• Badea Marco

Dincolo de politică, sportul uneşte oameni şi lumi diferite!


Ieri au început Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, Coreea de Sud. Ceremonia de deschidere a celei de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost fabuloasă: drone, holograme, tehnologii ultimate, chipuri zâmbitoare. Surpriza totală a reprezentat-o faptul că în ton comun, Coreeni din Sud şi din Nord au defilat împreună ca nişte frați regăsiți.

Photo source:

https://www.vox.com/2018/2/9/16995150/2018-winter-olympics-opening-ceremony-photos

Astfel, la ediția din acest an sunt prezente 92 de naţiuni ale lumii din care 2.900 de sportivi se vor confrunta pentru 102 titluri olimpice, în 7 sporturi şi 15 discipline, de-a lungul a 15 zile.

România participă cu o delegaţie de 27 de sportivi, care vor concura la 8 discipline (bob, schi alpin, patinaj viteză, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon, sanie, şi scheleton).

Evident, plusul de interes, de emoţie chiar, cum spunea, în alocuţiunea sa, Thomas Bach, preşedintele Comitetului Iinternațional Olimpic (CIO), al actualei ediţii, este conferit de prezenţa delegaţiei de sportivi nord-coreeni, care au defilat împreună cu cei cei sud-coreeni, în ovaţiile asistenţei, sub un drapel neutru, purtat de către un tânăr nord-coreean şi o tânără sud-coreeană.

O altă chestiune importantă o reprezintă strângerea de mâini dintre preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi preşedintele prezidiului Adunării Populare nord-coreene, Kim Jong-nan, care a fost considerată ca un simbol, menit să antameze pacea mult dorită în întrega regiune.

Photo source:

http://m.phnompenhpost.com/sites/default/files/styles/full-screen/public/field/image/sister.jpg?itok=cyGO_KUd

Cele două personalităţii s-au întâlnit înaintea ceremoniei de deschidere în cadrul unei recepţii oficiale private. Chiar dacă Kim Jong-nan are o funcţie mai mult onorifică, el este totuşi cel mai înalt demnitar nord-coreean care vine în Sud, în timp ce Kim Yo-jong, sora liderului de la Phenian, este primul membru al dinastiei ce domneşte în Coreea de Nord, care soseşte pe teritoriul marelui rival, de la încheierea războiului din Peninsulă.

Ultimul membru al familiei Kim Jong-un, ajuns la Seul, a fost bunicul său, Kim Il-sung, fondatorului regimului, când forţele militare cucereau capitala în 1950. Trei ani mai târziu, conflictul se oprea, printr-o încetare convenită a focului, dar nu şi printr-un tratat de pace, cele două ţări aflându-se tehnic în război, Peninsula rămânând divizată printr-o zonă demilitarizată. Kim Jong-nan şi Kim Yo-jong au fost întâmpinaţi de ministrul sud-coreean al unificării, Cho Myoung-gyon, iar la tribuna oficială a Stadionului Olimpic, care a găzduit festivitatea, sora preşedintelui Kim Jong-un a fost salutată de preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, moment forte al ceremoniei, punctul culimant cum l-au numit jurnaliştii de la Reuters.

Photo source:

https://www.vox.com/2018/2/9/16995150/2018-winter-olympics-opening-ceremony-photos

Toată această însumare de evenimente protocolare adunate în conținutul unui astfel de eveniment l-au făcut să scrie pe Twitter, pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a spus: «Jocurile de la Pyeongchang sunt „jocurile păcii”. Bravo Coreea de Sud pentru acest moment istoric».

Ţintă a întregii atenţii, din partea mediei sud-coreene, surâzătoare, îmbrăcată în negru, Kim Yo-jong, femeia cea mai puternică din Coreea de Nord, demonstrează prin prezenţa sa, a spus preşedintele sud-coreean, „dorinţa Nordului de a reduce tensiunile în Peninsulă”.

Totuşi, întrebarea care stăruie este următoarea: ce mesaj aduce în numele fratelui său, şi dacă va fi organizată o întâlnire cu vicepreşedintele american Mike Pence, prezent la Pyeongchang pentru a susține delegația SUA.

