• Marin C. Alexandru

Israelul atacă țintele din Siria după ce o dronă iraniană intră în spațiul aerian israelian și un av


Sursă foto: http://www.ibtimes.com/syria-says-it-shot-down-us-military-drone-1850288

Armata israeliană a declarat că unul dintre avioanele sale de luptă F-16 s-a prăbușit sâmbătă dimineaţa în nordul Israelului, după ce a intrat sub focul puternic al artileriei siriene ca urmare a faptului că a capturat o dronă iraniană care a pătruns în spațiul aerian israelian din Siria.

Evenimentele păreau a fi primul angajament direct al Israelului cu forțele iraniene dincolo de granița din ce în ce mai volatilă din Golan Heights, unde riscă să apară o nouă escaladare a războiului multilateral de șapte ani din Siria.

Evaluările anterioare au sugerat că F-16 israelian a fost lovit de focul antiaerian din Siria, potrivit unui purtător de cuvânt militar, Lt. Col. Jonathan Conricus, deși a adăugat că nimeni nu a confirmat oficial [Sursa 1].

Armata israeliană a declarat că doi piloți au fost salvați din avionul căzut "în conformitate cu procedura". Un pilot a fost grav rănit ca urmare a "unei evacuări de urgență" [Sursa 2].

Israelul a declarat că a efectuat un "atac la scară largă" [Sursa 3] împotriva sistemului de apărare aerian sirian și a țintelor iraniene din Siria, probabil ca răspuns la atacarea avionului F-16. Armata a mai spus că avionul s-a prăbușit după ce formația în care zbura a fost vizată de focul antiaerian de la sol.

Este un caz unic în ultimele decenii, probabil de la începutul anilor '80, când un avion israelian a fost doborât sub focul inamicului. În trecut, Siria a susținut, în mod fals, că a doborât avioane israeliene.

Accidentul aviatic a reprezentat o lovitură gravă la prestigiul Israelului și ar putea marca o schimbare majoră după anii în care Israelul a acționat împotriva țintelor din Siria cu o strategie relativ ambiguă.

Bibliografie:

Sursa 1

Reuters, Israel launches heavy Syria strikes after F-16 crashes, [Online] Disponibil la:

https://af.reuters.com/article/worldNews/idAFKBN1FU094,[Accesat la 10.02.2018]

Sursa 2

Times of Israel, After downing of Israeli F-16, Iran warns: ‘Era of Israeli strikes over’, [Online] Disponibil la:

https://www.timesofisrael.com/iran-syria-deny-israeli-lies-that-drone-entered-its-territory/, [Accesat la 10.02.2018]

Sursa 3

The Washington Post, The Latest: Russia calls for restraint from Israel, Syria, [Online] Disponibil la:

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/the-latest-syria-says-its-defenses-respond-to-israeli-raid/2018/02/10/0bb15f44-0e2a-11e8-998c-96deb18cca19_story.html?utm_term=.4f147e06285b, [Accesat la 10.02.2018]

#Stiri #Politica #International #Israel #Siria

7 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier