă un procuror / judecător este corupt nu înseamnă că putem sau trebuie să uităm rezultatele acelei instituții; DNA-ul a produs rezultate bune și continuă să o facă; (5) nu există suficiente dovezi care să ateste că în DNA sau în alte instituții similare se încalcă legea prin fabricarea unor probe sau că se instrumentează dosare fără a exista dovezi sau suspicpiuni serioase de corupție; (6) în mod cert, modificări și îmbunătățiri trebuie aduse sistemului judiciar – mai ales în ceea ce privește partea legislativă care reglementează activitatea acestuia – însă ele trebuie realizate în confirmitate cu recomandările Comisiei Europene (vezi MCV 2017) sau Comisiei de la Veneția [de exemplu, o mai bună coordonare a Ministerului Public, a Ministerului Justiției și a Ministerului de Finanțe pentru a facilita colectarea prejudiciilor din dosarele soluționate]; (7) nu există ceea ce mulți politicieni consideră a fi „statul paralel” – o amplă schemă, ce necesită coordonarea complexă a multiple instituții, care are scopul de a acapara puterea în statul român, implicit, de a submina autoritatea democratică a coaliției de guvernare (PSD-ALDE).

Recomandare: Opinia publică trebuie să devină imună la aceste încercări de inoculare a unor concepții eronate referitoare la sistemul judiciar românesc, întrucât, în caz contrar, vom favoriza în continuare perpetuarea unui cadru acțional care încurajează fărădelegile. Concomitent, sistemul judiciar va trebui să rămână impasibil (sau să reacționeze precum Laura Codruța Kovesi) la imensul val de atacuri îndreptate împotriva sa de oameni de afaceri sau politicieni prin intermediul mass-media de partid. Dialectica dezavuează orice retorică de tipul „statul paralel”, menită a dis-credita, influența sau întrerupe anchetele organziate de instituții judiciare independente de factorul politic.

O retorică îndreptată împotriva sistemului de justiție poate fi regăsită, în prezent, și în S.U.A., în cadrul administrației Trump.

Sursa 1

Hotnews, Laura Codruța Kovesi: Asistam la un festival disperat al inculpatilor. Nu demisionez, nu intru in politica. Vlad Cosma a depus mai multe denunturi din proprie initiativa¸ [Online] Disponibil la: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22286355-19-30-sefa-dna-laura-codruta-kovesi-sustine-conferinta-presa.htm , [Accesat la 21.02.2018]

Sursa 2

Ziare.com, Kovesi: Asistam la un festival disperat al inculpaților¸ [Online] Disponibil la:

http://www.ziare.com/laura-codruta-kovesi/dna/kovesi-asistam-la-un-festival-disperat-al-inculpatilor-miza-e-ingenuncherea-statului-si-umilirea-cetatenilor-nu-imi-dau-demisia-1501851 [Accesat la 21.02.2018]

Sursa 3

Realitatea, Kovesi: Procurorii au acţionat legal. E un festival disperat al inculpaţilor¸ [Online] Disponibil la: https://www.realitatea.net/laura-codruta-kovesi-face-declaratii-de-presa-la-19-30_2136315.html , [Accesat la 21.02.2018]

Sursa 4

Comisia Europeană, RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare¸ [Online] Disponibil la: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/com-2017-44_ro_1.pdf, [Accesat la 21.02.2018]

Analiza RoSeven completă poate

fi descărcată de aici !

#Ro7 #Politica #Romania #Stiri

298 afișare0 comentariu