• Iosipescu Neagu-Matei

Jack Kerouac - Pe Drum (I)


Sursă: https://www.libris.ro/pe-drum-jack-kerouac-POL978-973-46-2401-0--p494129.html

Titlul cărţii: Pe Drum

Autorul: Jack Keouac

Traducătorul: Cristina Felea

Editura şi locul publicării: Polirom București

Anul apariţiei: 2012

Număr de pagini: 372

ISBN: 9789734624010

În cadrul acestei serii de patru părți vom merge împreună cu Jack Kerouac prin romanul său Pe Drum. Prima parte, cea de față va trata ideea de călătorie efectivă și reprezintă o introducere în universul Drumului.

Pe unde iți e gândul când traversezi o câmpie sau roțile mașinii tale împrumută o parte din peisaj și îl duc până se confundă cu un altul? Tu ești suflet rătăcitor, ești compus din momentele care te-au urmat, iremediabil. Cerința lumii pentru unul ca Jack Kerouac a fost să privească, să adulmece și să calce cu talpa piciorului pământul netrăit. Primul meu contact cu Drumul s-a materializat într-o întâlnire cu universul fascinant al vagabonzilor, al persoanelor care au o poveste și care în mod fatidic, și pe cineva care să o pună pe hartie. Câte astfel de persoane care pot deveni personaje există oare pe toate drumurile netraversate de o mână de scriitor?

Scriitura este conformă cu realitatea, cititorul se regăsește în ipostaze de foarte liberă trăire, prin intermediul stilului colocvial, romanul este proxim gândurilor și trăirilor firești, de toate zilele ale celor care poposesc pe o pagină sau alta.

Sal este un scriitor a cărui dorință este de a ajunge în vest, unde prietenii lui îl cheamă și îl așteaptă. Nevoia sa de companie îi este răsplătită pe parcursul călătoriei cu multe fețe în care găsește acel element diferit și invariabil frumos. Meritul descrierilor sale este acela de a fi putut vedea pe viu transformarea normalului în artă, în momente care nu treceau de sfera banalității, imagini precum lumina pe fața unei vaci devin detalii care nu îngreunează deloc povestea, ci mai mult oferă relaxare și o stare de bine. Se poate remarca astfel o transfuzie a experiențelor prin care trece autorul implicat cu ajutorul personajelor fascinante. Modul experiențial de a trăi este una din mărcile diferențiatoare ale acestui roman.

După un start anevoios, Sal se pune pe drumul cel bun. Pe parcursul acestui voiaj, el face autostopul pentru a ajunge la destinația sa finală, Denver. Autostopul este iarăși un factor experiențial prin natura hazardului care guvernează calea lui Sal spre prietenii săi, lucru care transformă însăși drumul într-o destinație în sine.

Cu acest paragraf închei prima parte a seriei dedicate Drumului, de Jack Kerouac.

#Cultura #Literatura #Cunoastere

48 afișare0 comentariu