• Marin C. Alexandru

Acapulco: Stațiunea distrusă de droguri, arme și carteluri


Orașul cândva plin de farmec este pustiu, cadavrele celor care s-au opus bandelor mafiote zac acum pe plajă.

Sursă foto: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3464121/Now-Mexico-drugs-gangsters-ride-beach-JET-SKIS-blasting-victims-death-James-Bond-style-execution-Acapulco-12-murders-DAY-648-year.html

Guvernul american a emis un avertisment puternic pentru toți potențialii turiști în Mexic: „Nu mergeți acolo!”. Acesta vine după ce Mexicul a arătat că aproape 30.000 de oameni au fost uciși anul trecut - cel mai mare număr în ultimii 20 de ani. CIA afirmă că nivelurile de violență sunt comparabile cu zonele de război din Irak și Siria.

Orașul-stațiune Acapulco, fost loc de vacanţă al celor bogaţi și faimoşi, este acum în centrul unui val de crimă care a străbătut toată țara. Şantajul, răpirea și uciderea sunt evenimente cotidiene, Acapulco devenind unul dintre cele mai periculoase orașe din lume.

Operațiunile zilnice ale poliției arată în felul următor: „ofițerii anti-crimă organizată coboară rapid din maşină într-o luptă incendiară, apoi intră în câteva case și fac arestări. Este haos. Unitățile de poliție puternic armate trag în toate direcțiile, este neclar dacă sunt atacați sau nu” [Sursa 1].

Nivelul de violență din Mexic este pur și simplu inimaginabil. Poate doar într-o zonă de război mai există așa ceva. Poliția este gata oricând de luptă și puternic armată. Există mereu patru maşini ale acestora și în sprijinul lor o unitate mai bine înarmată, în cazul în care lucrurile degenerează.

Capitala crimei

Ȋn afara centrului orașului Acapulco, totul devine rapid „foarte rural”. Aici gangstreii sunt responsabili pentru guvernarea districtelor. Legea armei, nu legea propriu-zisă, guvernează totul. În Mexic, însă, aceste situaţii sunt aproape normale.

După ce focurile de armă se opresc, familiile morților se adună afară. Sunt devastați, dar nu sunt șocați. Este la ordinea zilei în Mexic. Violența extremă este folosită pentru a soluționa incidente minore. Este un ciclu care niciodată nu pare să se oprească.

„Vreau dreptate pentru uciderea fiului meu”, a devenit refrenul mamelor din acest oraş al grozei. „Era doar un copil, avea 17 ani, nu era vinovat de nimic, a alergat să se protejeze și a fost ucis în acest colț" [Sursa 3].

În Mexic, obținerea dreptății este dificilă, dacă nu, imposibilă.

Cadavrele și scenele crimelor sunt laitmotive. În anii '60, '70 și '80, Acapulco era un loc fascinant al celor bogați și faimoși. Este încă frumoas, desigur, dar este înfricoșator acum. Barurile de pe plajă sunt goale sau închise, nu există turiști străini, iar armata este mereu în zona plajei pentru a proteja familiile mexicane încă nepregătite să se apere singure.

De mulți ani, bandele de crimă organizată aveau un acord de a nu ucide în Acapulco. Acordul se pare că a dispărut; şantajul, răpirea și uciderea sunt întâmplări zilnice. Jumătate din afacerile de la malul oceanului sunt afectate de bande în fiecare zi.

„Există 50 de bande în acest stat, prea multe”, a spus Laura Caballero, o femeie de afaceri care a pus bazele a trei afaceri în ultimii 10 ani. „O bandă vine și dorește bani, apoi alta și apoi alta. Îmi amintesc Acapulco în anii '70, a fost vibrant cu turiști din întreaga lume. Acum, aceştia au dispărut, foarte trist" [Sursa 4], a spus ea.

Cadavrele sunt lăsate pe străzi, tarnsportate pe plajă sau chiar atârnate de punțile de pe autostradă ca avertisment pentru alte bande.

Războaiele pentru narcotice și cartelurile sunt sursa tuturor problemelor existente nu numai în Acapulco, ci în întreg Mexicul. Ȋn realitate, violența este endemică în societate. Nu este vorba doar de problemele cauzate de bandele criminale. Cu toate acestea, nu pare că există nicio modalitate de a opri această stare de fapt.

Bibliografie:

Sursa 1

https://www.washingtonpost.com/graphics/2017/world/how-acapulco-became-mexicos-murder-capital/

Sursa 2

https://www.washingtonpost.com/news/in-sight/wp/2017/12/29/once-popular-mexican-towns-deteriorate-as-warring-drug-cartels-provoke-killings-drug-addiction-and-violence/?utm_term=.8eda79f3c081

Sursa 3

http://www.businessinsider.com/acapulco-growing-violence-as-cartels-battle-2016-6

Sursa 4

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/centralamericaandthecaribbean/mexico/7442028/Acapulco-hit-by-running-battles-between-drug-cartels.html


#Stiri #General #Democratie

120 afișare0 comentariu