Prin urmare, trebuie să înțelegem că sportul a demonstrat, de-a lungul decenilor, că nu rezolvă conflictele, dar permite relansarea dialogului.

Din raţiuni organizatorice, cele două țări au restabilit o linie telefonică, suspendată din 2015.

Photo source: https://www.vox.com/2018/2/9/16995150/2018-winter-olympics-opening-ceremony-photos

Despre reprezentanta Phenianului la Pyeongchang, Kim Yo-jong, ştim că e în vârstă de 31 de ani, născută în 1987, potrivit serviciilor sud-coreene, şi în 1989, potrivit serviciilor americane, iar din octombrie 2017 este membru al Biroului Politic al Partidului Muncitorilor, prezidat de fratele său, iar aceasta, pe lângă o importanță politică considerabilă conferită de gena ereditară, gestionează, între altele, legăturile cu puternicul minister al Securităţii Statului.

Este şcolarizată în Elveţia (1996-2000), la şcoala publică Steinholz de Liebefeld, care primeşte copii de diplomaţi, lângă Berna, a urmat cursurile Universităţii Kim Il-sung şi, apoi, după moartea mamei sale, alte cursuri în Europa occidentală.

Acestea fiind spuse, un moment foarte emoționant s-a consumat la anunțul de deschidere al Jocurile Olimpice de iarnă, dim partea preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, care în urma acestei luări de poziții a fost îndelung ovaţionat.

Flacăra olimpică a fost depusă de Kim Yu-na, fostă campioană olimpică la Vancouver, în 2010, la patinaj artistic, vicecampioană olimpică, în 2014, şi dublă campioană a lumii, aceasta preluând-o de la Jong Su-hyon, pentru Nord şi Park Jong-ah pentru Sud.

Ca notă de subsol, magia s-a transpus în realitate şi grație... superbului spectacol pirotehnic.

Photo source: https://www.vox.com/2018/2/9/16995150/2018-winter-olympics-opening-ceremony-photos

Dincolo de sport, Jocurile Olimpice sunt un mare prilej de relansare a unor pateneriate politice şi diplomatice, de mult timp uitate.

Cu toate acestea, ediția din acest an a Jocurilor Olimpice de iarnă, a adus în fața spectatorilor şi telespectatoror internaționali, valori de care uităm mai mereu când ne purtăm existența cotidiană: în fața televizoarelor s-a putut urmări serenitatea, pacea şi armonia, exact ca în finalurile filmelor SF pe care le consumam toți ... mai pe la începutul adolescenței noastre.

Ceremonia de deschidere s-a terminat, a început de azi competiția sportivă, dar noi, noi cu ce rămânem după ziua de ieri? Cu iluzia naivă a unei lumi mai bune ? Probabil da... probabil nu!

Cu toate acestea, iluzia asta naivă este frumoasă şi necesară acestei lumi contaminate de urât, grabă şi dezechilibru. În consecință, dincolo de competiție, de medalii, de trofee, de recorduri sau de diverse sclipiri de publicitate planetară, sportul uneşte oameni şi lumi, iar asta certifică faptul că homo sapiens nu-i o specie pierdută.

Suntem pe drumul cel bun!

Bibliografie:

Sursa 1

PyeongChang 2018 Network, [Online] Disponibil la: https://www.pyeongchang2018.com/en/index, [Accesat la 10.02.2018]

Sursa 2

Reuters, At Games reception, a hopeful dessert and a hasty exit, [Online] Disponibil la:

https://www.reuters.com/article/us-olympics-2018-opening-reception/at-games-reception-a-hopeful-dessert-and-a-hasty-exit-idUSKBN1FT20M, [Accesat la 10.02.2018]

Sursa 3

E. Macron Twitter, [Online] Disponibil la:

https://mobile.twitter.com/emmanuelmacron, [Accesat la 10.02.2018]

Sursa 4

Digi24, Linie directă de comunicare militară, redeschisă după doi ani între Phenian și Seul, [Online] Disponibil la:

https://www.digi24.ro/stiri/externe/coreea-de-nord/linie-directa-de-comunicare-militara-redeschisa-dupa-doi-ani-intre-phenian-si-seul-856996, [Accesat la 10.02.2018]
#Stiri #Olimpiada #Politica

20 afișare0 comentariu