• Marin C. Alexandru

Coreea de Nord şi „scandalul din Berlin”


Sursă foto: https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/613443/north-korea-hotel-berlin-europe-kim-jong-un-city-hostel

Coreea de Nord achiziționează tehnologie pentru programul de arme nucleare prin intermediul ambasadei sale de la Berlin, potrivit șefului serviciilor de informații din Germania."Am apreciat că, de acolo (ambasada nord-coreeană la Berlin), achizițiile de arme au avut loc, în opinia noastră, cu ochii către programul de rachete și, în parte, și pentru programul nuclear" [Sursa 1], a declarat șeful agenției germane de securitate (BfV) -Georg Maassen, pentru AFN afiliat ARD.

"Dacă detectăm astfel de lucruri, le vom opri, dar nu putem garanta că acest lucru poate fi prevenit în toate cazurile" [Sursa 2], a declarat el într-un comunicat de presă al postului public de televiziune înainte de un documentar despre programul de rachete din Coreea de Nord care urmează să fie difuzat astăzi. Maassen a afirmat că autoritățile consideră că piesele pentru programul de arme din Coreea de Nord au fost "achiziționate de către cumpărători anonimi sau pe pieța neagră din străinătate, pe care apoi le-au vândut în Germania" [Sursa 1]. Multe dintre achiziții au fost așa-numitele produse cu dublă utilizare care ar putea fi folosite atât în ​​scopuri civile, cât și militare, a spus el.

Autoritățile germane au primit dovada achizițiilor de produse destinate programului de rachete din Coreea de Nord în 2016 și 2017, potrivit documentarului. Raportul susține, de asemenea, că un diplomat nord-coreean a încercat în 2014 să achiziționeze un monitor care măsoară emisiile de gaze în timpul producției de arme chimice.

Un purtător de cuvânt al ambasadei nord-coreene din Berlin a declarat pentru CNN că raportul "pur și simplu nu este adevărat" [Sursa 2]. "Respingem și ne distanțam de rapoartele mass-media locale din weekend conform cărora ambasada noastră a fost folosită pentru a obține tehnologie în secret pentru programul de arme nucleare" [Sursa 1], a spus purtătorul de cuvânt.

Comentariile lui Maassen vin după ceOrganizația Națiunilor Unite a dezvăluit că Coreea de Nord a câștigat aproape 200 de milioane de dolari din exportul mărfurilor interzise anul trecut, încălcând sancțiunile internaționale. Testele de arme repetate ale regimului necinstit au fost un răspuns la rezoluțiile tot mai stricte ale Consiliul de Securitate al ONU adoptate împotriva Phenianului în 2017. Măsurile, adoptate după intensificarea lobby-ului de către Washington, vizează energia, transferurile de bani și transportul maritim.

Cu toate acestea, anchetatorii ONU, într-un raport recent, au constatat că Coreea de Nord "abuzează deja de cele mai recente rezoluții prin exploatarea lanțurilor globale de aprovizionare cu petrol, complici fiind cetățenii străini, registrele offshore ale companiilor și sistemul bancar internațional".

Bibliografie:

Sursa 1

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/coreea-de-nord-isi-foloseste-ambasada-la-berlin-pentru-a-si-procura-material-pentru-bombele-atomice--181637.html

Sursa 2

http://adevarul.ro/international/europa/ambasada-nord-coreeana-berlin-utilizata-phenian-obtine-echipamente-nucleare-1_5a76e4f8df52022f752d6268/index.html

#Stiri #Politica #International

10 afișare0 comentariu