• Badea Marco

Opinii - World Radio Day


Într-un timp în care informația se globalizează fără vreo urmă de organizre, puterea radioului este mai necesară ca oricând, în cotidian.

De-a lungul timpului până la încununarea zilei de azi, radioul a produs şi continuă să producă şi să livreze informații corecte, știri esențiale, stări de bună dispoziție, concursuri prin care oamenii devin fericiți şi bucuroşi... şi desigur, piese, pe care, oamenii să se îndrăgostească.

Photo source: https://image.freepik.com/free-vector/shiny-background-with-megaphone-for-world-radio-day_23-2147594131.jpg

Acestea fiind spuse, din 2013 încoace la fiecare 13 februarie, radiodifuziunea internațională sărbătoreşte - Ziua Mondială a Radioului.-

După cum se ştie, de la apariţia sa, radioul a fascinat lumea şi a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar şi cultural-ştiinţific.

Photo source: http://www.cosmopolitalians.eu/wp-content/uploads/2015/02/World_Radio_Day_472x394.jpg

Până să ajungă la performanţa din zilele noastre, mulți oameni au fost cei care au scris câte o pagină în evoluţia sa: de la cel considerat inventatorul său, marele Nicola Tesla, mergând mai departe până la primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio, inginerul Reginald Fessenden, în 1900, ajungându-se astfel, prin acorduri media şi prin intermediul oamenilor de radio, la o adevărată industrie de informaţie.

După cum am menționat şi mai sus, Ziua Mondială a Radioului (World Radio Day) este aniversată la 13 februarie, în semn de preţuire pentru acest puternic mijloc de informaţie şi cultură. Ziua aleasă marchează prima emisie a postului de radio al Naţiunilor Unite, în 1946.

Cu fiecare aniversare, creşte puterea de celebrare a acestei zile, iar cu privire la radio, predispus unui flux de știri foarte vast, continuu şi constant, UNESCO încurajează toate ţările să celebreze ”Ziua Mondială a Radioului” prin organizarea de acţiuni în parteneriat cu posturile de radio naţionale, regionale şi internaţionale, organizaţii neguvernamentale, media şi ascultători.

Photo source: http://www.diamundialradio.org/themes/wrd/images/logo-en.png

În acest an, pentru azi, 13 februarie 2018, UNESCO propune o temă specială care marchează #worldradioday.

Astfel, în alăturare cu Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang 2018 şi Campionatul Momdial de Fotbal din Rusia: "Radioul şi sporturile" este tema prin care sunt invitate toate posturile de radio din întreaga lume să prezinte frumuseţea sportului în toată diversitatea sa.

În această ordine de idei, prin tema de anul acesta, UNESCO propune să sărbătorim sporturile tradiţionale, ce constituie legătura noastră cu patrimoniul cultural, sporturile de bază care ne ancorează în cadrul comunităţi noastre. Prin urmare, dincolo de cele mai noi mijloace de emitere a informației, Radioul rămâne, în continuare, modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audienţă la nivel mondial şi în cel mai scurt timp posibil.

Mesajele UNESCO din acest an, subliniază, în acest sens, necesitatea libertăţii de exprimare şi asigurarea protecţiei jurnaliştilor în situaţiile dificile şi extreme cu care se confruntă în relatările despre competițiile la care asistă.

De asemenea, este de menționat că radio-ul dispune de accesibilitatea imediată a frecvenţelor radio în momentele esenţiale pentru salvarea de vieţi şi este recunoscut ca un puternic instrument de comunicare ce presupune costuri mult mai scăzute decât o agenție de presă sau televiziune.

Astăzi, după multe schimbări, Radioul este special adaptat pentru a ajunge la comunităţile îndepărtate şi la persoanele defavorizate: analfabeţi, persoane cu handicap, femei, tineri şi persoane cu un nivel de trai scăzut, oferind în acelaşi timp o platformă de participare la dezbaterea publică, indiferent de nivelul educaţional al oamenilor.

Pentru fiecare dintre noi, oameni de radio, cum eu însumi sunt, dar nu numai, obiectivele acestei zile sunt orientate spre conştientizarea marelui public şi a mass-media asupra importanţei radioului, spre încurajarea factorilor de decizie pentru facilitarea accesului la informaţii prin intermediul radio, spre creşterea şi dezvoltarea reţelelor de transmisie şi spre cooperarea internaţională între radiodifuzori.

Photo souce: https://s.wincalendar.net/img/holiday/world-radio-day.png

Iar pentru cei care nu ştiu de unde a plecat toată această inițiativă, ei bine, ideea celebrării Zilei mondiale a radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio.

La cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011, Delegaţia Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea. Iar două luni mai târziu, la 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO, a fost aprobată înfiinţarea Zilei mondiale a radioului.

La noi, primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care se inaugura Postul Naţional de Radio din România şi anul în care lua naştere Societatea de Difuziune Radiotelefonică.

''Alo, Alo aici Radio Bucureşti, România'' au fost primele cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună în care Radioul românesc era definit "Un suflet nou". Ceea ce a rămas şi azi, un suflet etern nou al informației.

În consecință, dacă ascultați, oriunde vă aflați, rețineți, nu uitați, puterea radioului stă în fiecare ascultător și-n fiecare emițător, fiindcă, în mod fundamental, radioul există prin oameni și pentru oameni !!!

Notă de subsol:

Pentru mine, radio-ul înseamnă mult, reprezintă mediul în care mi-am disciplinat capacitatea de a privi şi de a cosmetiza o ştire.

Radio-ul mi-a oferit oportunitatea să înțeleg că poți educa prin a fi educat, şi mi-a oferit răspuns la întrebarea: "dacă toată lumea ar fi oarbă cum aş putea s-o impresionez?"

Ei bine........ prin puterea informației corecte, concisă, structurată pe argumente şi îmbrăcată în nuanțe educative.

Acestea fiind spuse, La Mulți Ani înainte.

Photo source: arhivă personală facebook.com/marco.badea

Photo source: arhivă personală facebook.com/marco.badea

Photo source: arhivă personală facebook.com/marco.badea

Photo source: arhivă personală facebook.com/marco.badea

#Opinii

66 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier