• Marcu Roxana

Нелюбовь/Loveless (2017)


Photo source: http://www.filmmisery.com/review-loveless-2017/

Cu Andrei Zviaghințev publicul larg a făcut cunoștință încă din 2003, prin filmul „Întoarcerea”, după care a urmat drama „Leviathan” în 2015, ambele aducându-i regizorului rus nu doar deschiderea pe scena cinematografiei internaționale, ci și numeroase premii.

Cel mai recent film al său, Нелюбовь („Lipsit de iubire”), nu a trecut nici el neobservat de cinefili, fiind nominalizat anul acesta la Oscar la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină, cu reale șanse de câștig.

Нелюбовь, „neiubire”, un cuvânt ciudat, rar folosit și în limba rusă, pe care îl simțim, omniprezent, ca un fir roșu de-a lungul întregului film. Dramaticul nu izvorăște din ură, ci din absența iubirii, resimțită mai ales în familia disfuncțională a cărei toxicitate se revarsă asupra lui Alioșa, un băiețel de 12 ani prins în mijlocul divorțului părinților săi. Distrași fiecare de noile relații, Boris și Jenia nu îi acordă deloc atenție băiatului până când, într-o zi, acesta dispare.

Filmul se termină, ciclic, cu aceleași imagini de natură cu care și începe. Rămân însă întrebările.

Căutarea lui se transformă într-o căutare cinică a sinelui, a sensului relațiilor interumane și a unui alt sens, mai larg, al întregii Rusii. Rezultatul? Cadre dezolante cu oameni sălbăticiți (precum mama Jeniei), clădiri abandonate și o Moscovă gri, ce își continuă, rece, forfota, dându-l uitării pe Alioșa.

Alegoric este și cadrul care o înfățișează pe Jenia alergând pe bandă într-un trening inscripționat „Rusia”, alergând parcă nicăieri, fără țintă, lipsită de orice expresie, în timp ce la televizor se aud ultimele știri despre situația din Ucraina.

Filmul se termină, ciclic, cu aceleași imagini de natură cu care și începe. Rămân însă întrebările. Pot oare oamenii să își păstreze umanitatea într-un stat dezumanizat? Și îl va găsi Rusia vreodată pe Alioșa?

#Filme #General

61 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier