• Marin C. Alexandru

Protestul mai multor generaţii


"O văd ca pe țara mea și mă doare când nu este bine condusă și se întâmplă foarte des să nu fie bine condusă și mă străduiesc să fac ce pot pentru ca pe terenul pe care pășesc să aduc puțină lumină în măsura putințelor mele". (Mihai Şora)

Sursă: http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ziua-a-9-a-de-proteste-in-piata-victoriei-100-de-persoane-s-au-adunat-au-adus-lopeti-si-au-dat-zapada-din-fata-guvernului.html

În cercul nostru strâmt-România, scenariul se repetă. Începem noul an exact ca pe cel anterior, cu proteste de proporții nu doar în București, ci în toate marile orașe ale țării. Aproape de ora 19:00, în Piața Universității din capitală se aflau deja peste 7.000 de persoane venite din toată țara [Sursa 1]. Curajul acestor oameni ar trebui să ne responsabilizeze pe fiecare dintre noi să devenim cu adevărat cetățeni ai unei țări care se vrea funcțională din punct de vedere democratic.

Anul 2018 se anunță mult mai efervescent decât 2017, mai ales după ce actuala guvernare ia decizii surprinzătoare de la o zi la alta și România este privită ca un partener imprevizibil de către majoritatea țărilor din UE, NATO sau alte organizații internaționale. În această situație, societatea civilă, reprezentată de un număr important de oameni (peste 300.000 la protestele de anul trecut și câteva zeci de mii la manifestațiile actuale), pare să fie mai activă ca niciodată.

În cadrul unui interviu acordat la finalul lunii noiembrie 2017 pentru Ziare.com, filosoful Mihai Şora, spunea că: "Este important să mergem la proteste. Este o datorie". Mesajul centenarului este unul plin de sinceritate și de curaj, arătând un om plin de vitalitate și energie pozitivă, capabil să inspire toate generațiile existente din România, mai ales pe tineri: "Cred că vocația tinerilor ar trebui să fie una culturală, intelectuală. Trebuie să menținem nivelul gândirii românești sus, cât mai sus posibil. E nevoie să ne așternem gândurile pe hârtie, să nu ne însingurăm între patru pereți, cred că asta ar trebui să fie nu vocația, ci datoria noastră, nu doar față de noi, ci și față de țara noastră" [Sursă 2].

[Sursa 3]

Se anunță vremuri îmbrăcate în haina unei dualități constructive, bune și rele în același timp. Democrația înseamnă o luptă continuă pe care fiecare dintre noi trebuie să o ducă, în caz contrar, vom reveni la vechile fantome ale trecutului: comunism și naționalism extremist.

Nu în ultimul rând, este de apreciat efortul pe care o parte din autoritățile statului au început să îl depună pentru a asigura siguranța membrilor societății civile. Jandarmeria Română este una dintre ele [Sursă 4]:

Bibliografie:

Sursa 1

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/protest-amploare-bucuresti-manifestanti-tara-20-ianuarie-863583

Sursa 2

http://www.ziare.com/stiri/proteste/mihai-sora-este-foarte-important-sa-mergem-la-proteste-este-o-datorie-1491313

Sursa 2

http://www.stirilekanald.ro/filosoful-mihai-sora-a-strans-in-100-de-ani-de-viata-amintiri-memorabile--nu-cred-sa-mai-fi-ramas-in-viata-oameni-pe-care-brancusi-sa-i-fi-luat-de-uma_67790.html

Sursa 4

https://www.facebook.com/jand.romana/photos/a.852657211450580.1073741828.814952568554378/1549288911787403/?type=3&theater

#Stiri #Politica #Romania #Proteste

40 afișare0 comentariu