• Badea Marco

Pe culmile absurdului


Photo source: agerpres.ro

Începutul unei bătălii, cum era anunţată, ieri, confruntarea din CExN al PSD semnifică de fapt un eşec politic.

În ordinea de idei înscrisă de linia directă a evenimentelor, indiferent de învingătorul la vot, între Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose, perdanţi sunt împreună. Şi s-a atins, deja, un punct critic, prin ineficientul dialog între cei doi, sincopata lor conlucrare, greu de analizat. Toate declaraţiile de circumstanţă, incluzându-le şi pe cele ale lui Nicolae Bădălău, preşedintele executiv al PSD, conform cărora „unul dintre ei trebuie să plece”, nu denotă decât un „heirupism” politic, şi nicidecum o funcţionare fertilă a relaţiei între un prim-ministru şi formaţiunea politică de care aparţine şi, bineînţeles, îl susţine.

E posibil să existe destule elemente cauzale, ţinute sub obroc, cum se spune, nepropagate în spaţiul public, ce au putut influenţa deznodământul acesta.

Mihai Tudose a ieşit boţit rău „la imagine” din meciul său personal cu ministrul de Interne, Carmen Dan, nu fiindcă aceasta din urmă este investiţia de încredere a lui Liviu Dragnea, ci pentru că în năucitorul scandal, declanşat de cazul pedofilului Ion Stan Eugen, a declarat inabil la Antena3 în emisiunea "Sinteza Zilei", la oră de prime-time, că „nu mai poate lucra cu ministrul de Interne, pentru că l-a minţit” [Sursa 1].

Şi totuşi, Nicolae Bădălău are undeva dreptate, şi nu e singurul, când spune că „evaluarea” lui Mihai Tudose la adresa ministrului de Interne trebuia discutată în cadrul Guvernului şi a partidului, deşi la instalare Liviu Dragnea spunea altceva. Dar lucrurile au evoluat altfel şi bulgărele de zăpadă, deşi a nins foarte puțin, s-a rostogolit, metaforic discutându-se, prin mass-media, de la meciul Tudose-Carmen Dan, la partida de şah Tudose-Dragnea.

Faptul că tenori importanţi ai partidului n-au ieşit în această perioadă cu declaraţii publice, a fost un semnal al gravităţii situaţiei. Paradoxal, în urmă cu puţină vreme, preşedintele Liviu Dragnea afirma că este mulţumit de activitatea lui Mihai Tudose, care, în meciul său personal, cum îl numeam, cu ministrul de Interne s-a dovedit încăpăţânat şi iraţional.

Că discuţia între ei trebuia să aibă loc înainte de apariţia la televizor a ministrului Carmen Dan, pentru a anunţa propunerea de demitere a actualului şef al IGPR, Bogdan Despescu, este o realitate, cu toate acestea, nimeni, pe un fond de imensă emoţie colectivă, nu îşi asumase, moralmente, responsabilitata la acel moment, şi pare-se că nici acum nu o fac. La ora la care citiți aceste rânduri, liderii PSD sunt în ședință și se consultă pentru o decizie finală cu privire la numele viitoarei propruneri de premier pe care i-o vor înainta Președintelui Iohannis, sau probabil au decis deja, și în timp ce se așteaptă fumul alb în Kiseleff 10, un fum negru s-a lăsat peste România, fum care umbrește toate realizările noastre, individuale sau comune, și ne plasează în zona „roșie”, de alertă, a Europei, lângă țări precum Ungaria, Polonia sau Austria.

Primul semnal îl dă faptul că Shinzo Abe, Premierul Japoniei, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, nu mai merge la Guvern, se vor întâlni doar delegațiile oficiale, acesta întâlnindu-se doar cu Preşedintele Iohannis.

Astfel spus, suntem într-un moment critic la începutul lui 2018, un an al centenarului Marii Uniri de la 1918 când ar trebui să vorbim despre priorități în spațiul de activitate executivă, nu să ne adâncim într-o criză guvernamentală continuă care a fost creată de Partidul Social Democrat DOAR pentru putere și în scopul propiilor interese de partid.

