• Filip Ana-Maria

Lebanon (2009)


Photo source: Lebanon (2009)

„I got confused...Till now I shot only barrels”

Filmul începe destul de abrupt. Faci cunoștință cu personajele principale imediat: cei patru ocupanți ai unui tanc și comandantul unei infanteri de 12 persoane. După asta, aterizezi cam forțat intr-o ambuscadă, una mai degrabă emoțională pentru tine ca spectator. Un om e incapabil să ucidă și din cauza asta mor alții, mult mai mulți decât dacă ar fi fost capabil să apese pe trăgaci. Ce ironie!

Am scrâșnit din dinți timp de 1 oră și 25 de minute de acțiune.

Ăsta e gustul care îți rămâne după primele scene, un semnal că filmul nu e în glumă numit film de război. Nu e nici genul ăla de film cu un buget uriaș, tip Fury cu Brad Pitt gata echipat în rolul principal. Este un film autentic de război: fără glorie, fără eroism, fără scenarii de “am luptat până la ultima suflare”. În schimb este un film despre “luptă pentru supraviețuire” și “încearcă să nu îți pierzi umanitatea în haosul ăsta”. Am scrâșnit din dinți timp de 1 oră și 25 de minute de acțiune. S-ar putea să ți se pară scurt, în comparație cu filmele de la Hollywood, dar filmul acesta nu e de la Hollywood. În schimb, e opera unui regizor pasionat, a unei echipe care a vrut să scoată la lumină ororile personale ale războiului, care a vrut să arate exact prin ce trebuie să treacă un om ca să scape cu viața și umanitatea intacte.

Aah, și dezvăluie al doilea cel mai bun mod de a folosi un pui după City of God. O să vedeți singuri despre ce e vorba.

Regizorul folosește o tehnică foarte faină în film, nu este nouă, dar este brilliant utilizată. Vedem prin ochii lunetei, prin ochii pușcașului de pe tanc. Cu această tehnică devenim capabili să analizăm drama tăcută a fiecărui soldat sau civil, pentru că fiecare în parte își poartă drama pe chip. Schimbarea între cadre este extrem de rapidă, însoțită de un sunet ascuțit în timp ce se concentrează pe diferite personaje sau aspecte ale orașului distrus: vezi un măgar în agonie, un om fără membre strigând Salam (Pace) cu două secunde înainte să fie împușcat în cap, unele dintre cele mai bune prim-planuri fixe din câte am văzut până acum.

Photo source: Lebanon (2009)

Photo source: Lebanon (2009)

Cadrele sunt presărate cu simboluri. Patrula ajunge într-o agenție de turism în paragină, iar camera de filmat, asemeni unei puști cu lunetă, ia în vizor imagini cu Turnul Eiffel, Big Ben-ul sau New York-ul, întregi, neatinse de urgia războiului, oximoronice parcă în mijlocul tragicelor evenimente. Îți dă de gândit.

Se poate oare ca restului omenirii să nu îi pese, de fapt, de ceea ce se întâmplă în Liban, în această țară a nimănui, uitată până și de Dumnezeu și măcinată de războaie purtate în interesul „unora”?

Photo source: Lebanon (2009)

Ceea ce putem spune cu siguranță este că viziunea regizorală e contruită printr-un umor negru de calitate, îmbinat cu ironie fină.

Photo source: Lebanon (2009)

O altă imagine interesantă este cea a a unui manometru umplut constant cu un lichid de culoarea săngelui. După fiecare eveniment tragic manometrul se mai umple puțin. Înregistrare a numărului morților? Sau a terorii pe care o poate suporta cineva, până nu întrece orice limite, până nu înnebunește complet?

Photo source: Lebanon (2009)

„Un film original, epuizant” – l-au numit criticii.

Într-adevăr epuizant, te ține în priză, cu dinții încleștați, simți parcă și tu gustul și mirosul de transpirație, urină, praf de pușcă, ulei și disperare din interiorul tancului. Simți uneori nevoia să închizi ochii, dar tot nu scapi cu adevărat din film, și aștepți încordat finalul, un final îngrozitor... sau poate nu. Vă dezvălui eu finalul.

E ca un cerc, filmul începe cu imaginea unui lan pașnic de floarea-soarelui, și se sfârșește la fel, doar că de data asta atmosfera liniștită este brusc perturbată de apariția unui tanc.

Photo source: Lebanon (2009)

#Filme #General

12 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier