• Mohan D. Aurelian

12 aprilie - Ziua în care Cape Town rămâne fără apă


Autoritățile locale estimează că pe data de 12 aprilie 2018 va fi „Ziua Zero” - momentul în care Cape Town devine primul oraș de mari dimensiuni din lume care rămâne fără apă potabilă ca rezultat al golirii rezervoarelor municipale.

În acest context, numeroșii cercetători ce activează în instituțiile academice și în centrele de cercetare din oraș sunt îngrijorați de condițiile în care își vor continua proiectele (dacă vor reuși să le mai continue).

Musa Mhlanga, biolog la Universitatea din Cape Town, declară: „Știința necesită un ecosistem funcțional. Situația este foarte, foartă serioasă” [Sursa 1].

Cape Town se află acum în cel de-al treilea an de secetă puternică. Lipsa îndelungată a ploii a redus considerabil rezervele de apă ale orașului și a secat sursele de apă de la suprafață. Cu toate acestea, situația s-a înrăutățit doar pe parcursul ultimelor luni, anunțul oficial al primarului privind Ziua Zero fiind făcut abia pe 18 ianuarie 2018.

Strategia de până atunci a autorităților locale a fost bazată pe posibila acțiune voluntară a locuitorilor și companiilor de a reduce consumul de apă. Această abordare nu a dat roade.

În conformitate cu planul de urgență al autorităților locale, cantitatea de apă care rămâne în rezervoarele municipale la data de 12 aprilie - unde nivelul din rezervoare va scădea sub 13,5% - va fi redirecționată exclusiv către spitale și asezări informale care se bazează extrem de mult pe sursele de apă ale orașului. Începând cu Ziua Zero, cei aproape 4 milioane de rezidenți vor trebui să colecteze apă de la aproape 200 de puncte speciale de distribuție. Primarul se teme că se va ajunge la anarhie dacă oamenii nu vor putea să intre în posesia apei potabile.

Valerie Mizrahi, specialist în boli infecțioase al Universității din Cape Town, afirmă că universitatea și partenerii săi discută cu autoritățile locale pentru a determina dacă vor primi apă și în ce cantitate după data de 12 aprilie [Sursa 1].

Kevin Winter, liderul unei echipe speciale a Universității din Cape Town menită a se ocupa de rezervele de apă [Water Task Team], declară: „Ne chinuim să ieșim dintr-o criză care ar fi putut fi evitată dacă aveam resursele necesare.” Desigur, acesta se referă la o finanțare adecvată, sugerând oarecum indirect faptul că autoritățile locale nu și-au făcut treaba, iar universitățile au avut alte priorități (acestea au menținut constant nivelul taxelor de școlarizare în ultimii ani, în ciuda inflației) [Sursa 1].

Comunitatea științifică din Cape Town elaborează acum planuri de criză: estimează ce cantitate de apă le-ar fi necesară pentru activitățile de bază, precum îngrijirea animalelor de laborator, și încearcă prioritizarea experimentelor care necesită mai puțină apă.

Mai mult decât atât, Cape Town este un centru extrem de important în studierea HIV și a tuberculozei, iar specialiștii se tem că: (1) randamentul oamenilor de știință și a personalului auxiliar va scădea simțitor, mai ales dacă vor fi nevoiți să stea ore în șir la coadă pentru a se alimenta cu apă; (2) anumite servicii medicale vor fi îngreunate dacă nu chiar oprite complet; (3) probabilitatea răspândirii unor boli asociate cu lipsa igienei va crește și (4) eventuale incendii vor reprezenta o problemă pentru siguranța locuitorilor odată ce rezervele de apă vor fi limitate.

Este aproape de la sine înțeles că ultimii trei ani de secetă sunt rezultatul schimbărilor climatice cauzate de om. În contrast cu situația din Cape Town, Parisul se confruntă în ultimele zile cu inundații de mari proporții [Sursa 2].

Bibliografie:

Sursa 1

Scientific American, As Cape Town Water Crisis Deepens, Scientists Prepare for “Day Zero”, [Online] Disponibil la:

https://www.scientificamerican.com/article/as-cape-town-water-crisis-deepens-scientists-prepare-for-ldquo-day-zero-rdquo/, [Accesat la 02.02.2018]

Sursa 2

BBC, French floods: Seine river reaches peak in flood-hit Paris, [Online] Disponibil la: http://www.bbc.com/news/world-europe-42856634, [Accesat la 02.02.2018]

#Stiri #General

20 afișare0 comentariu