• Marin C. Alexandru

RoSeven: Fenomenul „Dăncilă” şi câţiva indicatori economici


Sursă: http://www.ziuaveche.ro/business-2/finante-banci/bugetul-romaniei-si-negocierile-cu-fmi-255266.html/

După ce excepţionalismul politic românesc s-a manifestat încă o dată săptămâna trecută, sub forma desemnării doamnei Viorica Dăncilă ca Premier (al treilea în 12 luni), acum ceea ce ne atrage atenția este starea economiei care pare să devină un bâlci al deşertăciunilor. Degringolada economică a devenit o constantă susținută puternic de actuala guvernare, care paradoxal, nu este capabilă să gestioneze o creștere economică care în 2017 era printre cele mai rapide din Uniunea Europeană.

Aproape orice decident politic din lumea vestică este capabil să înţeleagă legătura fundamentală existentă între instituțiile economice şi cele politice, cele din urmă având rol reglator asupra celor dintâi. Incapacitatea de a înțelege această corelație este evident scoasă în evidență de politicienii din actualul guvern al României.

Fostul președinte al statului, Traian Băsescu, a postat pe pagina să personală de Facebook câteva date care arată cum economia țării se transformă ușor, dar sigur într-una instabilă, afectată de deciziile politice lipsite de predictibilitate. Am extras un „Decalog” [Sursa 1] din postarea inițială a acestuia (urmând a le verifica temeinic în cadrul analizei Ro7 - varianta completă):

1. Inflaţia, peste 3 la sută. 2. Deprecierea accelerată a monedei naţionale. 3. Deficit de cont curent, peste 11miliarde euro la sfârşit de noiembrie ( cu peste 2 miliarde mai mult faţă de anul trecut). 4. Datoria publică a crescut cu peste 2 miliarde euro. 5. A crescut Robor şi implicit dobânzile la creditele românilor. 6. Investiţiile din bugetul de stat ( autostrăzi ,modernizări căi ferate, regularizări de râuri etc.), zero în condiţiile în care ţara are nevoie de dezvoltarea infrastructurii. 7. Absorbţie zero a fondurilor de coeziune puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. 8. Preţul la gaze a crescut cu 16 la sută. 9. Preţul benzinei şi motorinei a crescut cu peste 12 la sută. 10. Preţul energiei electrice a crescut cu peste 15 la sută.

Un lucru este cert atât pe plan intern, cât și pe plan extern, alianța PSD-ALDE este incapabilă să asigure stabilitatea politico-economica a ţării. Pe lângă acest lucru, Guvernul nu este implicat în procesele ce au loc la Bruxelles pentru reconfigurarea Uniunii Europene și dominate de consorțiul franco-german. Cel mai probabil, vom rata o altă șansă istorică de „a conta” în arena europeană.

Recent, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a dat publicității propriile estimări asupra principalilor indicatori economici [Sursa 2] pentru anul in curs, iar viziunea, ca de obicei, este una optimistă:

1. Creșterea economică va atinge anul acesta nivelul de 5,5%. Produsul Intern Brut (PIB) va ajunge la 907,9 miliarde lei.

2. PIB/locuitor va fi în 2018 de 46.617 lei.

3.Consumul final va înregistra anul viitor o creştere de 5,8%, consumul individual efectiv al gospodăriilor urmând să crească cu 6,2%.

4. Inflaţia medie anuală va fi de 3,1%.

5. Cursul mediu va scădea uşor, la 4,55 lei/euro (faţă de 4,56 lei/euro estimat pentru 2017).

6. Numărul mediu de salariaţi va creşte cu 4,2%, la 5,14 milioane persoane. Numărul de şomeri este estimat la finele anului la 351.000 persoane, iar rata şomajului la 3,9%.

7. Câştigul salarial mediu brut este prognozat la 4.162 lei, iar cel net la 2.614 lei (plus 11%). Creşterea câştigului salarial real este estimată la 7,7%.

Cifrele prezentate de CNP fac parte mai degrabă dintr-un scenariu idealist, aflându-se în opoziție pe anumite paliere cu prognoza, ce-i drept, neinstituţională, dar extrem de bine documentată, care îi aparține fostului președinte, Traian Băsescu.

Până când ne vom lămuri ce se mai întâmplă pe meandrele politicului sau pe cele ale economicului, devine din ce în ce mai clar faptul că soarta României se joacă din nou la ruleta rusească iar cei care vor avea cei mai mult de suferit vor fi evident, cetăţenii, sau mai bine spus, cobaii unor politicieni iresponsabili.

Bibliografie:

Sursa 1

Facebook, Traian Băsescu, [Online] Disponibil la:

https://www.facebook.com/PresedinteleTraianBasescu/?ref=br_rs

Sursa 2

Digi24, Șapte indicatori ai economiei în 2018, [Online] Disponibil la:

https://www.digi24.ro/stiri/economie/sapte-indicatori-ai-economiei-in-2018-854166 [Accesat la 23.01.2018]

#Ro7 #Romania #Politica #Economie #Cunoastere #Democratie

12 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier