• Marin C. Alexandru

Tribuna Internaţională - Francezul Macron, „omul de urmărit” pentru direcţia în care se îndreaptă UE

Actualizată în: 8 Dec. 2020


Sursă: www.focus-energetic.ro

- Este de așteptat ca Macron să susţină un discurs liderilor mondiali și oamenilor de afaceri adunați în stațiunea Alpină, Davos, pe 24 ianuarie. - Este probabil ca el să promoveze o agendă proeuropeană de integrare și reformă sporită, în timp ce va extinde beneficiile comerțului liber.

Omul de urmărit la Davos

Antonio Barroso, directorul executiv și directorul adjunct al departamentului de cercetare de la Teneo Intelligence, a declarat pentru CNBC că Macron este ''absolut" omul de urmărit la Forumul din Davos, deși președintele Donald Trump este pregătit să fie actorul principal. ''Anul trecut, președintele chinez Xi Jinping a fost steaua, însă cu siguranță toată lumea se va uita la Macron anul acesta ca lider cheie în Occident", a spus Barroso. În timp ce cancelarul Merkel din Germania este constrâns de situația politică din țară, Macron se conturează cu siguranță ca o față stabilă a Europei. ''El poate, de asemenea, să arate în fața Europei că mulți lideri din regiune doresc să proiecteze", a spus el, adăugând că Macron a fost un reprezentant pro-business pentru regiune într-un moment de redresare economică și stabilitate după anii de criză.

Observând că tema de la Davos din acest an "creează un viitor comun într-o lume fracturată", Barroso a spus că Macron "întruchipează" acest motto și a fost atât promotor al globalizării, cât și al deschiderii, în timp ce era precaut să se asigure de soarta comerțului mondial, un punct evidențiat în timpul recentei sale călătorii în China.

"El promovează deschiderea și globalizarea în timp ce încearcă să protejeze oamenii și să limiteze consecințele negative ale acestora", a spus Barroso. Davos este despre globalizare și dacă există un campion al globalizării în Occident, atunci acesta este Macron. El susține deschiderea, dar este, de asemenea, îngrijorat de faptul că țările terțe din afara Uniunii Europene profită de deschiderea regiunii și dorește să sublinieze nevoia de reciprocitate în relațiile comerciale.

Noi oportunități

Anul acesta va fi primul discurs al lui Macron la Davos în calitate de președinte de la alegerile din luna mai. După ce a oprit concurența candidatului de dreapta, Marine Le Pen, manifestarea și președinția electorală a lui Macron au fost caracterizate până acum de o abordare pro-business pentru reformă și de o forță reînnoită pentru reforma zonei euro și o integrare mai strânsă.

Jonathan Fenby, directorul executiv al Institutului de Cercetării Politice Europene la TS Lombard, a declarat pentru CNBC că Macron, ca om care a învins-o pe Le Pen, împiedicând un guvern de extremă dreapta în Franța, va fi privit ca un erou în Davos.

"Macron ar trebui să meargă la Davos ca un reformist care a întors valul populist al lui Le Pen și care promite să redefinească politica franceză - și un câștigător până în prezent, este ceea ce vor întâmpina participanții la WEF (World Economic Forum)", a spus Fenby.

În general, se poate spune că în Franța există un sentiment care ar fi împărtășit de grupul din Davos, cum că Macron este ultima speranță de schimbare structurală. El este ajutat de diviziunile și incoerențele opoziției, dar trebuie încă să-i școlească pe unii dintre adepții săi parlamentari în exercitarea puterii, la care se pare că se descurcă destul de bine.

Intern și extern

Cele mai recente sondaje de opinie arată că președintele este popular printre alegătorii francezi, iar un studiu efectuat de Harris Interactive sugerează că 59% au fost optimiști pentru anul 2018, cel mai înalt nivel din 2010. Rezultatele sondajului au marcat, de asemenea, o depărtare de sentimentele negative existente în ultimul mandat al lui Francois Hollande.

Pe lângă faptul că galvanizează electoratul francez - cel puțin majoritatea celor din centru, mai degrabă decât cei din stânga - și ansamblul zonei euro mai largi, analiștii cred că participanții la Davos vor asculta cu grijă discursul lui Macron pentru mai multe indicii către o integrare mai strânsă.

"Aceasta este o oportunitate de a-și revizui calendarul pentru reforma zonei euro, dat fiind faptul că formarea guvernului întârziat de la Berlin a deranjat calendarul rapid pe care l-a subliniat în discursul său de la Sorbona din septembrie", a declarat Mujtaba Rahman, managing director al Europei la Eurasia Group.

Fenby de la TS Lombard a remarcat "planurile ambițioase" ale lui Macron de a reforma Europa și zona euro, dar a afirmat că politica internă și reformele au fost în fruntea agendei Macron. "Prioritatea principală a lui Macron este, bineînțeles, una internă, unde a stabilit un orizont de trei ani pentru ca reforma să aibă impact", a spus el. "A început cu legile muncii, dar acum se îndreaptă către chestiunea mai dificilă de a reduce deficitul bugetar. El pune în mod sensibil accentul pe formarea profesională pentru reducerea șomajului".

Economia Franței este cu siguranță pe o traiectorie ascendentă și se așteaptă să crească cu 1,8% în 2017, potrivit agenției franceze de statistică INSEE. Acum, alegătorii și alți lideri vor urmări dacă Macron poate continua să își prezideze îmbunătățirea continuă.

"Macron a fost adesea acuzat că este omul tipic "Davos", astfel că acesta este ocazia sa de a arăta cum folosește presa internațională pozitivă pentru a atrage investiții și pentru a îmbunătăți viața celor care probabil nu l-au votat'', a spus Fenby.

Bibliografie:

Sursa 1

https://www.stiripesurse.ro/personalitati/emmanuel-macron_2476.html

Sursa 2

http://www.ziare.com/emmanuel-macron/stiri-emmanuel-macron-stiri/

Sursa 3

https://actualitate.net/tag/emmanuel%20macron

Sursa 4

https://www.cnbc.com/emmanuel-macron/

#Politica #General #International #Franta #Stiri

32 afișare0 comentariu