• Marin C. Alexandru

Afirmaţiile false ale Preşedintelui S.U.A.


Sursă: https://thenewdaily.com.au/news/world/2018/01/31/donald-trump-state-of-the-union-2018/

Donald Trump a prezentat ieri noapte performanţele administrației sale în faţa Congresului - și a poporului american - în State of the Union Address.

Mai jos sunt câteva dintre afirmațiile sale care pot induce în eroare ascultătorii sau denaturează deliberat faptele.

1. De la alegeri, am creat 2.4 milioane de noi locuri de muncă, inclusiv 200.000 de noi locuri de muncă în industria manufacturieră.

Această afirmație poate fi adevărată din punct de vedere tehnic, dar este înșelătoare în atribuirea câștigurilor domnului Trump.

În timp ce cifra pe care o citează este exactă, perioada de timp de la alegeri cuprinde și câteva luni în care Barack Obama era președinte, iar domnul Trump nu fusese încă ales. Numărul locurilor de muncă create în primul său an de activitate se ridică la aproximativ 2,1 milioane.

2. După ani de stagnare a salariilor, vedem în cele din urmă creșterea acestora.

Această declarație este făcută prin omiterea contextului mai larg. În timp ce stagnarea salariilor a reprezentat o adevărată problemă în istoria americană recentă, veniturile medii au crescut de ani de zile - o dezvoltare care a început în timpul administrației Obama.

3. Am adoptat cele mai mari reduceri fiscale și reforme din istoria americană.

Ca și afirmaţia repetată a domnului Trump că America este națiunea cu cea mai mare impozitare din lume, și afirmaţia de mai sus, pur și simplu, denaturează faptele.

Economiștii sunt, în general, de acord că au existat mai multe reduceri fiscale mai mari. Analiza din 2017 a Comitetului responsabil pentru buget federal a estimat că proiectul de lege al domnului Trump a fost cel de-al optulea cel mai mare din ultimul secol.

4. Suntem acum cu mare mândrie un exportator de energie pentru întreaga lume.

În timp ce America într-adevăr exportă energie în alte țări, dacă această teză este citită ca susținând că America este acum un exportator net - ceea ce înseamnă că exportă mai multă energie în alte țări decât importurile - este falsă. Agenția americană pentru informații energetice prezice că țara ar putea ajunge acolo în următorul deceniu.

Este adevărat că America se mișcă în această direcție, datorită unui efort susținut de un boom al gazelor naturale. Anul trecut, America a devinit un exportator de gaze naturale net pentru prima dată în ultimele decenii. Potrivit guvernului federal, în timpul administrației Obama, producția totală de țiței din SUA - care este diferită de cea a exporturilor - a depășit importurile nete de țiței.

5. Loteria vizelor dă undă verde fără a lua în considerare competența, meritul sau siguranța poporului nostru.

În timp ce domnul Trump este strâns asociat cu propunerea de a construi un zid de frontieră cu Mexicul, el dorește să îşi protejeze țara şi de imigrația legală - incluzând aici efortul său pentru a pune capăt loteriei vizelor de diversitate.

În ciuda încercării domnului Trump de a caracteriza loteria ca pe un proces pur aleatoriu, solicitanții trebuie să treacă printr-un proces de examinare și trebuie să respecte cerințele educaționale sau de lucru.

6. Sub actualul sistem disfuncţional, un singur imigrant poate aduce un număr nelimitat de rude îndepărtate.

Președintele a denunțat în mod regulat ceea ce restricționarii imigrației numesc "migrația în lanț", sau procesul prin care imigranții legali pot aduce rude în țară. Spunând că permite "număr nelimitat de rude îndepărtate" este inexact.

Limitele numerice privind migrația pe bază de familie conduc la o lungă așteptare pentru rudele de imigranți străini, ceea ce înseamnă, în practică, că oamenii nu pot aduce oameni într-un număr nelimitat.

7. Multe companii de automobile construiesc și extind fabricile în Statele Unite - lucru pe care nu l-am văzut de decenii bune.

A doua parte a acestei declarații este inexactă. Companiile de automobile au construit și au extins fabrici auto în Statele Unite în mod repetat, chiar şi în deceniile în care domnul Trump nu era Președinte.

Din cele 23 de afirmaţii făcute de Donald Trump noapte trecută, pe marginea a cel puţin 7 dintre ele pot fi făcute speculaţii, acestea fiind puternic puse la îndoială.

Bibliografie:

Sursa 1

https://edition.cnn.com/videos/politics/2018/01/31/trump-state-of-the-union-highlights-llr-orig.cnn

Sursa 2

https://edition.cnn.com/2018/01/30/politics/state-of-the-union-2018-address/index.html

Sursa 3

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/donald-trump-state-of-the-union-live-updates-2018-latest-stream-transcript-congress-joe-kennedy-a8185046.html

#Politica #DonaldTrump #SUA #Stiri

26 afișare0 comentariu