• Marcu Iuliana

Ioniță Tunsu'


Photo source: http://comixuri.ro

Titlul cărții: Ioniță Tunsu, un haiduc de București

Scenariul: Marius Leștaru

Benzi desenate: Puiu Manu

Editura și locul publicării: HAC!BD, București

Anul: 2013

Număr de pagini: 62

ISBN: 978-606-93643-1-7

Un roman grafic de capă și spadă. Cam așa am putea numi cartea de față, atât de maiestuos gândită de Marius Leștaru și ilustrată de Puiu Manu.

Cultura benzilor desenate, atât de puternic înrădăcinată în societatea americană sau în cea japoneză, nu este la fel de bine cunoscută și în cea românească. Cu toate acestea, Ioniță Tunsu este un exemplu grăitor că benzile desenate sunt reprezentate și la noi, fiind chiar unul extrem de bine plasat în cadrul identității noastre naționale.

Cartea urmărește aventurile unui haiduc originar din Olt, dornic de dreptate și de isprăvi

Cu toate că poate părea, cel puțin la prima vedere, o carte pentru copii, Ioniță Tunsu este e lectură interesantă pentru toate vârstele. Cartea urmărește aventurile unui -mai puțin cunoscut- haiduc originar din Olt, dornic de dreptate și de isprăvi. Paginile pline de desene ale cărții dovedesc iscusința și talentul artistului, dar și o atenție extrem de mare pentru detalii. Modul în care personajele sunt desenate este extrem de realist și potrivit atmosferei secolului al XIX-lea. Clădirile, hainele și locurile ilustrate au un puternic impact vizual în transpunerea cititorului într-un mod cât mai autentic în mijlocul societății românești atât de efervescente de acum două secole.

Astfel, cartea vorbește despre prietenie, sete de aventură și de dreptate într-o societate coruptă, încredere și trădare

Puiu Manu este un artist complet. Modul în care reușește să redea scenele în mișcare este foarte sugestiv și nu lasă impresia niciunui neajuns din punct de vedere artistic. Personajele pe care le conturează sunt și ele unele cât se poate de circulare. Având în vedere numărul restrâns de pagini, în comparație cu un roman clasic, acest roman grafic este la fel de impresionant.

Ceea ce este cel mai remarcabil la această poveste este faptul că dezbate teme din secolul al XIX-lea, care au rămas însă de actualitate și în prezent. Astfel, cartea vorbește despre prietenie, sete de aventură și de dreptate într-o societate coruptă, încredere și trădare. Este o narațiune care cuprinde toate elementele cheie ale unei povești palpitante cu haiduci.

#Literatura

27 afișare0 comentariu