• Marin C. Alexandru

Tribuna Internaţională - Efectele Zapad 2017


„Scara și amploarea întregului exercițiu au fost mult mai mari decât cele declarate oficial” (Riho Terras, Comandantul Forţelor de Apărare estoniene).

Sursă: https://www.rferl.org/a/belarus-russia-zapad-exercises-nato-critical-monitors/28690907.html

Jocul de război al Federaţiei Ruse din septembrie anul trecut „a simulat un atac militar la scară largă împotriva NATO” [Sursa 1], a afirmat comandantul forțelor de apărare din Estonia, Riho Terras.

Riho Terras a confirmat temerile NATO că exercițiile din Occident (sau „Vestul”) au fost folosite pentru a simula un conflict cu alianța condusă de SUA și pentru a arăta capacitatea Rusiei de a strânge un număr mare de trupe la un timp extrem de scurt în cazul unui potenţial conflict.

Exercițiile - care au avut loc în Belarus, Marea Baltică, vestul Rusiei și avanpostul său din Kaliningrad între 14 și 20 septembrie anul 2017 - au reprezentat un scenariu fictiv referitor la atacurile militanților, potrivit ministerului rus al apărării, Serghei Shoigu.

Ȋntr-un interviu acordat ziarului german Bild, domnul Terras a spus: „Să fiu clar: cu exercițiul Zapad 2017, Rusia a simulat un atac militar la scară largă împotriva NATO. Nu a fost un exercițiu orientat doar către statele baltice, ci o serie de exerciții în diverse teatre de operaţiuni care se întindea de la nord până la Marea Neagră”.

În loc să fie un exercițiu „pur defensiv”, așa cum susținea Rusia, Zapad a fost progrmat să simuleze „un război convențional la scară largă împotriva NATO în Europa”, citând doi analiști de la un serviciu de informații occidental [Sursa 2].

Raportul a susținut că exercițiile au implicat mult mai multe trupe decât cele 12.700 pe care le-a susținut Ministerul rus al Apărării. Alți 12.000 de soldați ruși au participat la exerciții în regiuni în apropierea granițelor Estoniei și peste 10.000 în zona din nordul Finlandei și Norvegiei, au spus surse [Sursa 3].

Sub documentul de la Viena, un tratat din perioada Războiului Rece care stabilește reguli pentru exerciții militare, simulările de război care numără mai mult de 13.000 de trupe ar trebui să fie deschise observatorilor. Prin urmare, NATO a trimis un expert la o vizită în Rusia și alţi doi la o vizită în Belarus.

Analiștii de securitate au declarat, de asemenea, că simularea a fost, de fapt, o campanie de șoc împotriva țărilor din NATO, cum ar fi Germania, Olanda, dar și Polonia și statele non-NATO precum Suedia și Finlanda.

Au fost realizate exerciţii complexe precum: neutralizarea sau luarea sub control a zonelor de aeriene și a porturilor în statele baltice, precum și simularea bombardamentelor asupra infrastructurii critice din Europa de Vest.

Ȋntr-o manieră critică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: „Numărul trupelor care au participat la exerciții a depășit în mod semnificativ numărul anunțat înainte de exercițiu - scenariul a fost unul diferit și domeniul geografic a fost mult mai mare decât cel anunțat anterior” [Sursa 4].

Ţările vestice văd în aceste demonstrații militare de amploare un plan ascuns al Moscovei de a-și întări bastionul strategic de la granița baltică a NATO, iar oficiali ai Alianței Nord-Atlantice, experți și lideri politici europeni au atras în mod repetat atenția că Rusia încalcă prevederile de transparență ale Documentului de la Viena. Singurul lucru pe care Rusia îl are de spus ca urmare la aceste acuze este că şi NATO desfăşoară exerciţii similare.

Bibliografie:

Sursa 1

Digi24, [Online] Disponibil la:

https://www.digi24.ro/stiri/externe/avertismentul-expertilor-din-lituania-zapad-2017-va-transforma-belarusul-intr-o-dauna-colaterala-784972

[Accesat la 25.01.2018]

Sursa 2

The Time, [Online] Disponibil la:

http://time.com/4941045/russia-zapad-drills-nato/

[Accesat la 25.01.2018]

Sursa 3

Belarus News, [Online] Disponibil la:

http://eng.belta.by/society/view/details-of-belarusian-russian-army-exercise-zapad-2017-unveiled-99607-2017/

[Accesat la 25.01.2018]

Sursa 4

CNBC, [Online] Disponibil la:

https://www.cnbc.com/2017/08/19/fears-grow-russian-military-drills-in-belarus-are-moscows-next-crimea.html

[Accesat la 25.01.2018]

#International #Rusia #Politica #Militar #Stiri #Democratie

10 afișare0 comentariu