• Echipa Editorială

RoSeven: Instabilitate, demisii şi câteva predicţii sumbre [23 ianuarie - 02 februarie 2018]


Având în vedere importanța evenimentelor din ultimele 11 zile am decis să realizăm o analiză RoSeven extinsă care să evalueze toate modificările care au marcat sistemul politic românesc.

Photo source: https://www.ziuacargo.ro

Descărcați de aici analiza RoSeven completă !!

1) În contextul demisiei prim-ministrului Tudose, coaliția de guvernare a propus un nou prim-ministru. Funcția este ocupată în acest moment de europarlamentarul Viorica Dăncilă. Aceasta a alcătuit lista viitorilor ei colegi de cabinet.

Identificăm doi miniștri care se află „sub lupa” DNA: Viorel Ilie și Rovana Plumb. În cazul celor doi, Parlamentul a respins solicitarea DNA de începere a urmăririi penale. Mai mult decât atât, Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Întrebat de situația juridică a lui Radu Oprea, domnul C. P. Tăriceanu a declarat: "Îmi dați o informație în premieră. Nu știu, nu cunosc această informație. Însă în frenezia care a cuprins în ultimii ani parchetele, aproape că nu există om politic fără un dosar pe cap".

[Sursa 2]

Analiză de discurs: Echipa Dialectica opinează că președintele Senatului optează – din nou – pentru declarații care, cel puțin la nivelul substratului ideatic, aduc atingere sistemului judiciar românesc.

Cu alte cuvinte, decizia de a folosi sintagma „frenezia care a cuprins în ultimii ani parchetele” sugerează într-o oarecare măsură faptul că domnul Tăriceanu nu consideră justificate demersurile anticorupție. In extenso, putem vorbi deja de o opinie pe deplin cristalizată a președintelui Senatului, conform căreia există un complot complex, alimentat în mod evident de către opoziția politică, menit a submina legitimitatea partidelor aflate la guvernare [a se vedea ultimele două ediții ale RoSeven, unde analizăm declarații similare]. Indiferent dacă domnul Tăriceanu crede în mod real în aceste elemente conspiraționiste sau nu, Echipa Dialectica este de părere că astfel de „atacuri” afectează (1) buna funcționare a instituțiilor judiciare (întrucât presiunile se acumulează după fiecare discurs similar; intervenții asemănătoare fiind dezavuate de către Comisia Europeană în analizele MCV), (2) imaginea României la nivel internațional, (3) procesul de implementare a politicilor publice și (4) încrederea cetățenilor în instituțiile politice. In concreto, nu este demn ca un demnitar al statului român [jocul de cuvinte este intenționat] să aibă o conduită (fie ea doar retorică) belicoasă și marcată de neîncredere la adresa unora dintre cele mai importante instituții din țară.

2) „Premierul desemnat a spus, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD în care a fost votată componenţa noului Guvern, că au fost mai multe propuneri pentru unele portofolii, dar unii dintre miniştri au renunţat, astfel că a existat în cele din urmă un singur portofoliu unde au fost două propuneri, iar votul a fost cel care a decis”, scriau pe 26 ianuarie jurlaniștii Digi24 [Sursa 1].

Această știre este susținută de o serie de stenograme apărute în presă la două zile distanță (28 ianuarie). Stenogramele în cauză redau discuția extrem de dură dintre Codrin Ștefănescu (secretarul general-adjunct al PSD) și președintele PSD, Liviu Dragnea.

Redăm mai jos discuția, iar apoi o vom comenta:

Codrin Ştefănescu: Nu putem pleca din această sală în faţa celor care ne votează, în faţa zecilor de mii de PSD-işti şi a milioanelor de români care ne votează ca, la iniţiativa lui Nelu Stan de la Suceava, cu susţinerea preşedintelui Liviu Dragnea, să votăm împotriva celui mai cunoscut comunicator al nostru. Nu îl putem vota pe domnul Popa care, până ieri, nici nu era membru PSD!

Liviu Dragnea: Te întrerup, Codrine, pentru că îl jigneşti pe domnul Popa!

Codrin Ştefănescu: Scuze, nu jignesc pe nimeni!

Liviu Dragnea: Ba da, jigneşti!

Codrin Ştefănescu: Faptul că domnul Popa e nou în PSD nu e jignire. Vă simţiţi jignit, domnule Popa?

Valentin Popa: Nu!

Liviu Dragnea: Te rog să te opreşti Codrine, acum vorbesc eu!

Codrin Ştefănescu: De ce mă întrerupi?

Liviu Dragnea: Aşa cum spuneai şi tu... pentru că pot!

Codrin Ştefănescu: Şi eu te pot întrerupe oricând şi pot spune lucruri cu care sărim în aer!

