• Mohan D. Aurelian

S.U.A. - Imigrația cauza posibilului „shutdown”


Instabilitatea politică din S.U.A. continuă în contextul în care republicanii și democrații nu se înțeleg asupra unor probleme esențiale de public policy

Photosource: http://knowyourmeme.com

În ciuda faptului că președintele S.U.A., Donald Trump, s-a întâlnit astăzi, la Casa Albă, cu liderul democrat Chuck Schumer [întâlnire despre care acesta din urmă a afirmat că a generat „progres”], probabilitatea ca cele două tabere să ajungă la o înțelegere pentru a evita „închiderea” executivului (engleză, government shutdown) este relativ scăzută.

Ce se întâmplă?

De la începutul anului fiscal (octombrie 2017) agențiile federale ale S.U.A. au funcționat cu ajutorul a trei pachete bugetare limitate (adoptate consecutiv desigur), întrucât lipsa unui consens bipartinic asupra unor probleme stringente (precum imigrația) nu a favorizat votarea în Congres a unui buget federal pe termen lung.

Astăzi, 20 ianuarie 2018, expiră cel de-al treilea pachet bugetar, iar dacă până la miezul nopții (ora S.U.A.) nu se ajunge la o înțelegere între democrați și republicani, noul pachet bugetar (ce ar asigura fonduri până pe 16 februarie) nu va strânge destule voturi (anume 60) pentru a fi adoptat și de către Senat (în Camera Reprezentanților a fost adoptat cu 230 la 197 voturi).

Momentan, conform BBC, doar 47 din cei 51 de senatori republicani ar fi în favoarea noului pachet bugetar. Lindsey Graham (senator al Carolina de Sud) se opune pentru că dorește o creștere a bugetului de apărare și un consens referitor la imigrație, senatorul Rand Paul (Kentucky) consideră că datoria S.U.A. este prea mare, iar Jeff Flake (senator Arizona) nu este mulțumit cu încă un pachet bugetar de scurtă durată. [Sursa 1]

Predicția Dialectica: Nu se va ajunge la un consens - cel puțin nu la timp - iar noul pachet bugetar nu va fi adoptat, guvernul S.U.A. intrând în „shutdown” precum în 2013.

Ce presupune un „shutdown”?

Majoritatea autorităților federale își vor opri activitatea. Doar serviciile esențiale vor continua să funcționeze (elementele de securitate națională, controlul aerian, serviciul poștal, asistența de calamitate, sistemul de taxare, închisorile etc.). Multiple operațiuni de „intelligence” vor fi oprite de asemenea.

Bibliografie:

Sursa 1

BBC, US shutdown: Senate bill on verge of collapse amid rancour, [Online] Disponibil la:

www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-42749423, [Accesat la 20.01.2018]

#Stiri #General #Politica

8 afișare0 comentariu