• Mohan D. Aurelian

Al doilea shutdown din 2018 ia sfârșit


În seara dintre 8 și 9 februarie 2018, guvernul S.U.A. a trecut prin al doilea „shutdown” din 2018, exact cum prevestea Echipa Dialectica în ultimul articol ce analiza situația în cauză. Contrar predicției noastre, shutdownul a fost de scurtă durată.

În seara dintre 8 și 9 februarie 2018, activitatea agențiilor federale a încetat pentru a doua oară în acest an ca urmare a incapacității Senatului american de a vota un proiect legislativ menit a extinde alocarea bugetară ce expira la miezul nopții.

Un proiect bugetar era pe ordinea de zi. Acesta se întindea pe 650 de pagini, propunea suplimentarea fondurilor federale cu aproape 300 de miliarde de dolari (165 de miliarde $ fonduri suplimentare pentru armată și 131 miliarde $ pentru investiții interne în infrastructură, sistemul de sănătate publică etc.) și ar fi planificat cheltuielile S.U.A. pentru următorii doi ani. Propunerea bipartizană - considerată a fi extrem de ușor de adoptat - s-a confruntat în Senat cu obiecțiile aduse de senatorul republican Rand Paul, care era hotărât a tărăgăna dezbaterea până după miezul nopții (acțiune denumită în engleză filibuster), atunci când expira actualul pachet bugetar, iar activitatea guvernului înceta.

Senatorul republican considera că propunerea bipartizană nu este salutară economiei americane din cauza creșterii certe a deficitului național, element puternic combătut în trecut de Partidul Republican. Nici democrații nu erau fericiți cu planul bugetar pentru că nu lua în considerare problema imigrației.

Întrucât „filibuster-ul” senatorului Rand a avut succes, activitatea agențiilor federale a încetat la miezul nopții, însă shutdown-ul a luat sfârşit odată cu adoptarea proiectului legislativ de către Senat (71 de voturi pro și 28 de voturi contra) şi Camera Reprezentanților (240 de voturi pro și 186 de voturi contra), iar apoi semnarea sa de către preşedintele Donald Trump [Sursă].

Asistăm, prin urmare, la o perioadă de relativă instabilitate în politica americană, iar modul în care evoluează lucrurile nu ne oferă motive de a prezice ameliorarea, în scurt timp, a statu-quo-ului.

Bibliografie:

Sursă

BBC News, Shutdown averted as Trump signs budget bill, [Online] Disponibil la: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-42999286, [Accesat la 09.02.2018]

#Stiri #SUA #SUA #Politica

5 afișare
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier