• Mohan D. Aurelian

Aproape de „miezul nopții” - însă nu și de apocalipsă


Aici găsiți analiza specialiștilor de la Bulletin of the atomic scientists.

NU prezicem când va avea loc Apocalipsa! Echipa Dialectica nu se află „în cercul select” al platformelor online care răspândesc panică cu știri false despre profeții apocaliptice, însă vă recomandăm să vedeți cum evaluează diferiți experți de la nivel internațional statu-quo-ul.

Specialiștii de la The Bulletin au făcut astăzi ultima predicție asupra statu-quo-ului. Doomsday Clock este acum la doar 2 minute de „miezul nopții”.

Doomsday Clock încearcă să sintetizeze principalele probleme cu care se confruntă umaninatea și modul cum acestea - dacă nu vor fi soluționate - ar putea să afecteze viitorul nostru ca specie. Desigur, analiza este de natură prospectivă și nu trebuie considerată ca un element care prevestește cu certitudine sfârșitul lumii; scopul acesteia este doar să tragă un semnal de alarmă, anumite probleme trebuind a fi tratate cu mai mare atenție. Totodată, specialiștii consideră că este necesar un efort colectiv pentru a ameliora efectele schimbării climatice sau a evita proliferarea armelor nucleare.

Relația tensionată dintre principalii poli de putere economici și militari ai lumii (dntre S.U.A. - China; S.U.A. - Rusia; S.U.A. - Coreea de Nord), declarațiile belicoase ale lui Donald Trump și Kim Jong-un, politica externă incertă a S.U.A., volatilitatea liderului de la Casa Albă, testele nucleare ale Coreei de Nord și exercițiile militare intense ale Rusiei sunt doar câteva dintre motivele luate în considerare de experții The Bulletin pentru a muta Doomsday Clock cu 30 de secunde mai aproape de miezul nopții.

Cu toate acestea, Echipa Dialectica îndeamnă să evaluați cu obiectivitate principalele elemente care influențează contemporaneitatea. Suntem mai aproape de miezul nopții, însă cu puțin efort și cu ajutorul rațiunii ne putem îndepărta din nou.

The Bulletin a fost fondată în anul 1945 de oameni de știință care au lucrat la celebrul Proiect Manhattan. La început organziația a analizat în detaliu geneza „erei atomice”, aducând în prim-plan nevoia limitării utilizării armelor nucleare. Cu timpul, organizația și-a dedicat activitatea studierii pericolelor cu care se confruntă omenirea, sintetizându-le prin intermediul unui „Doomsday Clock” (prima apariție a fost în 1947). Analogia este menită a transmite - prin intermediul imaginii unui ceas - situația critică în care se află omenirea sau, din contră, statu-quo-ul facil progresului. Miezul nopții este echivalentul sfârșitului civilizației umane (de obicei închipuit ca rezultatul unui război nuclear).

#Stiri #General

7 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier