• Mohan D. Aurelian

Donald Trump la World Economic Forum (Davos)


Dialectica vă prezintă o analiză sumară a declarațiilor lui Donald Trump de la WEF (Davos) 2018

Photo source: businessinsider.com

Discursul președintelui S.U.A. a urmat - în linii mari - logica argumentativă regăsită în expunerile de la nivel național. Cu alte cuvinte, putem considera cuvântarea lui Donald Trump de la World Economic Forum (Davos) 2018 a fi oarecum previzibilă.

Președintele S.U.A., după cum ne-a obișnuit deja, a lăudat în nenumărate rânduri progresul înregistrat de economia americană (rezultatul reformei fiscale promovate de administrația sa), scoțând în evidență interdependența dintre bunăstarea națiunii pe care o conduce și bunăstarea globală [1]. Totodată, Donald Trump a dorit să sublinieze faptul că S.U.A., împreună cu toți partenerii săi, vor continua să lupte pentru a lăsa moștenire generațiilor viitoare o lume fără violență sau sărăcie.

Reforma fiscală a adus numeroase beneficii economiei americane (a declarat Donald Trump) precum: creștere economică, un nivel ridicat de optimism în rândul consumatorilor și companiilor, peste 2,4 milioane de noi locuri de muncă, rată scăzută a șomajului și dezvoltarea bursei de valori. În acest context, președintele american a îndemnat companiile multinaționale și statele interesate să investească în diverse afaceri din S.U.A., întrucât cadrul legislativ și politica fiscală încurajează FDI-ul (Foreign Direct Investment).

Cu toate acestea, Trump a ținut să aducă în prim-plan faptul că programul său politic, denumit „America First” (care evident pune interesele americane pe primul loc), nu înseamnă America Alone (S.U.A. singură). Astfel, președintele reiterează că nu va urmări o poziționare izolaționistă pe scena relațiilor internaționale.

Elementele de noutate regăsite în discursul lui Donald Trump ne indică o oarecare relaxare a gândirii sale conservatoare, însă principalele elemente de public policy și poziționarea ideatică nu s-au modificat radical; Trump a pledat pentru cooperare economică la nivel internațional, sugerând că o reformă a sistemului comercial este salutară progresului. Concomitent, din discurs se poate înțelege dezavuarea politicilor comerciale neloiale, mecanismelor economiei planificate de stat și furtului masiv de proprietate intelectuală; elemente care trimit imediat cu gândul la China. Mai mult decât atât, discursul făcea referire și la statele parte a TTP (Trans-Pacific Partnership), cu care președintele Trump ar dori să încheie tratate comerciale bilaterale.

Un alt element de mare importanță la care Trump a făcut referire este securitatea energetică: „niciun stat nu ar trebui să fie ținut ostatic de către un singur furnizor de energie”, a declarat acesta. Desigur, președintele făcea aluzie la tacticile geopolitice utilizate de Rusia. Din păcate, atât aluziile la Rusia, cât și cele la China, au fost punctuale, lipsite de emfaza necesară pentru a fi considerate direcții autentice ale unei actuale sau viitoare politici externe a S.U.A.

[1] Progresul economiei americane este unul de mică amploare. Acesta este mai mult rezultatul măsurilor de public policy implementate în era Obama și efectul economiei mondiale în creștere, decât consecința directă, tangibilă a modificărilor recente impuse de administrația Trump.

Bibliografie:

Sursă

The Washington Post, Trump addresses the World Economic Forum [Online] Disponibil la: https://www.youtube.com/watch?v=M_R6Xgw9pUA,

[Accesat la 26.01.2018]

#Stiri #General #Politica

10 afișare0 comentariu