• Badea Marco

Tribuna Internațională: Povestea merge mai departe - Turcia a anunțat că nu renunţă la operaţiunea m


Photo source:

http://www.dw.com/ro/ce-urm%C4%83re%C5%9Fte-turcia-%C3%AEn-siria/a-36629642

Guvernul Turciei a anunţat joi spre seară, 25 ianuarie 2018, că nu renunţă la operaţiunea militară din provincia siriană Afrin pentru înlăturarea militanţilor grupării kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), deşi riscă o confruntare cu forţele americane şi cele ale guvernului sirian.

Astfel, vicepremierul turc, Bekir Bozdag, a îndemnat Statele Unite să oprească aprovizionarea cu armament a insurgenţilor kurzi din gruparea YPG:

Cei care susţin această organizaţie teroristă vor deveni o ţintă în această luptă. Statele Unite trebuie să-şi revizuiască implicarea cu militari şi alte elemente pentru susţinerea teroriştilor pe teren, astfel încât să evite confruntarea cu Turcia”, a menționat viceprim-ministrul Bozdag.

În replică, Pentagonul a transmis că urmăreşte cu atenţie situaţia armamentului livrat în Siria şi că SUA vor continua dialogul cu Turcia:

Urmărim cu atenţie armele care le sunt furnizate, asigurându-ne, în măsura în care este posibil, că nu vor ajunge pe mâini greşite şi continuăm discuţiile cu turcii cu privire la această problemă. Activitatea Turciei în Afrin nu este de ajutor şi mută atenţia de la lupta împotriva Stat Islamic”, a declarat generalul american, Kenneth McKenzie.

Tot joi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a transmis că Turcia nu va ataca forţele guvernamentale din Siria dacă nu va exista o agresiune prealabilă:

La un moment dat, ne-au doborât un avion, iar noi am răspuns. În prezent, ei nu ne atacă, aşa că nu avem niciun motiv să-i percepem ca pe o ţintă. Guvernul nostru ştie că obiectivul YPG este divizarea Siriei. Iar noi, atât guvernul, cât şi opoziţia, vrem să respectăm integritatea teritorială a Siriei. Sunt încrezător că guvernul sirian nu va coopera cu teroriştii YPG ”, a spus şeful diplomaţiei de la Ankara.

După cum se ştie deja, la 19 ianuarie, armata turcă a declanşat operaţiunea „Ramura de măslin”, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia siriană Afrin. Obiectivul este înlăturarea militanţilor grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), consideraţi aliaţi ai mişcării insurgente separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Statele Unite, Rusia şi Turcia desfăşoară în acest moment operaţiuni militare în Siria, cu obiective diferite.

- SUA s-au aliat cu Forţele Democrate Siriene (SDF) – care includ şi insurgenţi kurzi din gruparea YPG – pentru a elimina militanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic ( Daesh).

-Misiunea armatei ruse, în parteneriat cu forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad, vizează tot Statul Islamic.

De amintit şi faptul că în cadrul unei convorbiri telefonice, preşedintele american Donald Trump i-a cerut, miercuri, omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, să limiteze operaţiunile militare în nordul Siriei şi l-a avertizat să nu provoace o confruntare între forţele turce şi cele americane.

În fapt, se aşteaptă cu interes mutarea pe care o va realiza Turcia.

Biliografie:

Sursa 1

Hurriyet Daily, Turkey’s state of emergency to be extended once again: Deputy PM, [Online] Disponibil la: http://www.hurriyetdailynews.com/turkeys-state-of-emergency-to-be-extended-once-again-deputy-pm-125423, [Accesat la 27.01.2018]

Sursa 2

Dvids, [Online] Disponibil la:

https://www.dvidshub.net/video/556284/pentagon-chief-spokesperson-joint-staff-director-hold-news-conference, [Accesat la 27.01.2018]

Sursa 3

Turkey Ministry of Foreign Affairs, [Online] Disponibil la: http://www.mfa.gov.tr/mevlutcavusoglu.en.mfa,

[Accesat la 27.01.2018]

Sursa 4

Radio România Actualități, Operaţiunea „Ramura de măslin”, [Online] Disponibil la:

http://www.romania-actualitati.ro/operatiunea_ramura_de_maslin-111749, [Accesat la 27.01.2018]

Sursa 5

Reuters, Trump warns Erdogan to avoid clash between U.S., Turkish forces, [Online] Disponibil la:

https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-syria/trump-warns-erdogan-to-avoid-clash-between-u-s-turkish-forces-idUSKBN1FD2VW, [Accesat la 27.01.2018

#Stiri #General

16 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier