• Marin C. Alexandru

Tribuna Internaţională - Silvio Berlusconi despre „bomba socială”


„Toţi migranţii din peninsulă sunt infractori deoarece nu au nicio posibilitate să obţină un loc de muncă stabil şi nici nu doresc să muncească”. (Silvio Berlusconi pentru Mediaset)

Sursă: http://www.ilsecoloxix.it/p/italia/2018/02/04/ACnSIHy-berlusconi_migranti_esplodere.shtml

Italia este principala poartă de intrare în Europa pentru migranţii veniţi pe mare. În perioada 2015-2017 autorităţile au înregistrat peste 450.000 de sosiri, iar în cel puţin 40% din cazuri, acestor imigranţi li s-a acordat o formă de protecţie. În cursul lui 2017, numărul sosirilor de noi migranţi a scăzut cu peste o treime faţă de anul precedent, în urma acordurilor de îngrădire a migraţiei încheiate cu Libia, care nu au pus însă capăt preocupărilor opiniei publice legate de acest subiect.

Sursă: http://one-europe.net/mediterranean-sea-of-migrants-in-danger

Majoritatea guvernelor de stânga din Italia au tolerat în ultimii ani venirea migranţilor. La ora actuală există peste 630.000 de migranţi ilegali potrivit aproximărilor lui Silvio Berlusconi (într-un interviu acordat duminică pentru Mediaset). Acesta caracterizează situaţia actuală ca fiind o ,,bombă socială” [Sursa 1] care ameninţă întreaga Italie. Fostul prim-ministru este convins că partidul său, Forza Italia (FI), va câştiga alegerile parlamentare de anul acesta şi susţinut de coaliţia de centru-dreapta (formată din FI şi alte două partide de extremă dreapta, Liga Nord şi Fraţii Italiei), va deporta în masă imigranţii din Italia. Ȋmpreună cu aliatul său de extremă-dreapta, Matteo Salvini, susţin repatrierea tuturor imigranţilor clandestini, dar există îndoieli privind costurile şi fezabilitatea unui astfel de plan.

Bomba socială

O selecţie a declaraţiilor lui Berlusconi din ultimele două săptămâni este edificatoare în acest sens:

,,Imigrarea a devenit o problemă urgentă, pentru că după mai mulţi ani cu o guvernare de stânga, avem 600.000 de imigranţi care nu au dreptul legal de a locui aici. Considerăm că este o prioritate să recăpătăm control asupra situaţiei” [Sursa 1].

,,Când vom guverna, vom investi resurse importante pentru securitate. Vom spori prezenţa poliţiei şi vom reintroduce iniţiativa «Străzile Sigure». Soldaţii vor patrula străzile alături de poliţişti” [Sursa 2].

,,Aceşti oameni nu au nicio posibilitate de a avea o slujbă stabilă, de aceea pentru a supravieţui sunt nevoiţi să încalce legea. Asta înseamnă muncă nedeclarată, prostituţie, trafic de droguri, furturi, violuri. Cum să nu-ţi fie frică de ei?” [Sursa 1].

,,Cred că acest lucru reprezintă cel mai grav pericol pentru viitorul Italiei. Aceştia, cu siguranţă, nu au lucrat niciodată, nu vor lucra nici în Italia” [Sursa 3].

Ȋn acelaşi timp, Silvio Berlusconi reproşează clasei politice actuale că este ,,lipsită de experienţă şi nu cunoaşte mecanismele de guvernare” [Sursa 2] pentru a apăra Italia de astfel de fenomene, cum este şi migraţia.

Luca Traini

Acum două zile, un cetăţean italian ultranaţionalist, Luca Traini, a împuşcat mai mulţi imigranţi pe străzi, în localitatea italiană, Macerata. Potrivit presei din Italia, Luca Traini are 28 de ani şi, în 2017, a candidat la alegerile locale din partea partidului ultra-naţionalist Lega Nord. Tânărul extremist a fost arestat imediat după ce a împuşcat, în plină stradă, mai multe persoane de culoare, patru dintre ele fiind în stare foarte gravă.

Rebeliunea anti-UE

Silvio Berlusconi, a cerut Uniunii Europene să revizuiască tratatele care reglementează imigrația pentru a ajuta Italia să gestioneze numărul mare de migranți care sosesc pe coastă sau care se confruntă cu disidență în creștere. Italia este în prezent obligată să efectueze procesul birocratic pentru a stabili dacă migranții au voie să rămână în țară sau dacă ar trebui să se întoarcă în țara lor de origine.Dl. Berlusconi a declarat că numărul mare de sosiri pe coasta italiană justifică o modificare a reglementărilor Dublin III care obligă în prezent Italia să suporte costurile acestui proces.

Dl. Berlusconi îi este în prezent interzis să dețină funcții publice în urma unui scandal fiscal, dar coaliția sa are cea mai mare șansă de a câștiga în calitate de cel mai mare partid - iar imigrația se dovedește a fi un cartof fierbinte ca urmare a unei mari creșteri a numărului de imigranți ilegali care sosesc din coasta Africii de Nord.

Vorbind despre imigraţie la postul italian TG5, el a sugerat că Uniunea Europeană ar trebui să încerce să creeze ,,tratate cu țările nord-africane pentru a opri migranții de la îmbarcare” şi pentru a evita declanșarea unei bombe sociale care să afecteze fundațiile instituționale, nu numai ale Italiei, ci ale întregii Uniuni Europene.Fostul premier a adăugat că cea mai bună soluție ar fi crearea unei strategii ,,asemănătoare Planului Marshall” care să ofere sprijin țărilor de origine pentru a reduce sosirile.

Silvio Berlusconi a exprimat critici dure la adresa Uniunii Europene în trecut datorită politicii sale de imigrare și efectelor pe care le-a avut asupra Italiei. La începutul lui 2017, el a spus: ,,Nici o țară din lume nu poate gestiona o imigrație atât de mare. Economiile europene nu au capacitatea de a oferi locuri de muncă tuturor celor care sosesc. Europa trebuie să stabilească o strategie asemănătoare Planului Marshall pentru țările implicate. Doar acest lucru poate ajuta la stoparea acestei imigrații în masă care depășește în prezent Europa” [Sursa 4].

Alegerile italiene vor avea loc pe 4 martie, iar sondajele de opinie au dat ieri coaliția de centru-dreapta a domnului Berlusconi drept favorită pentru a câștiga, dar aceasta nu se încadrează într-o majoritate absolută.

Eşecul planului italian pentru imigraţie

Ministrul italian de interne, Marco Minniti, a anunțat la începutul anului trecut planul mult așteptat și controversat în materie de imigrație și azil în fața celor două Comisii pentru afaceri constituționale ale Camerei Deputaților și ale Senatului. Primul Ministru Gentiloni a prezentat pachetul Consiliului de Miniștri cu intenția de a intra în vigoare până la sfârșitul lunii. Punctele principale ale planului sunt:

1. Linia grea privind returnările forțate; 2. Extinderea sistemului de detenție administrativă; 3. Accelerarea procedurilor de azil prin reducerea garanțiilor; 4. Munca neremunerată pentru solicitanții de azil; 5. Aspecte pozitive: investiții în recepția integrată și returnările voluntare și angajamentul de transparență.

Din moment ce Silvio Berlusconi şi ceilalţi lideri de centru sau extremă dreapta sunt extrem de vehemenţi împotriva acestui plan, este evident faptul că nu a fost suficient de bine implementat, iar obiectivele propuse iniţial nu au fost atinse. Tendinţa care se conturează din ce în ce mai pregnant, precum şi lucrul ascuns în spatele replicilor fostului prim-ministru italian, Silvio Berlusconi, este că atât în Italia cât şi în Europa, un nou val naţionalist este pe punctul de a se forma, iar efectele aduse de acestea pot fi catastrofale atât pentru actorii statali, cât şi pentru UE ca o entitate instituţională suprastatală.

Bibliografie:

Sursa 1

CNN, Silvio Berlusconi says migrants causing 'serious social alarm' in Italy, [Online] Disponibil la:

https://edition.cnn.com/2018/02/05/europe/silvio-berlusconi-italy-shooting-migrants-intl/index.html, [Accesat la 06.02.2018]

Sursa 2

The Guardian, Berlusconi pledges to deport 600,000 illegal immigrants from Italy, [Online] Disponibil la:

https://www.theguardian.com/world/2018/feb/05/berlusconi-pledges-to-deport-600000-illegal-immigrants-italy-election, [Accesat la 06.02.2018]

Sursa 3

The Telegraph, Silvio Berlusconi says illegal migrants are 'social time bomb', as race dominates Italian election campaign, [Online] Disponibil la:

http://www.telegraph.co.uk/news/2018/02/05/silvio-berlusconi-says-illegal-migrants-social-time-bomb-race/

[Accesat la 06.02.2018]

Sursa 4

Express, Berlusconi warns Brussels faces 'SOCIAL BOMB' as anti-EU rebellion grows, [Online] Disponibil la:

https://www.express.co.uk/news/world/914618/Italy-Italian-election-polls-2018-Berlusconi-EU-European-Union-immigration-Forza-Italia [Accesat la 06.02.2018]

#Politica #International #Stiri #Stiintapolitica

16 afișare0 comentariu