• Mohan D. Aurelian

Gustave Flaubert și a sa amitié amoureuse


Photo source: https://www.theguardian.com/books/2009/jul/27/flaubert-amitie-amoureuse-letters

O serie de scrisori găsite în podul unei ferme din apropierea Londrei (în regiunea ce se numește Home Counties) aduce în prim-plan partea romantică a autorului celebrei nuvele „Madame Bovary.”

Scrisorile adresate lui Gertrude Tennant - prietenă și protectoare a scriitorilor și artiștilor din înalta societate londoneză - au fost descoperite și analizate de biograful David Waller după ce el a fost chemat să studieze două cufere cu documente din podul unei case din zona anterior menționată.

David Waller a declarat: „Acestea [scrisorile] nu au mai fost deschise în ultimii 50 de ani. A fost o experiență extraordinară [Sursă]. Scriitorul a mai afirmat că scrisorile erau într-un pachet înscripționat cu textul „scrisori de la persoane distinse: a nu se arunca ['letters from distinguished persons: do not throw away', Sursă]. Pachetul în cauză conținea corespondență de la Oscar Wilde, Henry James, Gladstone și Victor Hugo.

Tennant (atunci cu numele de familie Collier) l-a întâlnit pe Flaubert la vârsta de 22 de ani, în anul 1842, pe când se afla cu familia în vacanță în Trouville. Gertrude Collier scria despre prima lor întâlnire [menționăm afirmația sa în engleză pentru a nu eluda înțelesul original]: „He had the charm of the utter unconsciousness of his physical and mental beauty” [Sursă]. După întâlnirea din Trouville, cei doi au păstrat legătura odată cu întoarcerea lor la Paris. Flaubert studia dreptul și era profund nemulțumit de cursurile aferente facultății, fapt pentru care o vizita pe Gertrude pentru a discuta și recita poezii sau a citi nuvele romantice. În anul 1844, prin intermediul unei scrisori, Flaubert îi declara acesteia dorința sa de a prelungi indefinit întâlnirile cu ea: „I would love to prolong indefinitely … the declamation, exaltation, inspiration [of the hours spent with you]”.

Gertrude Tennant a dezvăluit că ea și Gustave Flaubert au împărtășit un sărut pasional la opera din Paris în perioada respectivă. Cu toate acestea, biograful David Waller, în urma analizei sale, opinează că relația lor era ceea ce francezii numesc amitié amoureuse, o prietenie amoroasă / pasională.

David Waller afirmă că „nu există indicii că cei doi ar fi avut o aventură, însă relația lor era mai mult decât o simplă prietenie” [Sursă]. Totodată, biograful menționeză că „în perioada în care s-au cunoscut Flaubert avea o oarecare aversiune pentru sexul opus, el scriind o carte despre o prostituată, pe când ea era o domnișoară respectabilă ce avea să devină o adevărată grande dame - ea nu ar fi acceptat o aventură.”

Cei doi au pierdut legătura când Gertrude a plecat la Londra pentru a se căsători cu Charles Tennant, însă au reluat schimbul de scrisori în 1857 când G. Flaubert i-a trimis o copie a Madame Bovary. Autorul i-a scris următoarea dedicație: „in homage to an unchanging affection … in memory of the beach at Trouville and our long readings at the Rond-Point of the Champs-Elysées” / „un omagiu adus afecțiunii [mele] neschimbate .... în memoria plajei din Trouville și în memoria lecturilor noastre lungi... .

Surprinzător, Gertrude nu a fost impresionată.

„O să îți spun direct că sunt profund siderată. Cum ai putut, cu imaginația și admirația ta pentru tot ce este frumos ... să scrii cu plăcere ceva așa îngrozitor ca această carte!” [engleză: "I will tell you straight that I am astonished. How could you, with your imagination and admiration for everything that is beautiful … take pleasure in writing something so hideous as this book!" Sursă]. Cu intenția de a-i influența stilul literar, Gertrude îi trimite, în schimb, Adam Bede de George Eliot, însă Flaubert nu era interesat, nici măcar în mod superficial, de moralitatea victoriană. Drept urmare, acesta a scris nuvela Salammbô.

Conform lui David Waller, cei doi s-au reîntâlnit în 1876, când Gertrude Tennant (acum în vârstă de 56 ani) l-a vizitat pe Flaubert la apartamentul său de pe strada Faubourg Saint-Honoré. Tennant își amintește momentul respectiv în felul următor: l-a surprins pe Gustave Flaubert în timp ce acesta stătea în living room, cu spatele la ea; l-a atins cu mâna pe umăr și l-a strigat pe nume. Flaubert, plăcut surprins, a strigat „doamnă Tennant, ... Gertrude, Gertrude! Oh mais vous me faïtes du bien, mais du bien [Sursă].

Flaubert lucra la „Un Coeur Simple” când Gertrude l-a vizitat. David Waller crede că aceasta i-a generat autorului puternice sentimente de nostalgie și amintiri ale afecțiunii sale profunde, care au influențat opera în cauză.

După vizita lui Gertrude, Flaubert i-a scris aceste rânduri: „How is it possible for me to tell you how much pleasure your visit gave me. In the long years since I have lived without knowing what had become of you, there is perhaps not a single day that has gone by without me thinking of you. Do you know what I call you, deep down inside of me, when I think of you (which happens often)? I call you 'ma jeunesse'.” / Cum este posibil pentru mine să îți spun cât de multă plăcere mi-a adus vizita ta. În lunga perioadă în care am trăit fără să știu ce s-a întâmplat cu tine, nu a trecut o singură zi fără să mă gândesc la tine. Știi cum te numesc - în adâncul meu - când mă gândesc la tine (ceea ce se întâmplă des)? Te alint „tinerețea mea”.

În ciuda faptului că au continuat să își scrie, cei doi nu s-au mai întâlnit niciodată.

Bibliografie:

Sursă

The Guardian, Letters reveal Flaubert's English 'amitié amoureuse', [Online] Disponibil la:

https://www.theguardian.com/books/2009/jul/27/flaubert-amitie-amoureuse-letters, [Accesat la 15.02.2018]

#Stiri

53 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier