• Badea Marco

Opinii - Cabinetul Dăncilă şi absurdul prezentului


Guvernul PSD-ALDE 3.0

Photo source: http://www.mediafax.ro/politic/guvernul-dancila-foto-16963245

Ieri, 29 ianurie 2018, a fost învestit în funcție noul Executiv propus de coaliția majoritară din Parlamentul României, PSD-ALDE.

Într-un sens paradoxul (istoric sau nu) se face ca la o sută de ani de la Marea Unire să rămânem, politic şi social, ne-uniţi total, dacă o unire totală e posibilă. Ne-am unit cât de cât în date spaţiale, dar în perspectivă temporală am rămas blocați într-un paralelism perdant.

Trăim, oameni buni, în acelaşi spaţiu, dar în temporalităţi mentalitare diferite, evoluînd în secvenţialităţi disparate, contradictorii.

Nu prea reuşim să fim contemporani cu istoria şi nici cu noi înşine, trădându-ne, mulți dintre noi, vocația de cetățean ancorat în realitatea prezentului.

Nu reuşim să ne sincronizăm valorile existenţiale, ca atare, la noi, medievalitatea dă mâna anistoric cu modernitatea, într-un amalgam comunitar greu digerabil pentru oricine, drept urmare, lăturile fiind meniul zilnic pe care îl înghițim, mestecat în primă fază de ministerele media de propagandă ale puterii.

Altfel spus, la Palatul Victoria cabinetul condus de Viorica Dăncilă înregistrează o premieră în politica românească, fiind primul guvern din istoria ţării condus de o femeie.

De fapt, lucrurile sunt asemănătoare dacă ne uităm la context, pentru că guvernul condus de Mihai Tudose avea cam aceleaşi directive de partid la start, precum are acum doamna Dăncilă.

Cine e puțin atent poate observa că executivul Dăncilă e de fapt guvernul Mihai Tudose, bine, puțin mai „îmbunătăţit”, cu câteva plombe, multe fără inspirație, unele de voia Domnului şi doar câteva, să zicem, promițătoare. Rămâne de văzut cum se vor desfăşura treburile printre aceşti 28 de miniştri.

Dar să vorbim puțin şi de noul guvern al lui Liviu Dragnea, pentru că da, este guvernul său, numai că spre deosebire de precedentele două guverne, cel de-al treilea executiv pe care-l propune PSD-ul în decurs de un an, arată faptul că Preşedintele Partidului Social Democrat a rămas fără putere absolută.

Sunt miniştri care au fost propuşi de organizații județene, pe care, Liviu Dragnea nu i-a dorit dar s-a ajuns la compromis după ce unii dintre baroni nu au mai dorit să se conformeze după tonul centralei din Kiseleff 10 şi au reuşit să-şi pună în funcție omul.

În consecință, au rămas neatinşi miniştrii de la Justiţie, Externe, Interne, Apărare, Agricultură, Muncă, Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, Mediu şi s-au înlocuit miniştrii de la Finanţele Publice, Sănătate, Cultură, Educaţie, Cercetare şi Inovaţie, Ape şi Păduri, Economie, Transporturi, Turism, Fonduri Europene, Sport, Relaţia cu Parlamentul, Parteneriat Strategic, IMM-uri.

Avem 28 de portofolii ministeriale şi 4 viceprim-miniştri dintre care unul fără portofoliu, probabil e omul care va duce directiva din Kiseleff până la Palatul Victoria. Hai că-i aproape, nu-i distanță mare.

Dar oricum, show-ul a fost interesant la votul de învestitură de ieri, pentru guvernul condus de Viorica Vasilica Dăncilă.

În Parlament, Opoziţia, aşa cum îi stă bine, a criticat noua componenţă a Guvernului, dar la fel procedase şi anterior la audierea membrilor guvernului Mihai Tudose, si cum stă în natura ei, nu aveau ce face, poate doar să fie mai argumentați, dar na, şi acolo bate un aer de curuptibili, corupți, incompetenți şi şmenari, mai puțini ca în PSD, ce-i drept, dar suficienți cât să distrugă un stat.

Dar să ne întoarcem la oile noastre, cum ar spune Nea Petrică Daea. Înainte de votul dim plenul reunit au fost audierile din comisii, iar la audieri a fost un maraton al bâlbelor, îndeosebi din partea „bobocilor”.

Cele mai vehemente critici s-au îndreptat însă împotriva noului ministru de la Educaţie, Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, cu o vechime de 25 de ani în educaţie, cercetător în domeniul ştiinţei calculatoarelor, făcut „agramat”, pentru o greşeală sau câteva, de exprimare, dintr-o neatenţie supărătoare.

Ce oameni răi suntem, numai de "pamblici" ne arde, domnul Ministru a şi zis, că dumnealui nu vorbeşte corect, el munceşte corect.

Ce să mai zicem, fără obiecție, aici suntem.

Sigur că nu ne este indiferentă non-acurateţea limbii române, în care se exprimă Ministrul Educaţiei Naţionale, e un fapt agravant, iar o asemenea nulitate absolută nu merită să facă parte din componența guvernului.

Prin urmare, da, sunt regretabile bâlbele domnului Ministru, Valentin Popa, dar pe lângă asta, s-a întâmplat însă un lucru neobişnuit şi totodată de tristă amintire: mai mulţi rectori din ţară, mai exact 45 la număr, printr-o scrisoare deschisă şi-au exprimat susţinerea pentru nominalizarea lui Valentin Popa, întrucât oferă „un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională”.

