• Mohan D. Aurelian

Adevărata origine a Valentine’s Day


În ciuda faptului că Valentine’s Day a trecut, o analiză asupra originilor sale este salutară demersului de a cunoaște în profunzime anumite elemente care ne influențează viața de zi cu zi.

Pe scurt, Valentine’s Day își are originea într-o sărbătoare liturgică menită a celebra decapitarea unui (sau posibil a doi) martir de sorginte creștină din secolul al III-lea d. Hr. [Sursă].

Mai multe detalii

Anumite izvoare istorice ne arată că, de fapt, au fost mai mulți Sfinți Valentin care au murit pe data de 14 februarie. Doi dintre aceștia au fost executați pe vremea împăratului roman Claudius Gothicus, în anii 269-270 d. Hr., într-o perioadă când persecuțiile creștine erau un lucru obișnuit [Sursă].

Cunoaștem aceste detalii datorită unui ordin de călugări belgieni, denumit ordinul bollandist (în engleză, the Bollandists; denumit după cărturarul iezuit Jean Bolland care a început publicarea „Acta Sanctorum”, o colecție de date despre viața sfinților, în 1643), care a petrecut trei secole colectând și analizând informații despre viața a diverși sfinți. Ultimul volum al „Acta Sanctorum” a fost publicat - sub patronajul ordinului anterior menționat - în anul 1940.

Volumul care conține data de 14 februarie vorbește despre mai mulți Valentini, inclusiv de cei trei care au murit în secolul al III-lea. Primul dintre aceștia ar fi murit în Africa, alături de 24 de soldați, însă bollandiștii nu au putut colecta mai multe informații.

Despre al doilea se cunoaște că ar fi fost un preot roman pe nume Valentinus. Acesta a fost arestat pe vremea împăratului Gothicus și pus în custodia aristocratului Asterius. Aristocratul a fost impresionat de poveștile preotului despre Iisus Hristos și a făcut un pact cu Valentinus: dacă reușește să o vindece pe fiica sa oarbă, Asterius se va converti la creștinism. Legenda medievală reprodusă în Acta ne spune că preotul și-a îndeplinit făgăduința, iar întreaga familie a aristocratului s-a convertit la noua religie. La auzul acestor vești, împăratul a ordonat ca toți cei implicați să fie executați, însă doar Valentinus a fost decapitat.

Cel de-al treilea sfânt decapitat, ar fi fost un episcop de Terni, din provincia italiană Umbria. Povestea sa este aproape identică cu cea a lui Valentinus: după ce a făcut o tămăduire miraculoasă, a fost decapitat la ordinul împăratului Gothicus. Acesta a fost îngropat ca și Valentinus de-a lungul Via Flaminia (un drum antic ce lega Roma de ceea ce astăzi este orașul Rimini).

Călugări din ordinul bollandist au sugerat în Acta că de fapt este vorba de un singur martir, însă de două versiuni ale legendei ce au luat naștere în Roma, respectiv, în Terni.

Niciunul dintre cei trei Valentini nu era un „romantic”.

Aceste legende medievale - și multe altele - au avut reverberații puternice în media modernă. De exemplu, diferite variațiuni ale unor legende similare îl portretizau pe Sfântul Valentin oficiind ritualuri religioase creștine (precum cele ale tainei căsătoriei) sau livrând scrisori îndrăgostiților încarcerați de împăratul Gothicus. Alte povești moderne îl descriau ca fiind îndrăgostit de fata oarbă pe care o vindecase. Cu toate acestea, nicio poveste medievală similară nu avea o baza reală în istoria secolului al III-ea d. Hr., cum ne demonstra „Acta Sanctorum” [Sursă].

Pentru creștinii Evului Mediu nu veridicitatea era scopul principal, ci o importanță deosebită era acordată legendelor referitoare la miracole și biografia martirilor.

Unii specialiști sugerează că Valentine’s Day își are originea în sărbătoarea romană denumită Lupercalia

[mai multe detalii în Sursă].

Legătură vădită cu iubirea a apărut - cel mai probabil - la peste o mie de ani după moartea martirilor creștini. Geoffrey Chaucer, autorul „The Canterbury Tales” / „Povestirile din Canterbury”, a făcut legătura, în „Parlement of Foules”, dintre Sfântul Valentin (luna februarie) și ritualul de împerechere al păsărilor. La scurt timp după referița lui Chaucer, nobilimea engleză a început să trimită scrisori de dragoste în luna februarie. Exempli gratia, Ducele de Orléans, ce a petrecut câțiva ani ca prizonier în Turnul Londrei, îi scria soției sale în februarie 1415 în care își confesa iubirea puternică pentru ea și o denumea Valentinul său gentil [în engleză, „very gentle Valentine” în Sursă].

Referințe la Sfântul Valentin se regăsesc și la Shakespeare: Ofelia, fiind îndrăgostită de Hamlet, se consideră Valentinul său [Sursă].

În următoarele secole, englezii au folosit data de 14 februarie drept o oportunitate de a trimite scrisori de dragoste. Odată cu revoluția industrială și evoluția capitalismului, Valentine’s Day a devenit un fenomen adaptat realității cotidiene.

Bibliografie:

Sursă

The Smithsonian, The Gory Origins of Valentine’s Day, [Online] Disponibil la: https://www.smithsonianmag.com/history/gory-origins-valentines-day-180968156/?utm_source=onesignal, [Accesat la 17.02.2018]

#Stiri #Cunoastere

19 afișare0 comentariu