• Marcu Iuliana

Shape of water (2017)


Photo source: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Shape_of_Water_(film)

Cele 123 de minute filmate atât de recognoscibil sub semnătura regizorului Guillermo del Toro îți taie respirația. De la început până la sfârșit fiecare minut și scenă sunt menite să stârnească ceva în tine. Să te revolte, să te uimească, să pună la îndoială tot ceea ce crezi că știi deja.

Shape of Water începe ca un basm. Cu un narator-personaj și niște imagini suprarealiste din care ne trezim repede la ceea ce credem noi că este realitate. Realitatea filmului nu pare să se potrivească întocmai cu realitatea pe care ne-am fi imaginat-o. Scene absurde, mișcări excesiv teatrale, dialoguri stranii. Și un puternic sentiment de alienare de care nu reușești să te dezbari.

Photo source: https://www.vanityfair.com/hollywood/2017/12/the-shape-of-water-production-design

Crezi că filmul este despre imposibilitatea de a scăpa din rutina cotidiană. Apoi îți dai seama că este despre altceva. Apoi despre altceva. Și filmul continuă să se reinventeze pe tot parcursul lui. Este despre dragoste, despre neajunsurile limbii. Despre ce face un om să fie om.

Cu cât te uiți mai mult, cu atât mai straniu ți se pare totul. Cum poate un film să fie pe atât de imposibil, pe cât de posibil? Del Toro jonglează subtil cu ideea de oameni și umanitate. La un moment dat devinde greu de spus cine e monstru și cine rămâne om. Mai este apoi acea discuție scurtă, dar care îți rămâne întipărită în memorie. Despre asemănarea dintre Dumnezeu și om. Neapărat om. Neapărat bărbat. Și neapărat alb.

Photo source: https://www.digitaltrends.com/

Shape of water este considerat de mulți critici destul de grafic. Ceea ce este adevărat, într-o oarecare măsură. Șansonetele franceze se împletesc așa frumos cu scene de sex, masturbare și sentimente reprimate de dorință. Nimic nu pare tabu în aceste film despre un om care se îndrăgostește de un (alt) (ne)om.

Sally Hawkins este formidabilă în rolul principal. Faptul că joacă rolul unui om mut, “incomplet”, așa cum se numește chiar ea, nu face decât să sublinieze și mai mult talentul actoricesc deosebit al acesteia. Este așadar ușor de înțeles numărul incredibil de nominalizări pentru Cea mai bună actriță, atât la Premiile Oscar, Golden Globe, Bafta, cât și AACTA.

Shape of water este, așadar, un film menit să intrige. Atenția, aproape obsesivă, a regizorului pentru detaliile din fiecare set nu are cum să îți scape, la fel și coloana sonoră, alegerea genială a culorilor și a dialogurilor. Dacă modul în care Guillermo del Toro explorează ideea de umanitate te-a fascinat, atunci încearcă și Her (2013). O să îți placă.

#Filme

28 afișare0 comentariu