Ce să mai spunem într-un asemenea context? Mă întreb de ce nu i-au făcut „galerie” Ecaterinei Andronescu, fiindcă şi numele acesteia s-a aflat în „cărţi”?

Greu de dat un răspuns, mai ales când vine vorba de PSD, şi dacă mai trebuie să avem în vedere şi argumente, atunci chiar e imposibil.

Ei bine, imaginea obiectivă este următoarea, un cec în alb, noului guvern, l-a acordat CExN al PSD şi apoi Parlamentul prin învestire aseară, iar în plenul reunit, criticile opoziţiei din partea PNL au părut uşor disproporţionate şi pe alocuri bazate pe chestiuni frivole, puţin semnificative, oricum, insuficient convingătoare.

Din partea PMP, Băsescu Traian, fost preşedinte de țară, demonstrează că e încă un animal politic foarte bun, poate cel mai bun dintre cioclaşii care-şi dau cu stângu'n dreptu'... că nu-i aşa, vorba poetului, sau secretarului, nici nu mai ştiu, 《pentru că ei pot》!

A avut un discurs scurt care a scos la suprafață nişte chestiuni de ordin economic de luat în seamă.

Băsescu, pe lângă faptul că este un mare tătuc al corupților portocalii, când vorbeşte de administrație... cam ştie ce spune.

Evident, nu fac aici apologia personajului, subiectiv fiind, nu-l am în grații, dar îmi e uşor să recunosc când cineva se pricepe la ceea ce spune.

Dacă ați fost atenți până la final, preşedintele USR, Dan Barna, a avut din punctul meu de vedere, cel mai bun discurs, articulat şi argumentat uşor ironizator, cu fond şi formă, înscris în realitatea politică şi în tonuri foarte echilibrate. Mi-a plăcut mult!

De la ALDE, domnul acela, unsul lui Dumnezeu, căruia îmi este ruşine de ruşinea domniei sale să-i prezint numele, a încercat să confere o putere consistentă noului cabinet prin apologia "profesionalismului" pe care îl au ei, membrii monstroasei coaliții de guvernare PSD-ALDE.

Astfel, după toate aceste luări de poziții, e de amintit şi faptul că la Comisia pentru buget, finanţe, bănci, unde a fost audiat unul din miniştrii ostili lui Liviu Dragnea, prietenul intim al lui V.v.Ponta, Eugen Orlando Teodorovici, propus ministru de Finanţe... o doamnă deputat, după ce îl acuzase la mijlocul lunii trecut de hărţuire, „în special femei”, a continuat recitalul iar totul s-a transformat într-un teatru cu proşti.

Dar stați aşa, să nu ne facem griji, nu numai la noi se poartă astfel de discuţii. În Franţa, de pildă, Gerald Darmian, ministru important în cabinetul condus de Edouard Philippe, este acuzat asemenea lui Eugen Orlando Teodorovici, în aceste zile, de un viol comis în 2009 şi un grup de militante feministe a cerut demiterea, apărat fiind, cu vehemenţă, de secretarul de stat pentru egalitatea femeilor şi bărbaţilor, Marlene Schiappa, care a spus că beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Mai mult, în weekend, ministrul Justiţiei, Nicolle Belloubert, o femeie, a spus că poate rămâne în funcţie, ce credeați, că Macron e mesia iar miniştrii, apostolii cocoşului galic, noo, nici pe departe.

Însumată, lista de membri noului Guvern, suspusă Parlamentului, n-are „penali”, chiar dacă atât Rovana Plumb, cât şi Viorel Ştefan, au beneficiat, anterior, de susţinerea Parlamentului, care a refuzat cererea DNA de ridicare a imunităţii lor parlamentare.

Dar să revenim pe plaiuri mioritice: alcătuirea noului guvern a durat mai mult decât era de aşteptat.

Cu 282 de voturi „pentru” şi 136 „contra”, acesta a fost binecuvântat de parlamentarii opoziției.

Dacă se va dovedi unul mai bun, adică mai pragmatic, cu atenţie sporită pe domeniile Educaţiei şi Sănătăţii, de pildă, atunci înseamnă că s-a justificat demolarea celui precedent, numai că dacă suntem puțin conştienți de abilitatea şi capacitatea noilor miniştri, greu putem întrevede vreo speranță care să exprime un rezultat fericit.

Dacă noul guvern şi implicit, noua componență de miniştri nu va furniza o constantă dezvoltare socială, atunci nicio argumentare nu va sta în picioare pentru o eventuală remaniere guvernamentală iar totul se va deconta în visteria actualei alianţe aflată la guvernare.. care nu poate să mai invoce nicio scuză după atâtea încercări făcute.

Să vedem cum vor evolua lucrurile, suntem în anul centenar, România este corigentă la multe capitole iar status quo- ul este îmbrăcat într-o haină cu aspecte caracteristice hăbăuce.

Ca o ultimă consecință, România ar trebui răsturnată cu susul în jos... cum spunea cândva filosoful Constantin Noica.

De ce? Pentru că ne-am profesionalizat în faliment şi în paseism trăit mistic, ne-am specializat în ridicatul braţelor a neputinţă şi invocare divină şi ne-a devenit religie tupeul şi nesimțirea.

Să recunoaştem în ultimă instanță, construim în fiecare zi imaginea definitorie a României prin culori care poartă fondul lipsei de eficiență şi valoare consistentă reală, aşezați în galeria de prezentare a Uniunii Europene, reuşim în fiecare zi să fim în centrul atenției printr-un curent înscris ca... absurd al prezentului.

#Opinii #General

25 afișare0 comentariu