• Marin C. Alexandru

Anticipând State of the Union Address 2018


State of the Union Address este un mesaj anual adresat de președintele Statelor Unite la o sesiune comună a Congresului Statelor Unite, cu excepția primului an al mandatului noului președinte.

Sursă: https://www.npr.org/sections/itsallpolitics/2014/01/28/267939585/inside-the-state-of-the-union-what-the-president-proposed

Când președintele Donald Trump s-a adaresat pentru prima dată Congresului Statelor Unite, nu a fost numit din punct de vedere tehnic a State of the Union Address, deoarece el lucrase doar cinci săptămâni.

Acum, dl. Trump, care a fost presedinte timp de un an, crede ca a indeplinit multe dintre promisiunile sale electorale și se consideră victima unei campanii bazată pe știri „false” în mass-media. Președintele este așteptat să vorbească despre economie și investiții.

Un înalt oficial de administrație a declarat reporterilor de la The Independent că, atunci când domnul Trump va vorbi la ora 21:00 (9 pm EST), marți seară, va stabili planurile viitoare și va reflecta asupra primului său an în funcție. Acel oficial, care a refuzat să fie numit, a mai declarat că președintele va discuta despre crearea a noi locuri de muncă și despre economie, infrastructură, imigrație, comerț și securitatea națională.

Experții spun că, odată cu creșterea pietei de acțiuni și scăderea șomajului moștenite de la predecesorul său, Barack Obama, Donald Trump va începe prin a-și revendica victoria pentru reziliența economiei americane.

„Cei mai mulți oameni nu au nici o idee cât de mult un președinte influențează economia, dar Trump se va folosi 100% de această oportunitate pentru a da o veste bună naţiunii. Totul se datorează încrederii sale în afaceri, în reducerile fiscale și în reglementărilor impuse de el. Da, acestea fac parte din poveste, dar economia s-a aflat într-o stare foarte bună în ultimul an de mandat al lui Obama. Trump nu va recunoaște acest lucru. El va crea o realitate conform căreia, această stare de fapt i se datorează în totalitate lui şi măsurilor luate de administraţia sa. Trump <<is making America great again>>.” (Larry Sabato, profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea din Virginia)

La un an de la preluarea mandatului, presedintele Trump pare să fie într-o poziție mult mai puternică. În timp ce rata sa de încredere rămâne la un nivel istoric scăzut, sprijinul său în rândul bazei sale electorale și a republicanilor, în general, rămâne solid.

America first!

Dacă domnul Trump va respecta indicatiile de pe teleprompter sau discursul pe care asistenții lui l-au făcut pentru el, națiunea poate primi câteva titluri marți noaptea. Dar, după un an în care rasismul, imigrația, abuzul sexual asupra femeilor și inegalitatea de gen au constituit o mare parte din conversația publică, va îndrăzni presedintele Trump să se scufunde în oricare dintre aceste zone?

Ceea ce este clar e faptul că dl. Trump va specula acest moment pentru a-și crește cota de încredere și pentru a dovedi americanilor că modelul său „business-oriented” este mai mult decât funcțional.

Bibliografie:

Sursa 1

https://www.nytimes.com/2018/01/30/us/politics/trump-state-of-the-union.html

Sursa 2

https://edition.cnn.com/2018/01/29/politics/ruth-bader-ginsburg-state-of-the-union/index.html

Sursa 3

https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2018/01/30/what-happened-to-the-state-of-the-union-address-originally-it-helped-the-president-and-congress-deliberate/?utm_term=.617000e48fd4


#Stiri #Politica

6 afișare0 comentariu