Liviu Dragnea: Te întrerup, pentru că sunt preşedintele PSD!

Codrin Ştefănescu: Ai spus bine... încă! Nu e posibil ca, acum o săptămână, să o propunem prim-ministru, alături de doamna Dăncilă, şi azi, doamna Andronescu să piardă votul în CExN pentru că Liviu Dragnea îl susţine pe un necunoscut. O voi vota pe Cati şi o voi vota cu ambele mâini!

Liviu Dragnea: Vei vota cu o singură mână pentru că ai un singur vot! [Sursa 3]

Analiză de discurs: Nu vom scoate în evidență trăsăturile de caracter sugerate de aceste replici contradictorii. Cu toate acestea putem trasa principalele coordonate impuse de o asemenea dispută: (1) predicția Dialectica referitoare la sciziunea din interiorul partidului [a se analiza ultimele ediții ale RoSeven] se adeverește: anumiți centri de putere din cadrul partidului încep să caute un grad mai ridicat de autonomie, fapt care contravine cu intenția lui Liviu Dragnea – și a celor mai apropiați aliați – de a acapara toate mecanismele puterii partinice; (2) contrarietatea poziționărilor ideatice și / sau acționale nu favorizează un nivel ridicat de coeziune partinică, întrucât anumiți factori (nivel de educație, temperament etc.) care variază destul de mult (în cadrul grupurilor influente din PSD) nu sunt ab initio un context favorabil cooperării și compromisului; (3) Liviu Dragnea – prin alegerile sale – favorizează alienarea unora dintre cei mai importanți membri ai partidului. O poziționare vădită împotriva nucleului Andronescu-Ștefănescu poate avea consecințe nefaste dacă cei din urmă aplică strategii salutare extinderii rupturii existente în cadrul conducerii PSD; pentru a își asigura poziția, domnul Dragnea ar trebui să apeleze la tehnici conciliatorii nu la poziționări belicoase care generează noi seturi de inamici; (4) logica lui „pentru că pot” acaparează structurile de conducere ale PSD (a se vedea paragrafele de mai jos pentru explicații suplimentare); (5) intenționaltitatea nucleului Andronescu-Ștefănescu de a reprezenta o contrapondere și chiar să modifice structurile de putere din PSD este evidentă: „Şi eu te pot întrerupe oricând şi pot spune lucruri cu care sărim în aer!”, „Ai spus bine... încă!” – afirma C. Ștefănescu; (6) Liviu Dragnea își menține atitudinea pe tot parcursul discursului, element ce indică că nu este adeptul unor abordări de tip modus vivendi. Concluzie: Președintele PSD este adeseori prea încrezător în forțele proprii. Stabilitatea funcției sale – după părerea Echipei Dialectica – este în pericol; când democrația intrapartinică lipsește cu desăvârșire, iar multiple centre de putere încep să favorizeze erodarea legitimității liderului de partid se poate ajunge ușor la situații de contestare a statu-quo-ului. Dacă președintele PSD nu va utiliza variate tehnici de conciliere (pe lângă simpla „momire” cu funcții în variate instituții) interpersonală, prezicem că probabilitatea ca acesta să fie schimbat din funcție – chiar printr-un efort colectiv grefat pe o posibilă scădere a popularității sale în rândul alegătorilor sau pe un eventual eșec politic real / construit – crește exponențial.

Sursa 1

Digi24, LISTA MINIȘTRILOR din Cabinetul Dăncilă, [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/coalitia-anunta-azi-guvernul-866977 [Accesat la 02.02.2018]

Sursa 2

Ziare.com, Viorica Dancilă a anunțat oficial lista miniștrilor din noul Guvern. Luni va fi votul în Parlament, [Online] Disponibil la: http://www.ziare.com/vasilica-viorica-dancila/guvern/viorica-dancila-a-anuntat-oficial-lista-ministrilor-din-noul-guvern-luni-va-fi-votul-in-parlament-1499149, [Accesat la 02.02.2018]

Sursa 3

Adevărul, Stenograme: Replici dure între Dragnea şi Codrin Ştefănescu pe tema noului ministru al Educaţiei, [Online] Disponibil la: http://adevarul.ro/news/politica/stenograme-replici-dure-dragnea-codrin-Stefanescu-tema-noului-ministru-educatiei-1_5a6da9a6df52022f75eeee1b/index.html, [Accesat la 02.02.2018]

Sursa 4

Digi24, Codrin Ştefănescu: Avem miniştri cu probleme penale pentru că putem, [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/codrin-stefanescu-avem-ministri-cu-probleme-penale-pentru-ca-putem-866047 , [Accesat la 02.02.2018]

Întreaga analiză RoSeven poate fi descărcată de la începutul articolului !!

#Ro7 #Stiri #Romania #Politica

233 afișare0 comentariu