PSD, principalul partid al majorității parlamentare, câștigător detașat al alegerilor parlemantare din decembrie 2016, a ajuns la strania „performanță” ca în numai 12 luni să îşi demită două guverne prin forul decizional majoritar al CEx-ului. Și știți care este cea mai bolnăvicioasă chestiune în ecuația asta, că demisia premierului Tudose după retragerea sprijinului politic din partea partidului, nu apare ca urmare a unei neînțelegeri privind lipsa kilometrilor de autostradă, privind crizele succesive și de amploare din sistemul medical, privind haosul din Ministerul Educației, privind lovitura de imagine și neînțelegerile din MAI, privind gradul de sărăcie ridicat în rândul populației, privind "revoluția" fiscală sau privind viitorul României, ci ca urmare a unei ”bagabonțeli” de mahala între ei. Sau poate din iubire, cine i-o mai înțelege...?! Fractura de logică pe care o are PSD-ul acum, sfidează orice normă de studiu și analiză, este, îmi pare rau să o spun, la limita absurdului și a demenței, ca după ce ai caștigat alegerile cu un scor uriaş și, practic, nu ai niciun fel de opoziție, timp de un an de zile să nu livrezi decât haos și o infinită telenovelă cu un Partid Social Democrat neprihănit, divizat și atacat din umbră de așa-numitul „stat paralel și ilegitim.” Experimentul politic consumat aseară, de manual, cum s-ar spune, impune niște chestiuni care merită amintite. Ei bine, marea schismă din PSD, ca să nu se transforme într-o cruciadă a penalilor, s-a domolit prin compromis, pentru că au existat diverse grupuri care voiam să pună mâna pe putere și pe interesele de nucleu ale partidului, iar în schimbul votului pentru retragerea spirjinului politic al premierului Tudose, aceste grupuri formate din baroni locali și-au luat puterea înapoi de la Liviu Dragnea, nu toată, dar o bună parte din aceasta.

Astfel, la ora 11:00, la sediul principal al Partidului Social Democrat, CEx-ul format din toți liderii de aseară, mai puțin Liviu Dragnea, s-au adunat iarăși pentru a se consulta cu privire la propunerea PSD pentru al treilea Executiv într-un an de zile. De aici plecând, orice scenariu viitor este foarte greu de anticipat. Totodată, o altă premieră o reprezintă absența lui Liviu Dragnea, Președintele PSD, acesta nu va apuca să facă propuneri de premier și să voteze, cel puțin așa au lăsat să se înțeleagă, principalii comunicatori cu presa ieșiți în grabă aseară din holurile partidului, înghetațe parcă într-un timp demn de operele lui Caragiale.

Din surprinzătoarele declarații de după ședința Comitetului Executiv al PSD de aseară, câteva merită amintite spre un mic comentariu:

1) Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, unul din cei mai importanți lideri PSD, a menționat aseară că: „Lipsa de comunicare naște monștri", după ce a spus că s-a aflată într-o poziție minoritară cu privire la votul exprimat în CEx [Sursa 2].

2) Președintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, avertizează că există posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să respingă o nouă nominalizare de premier din partea PSD.

„Orice om normal ia în calcul că Iohannis poate respinge o nouă nominalizare de premier din partea PSD. Este, în opinia mea, o posibilitate, pe care orice om serios o ia în calcul. Îmi menţin părerea, mi-am spus-o în CEx, a fost un vot, viaţa va spune dacă am greşit eu sau ceilalţi care au avut altă opinie” [Sursa 3].

3) Ministrul de Interne, Carmen Dan, întrebată de presă, dacă se simte responsabilă pentru „această plecare a guvernului”, a spus „Eu am făcut ce trebuia să fac”.

De amintit că aceasta este cea care a declanşat această criză guvernmentală închiată prin demisia guvernului [Sursa 4].

4) Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a spus, întrebat ce anume l-a schimbat pe Mihai Tudose, că există într-o instituţie un "personaj veninos" care a făcut mult rău. Dragnea nu a dorit să spună despre cine este vorba, precizând doar că acest personaj nu va face acelaşi lucru şi cu următorul premier [Sursa 5].

Azi dimineață, noi am vorbit la radio, la DigiFM, cu Codrin Ştefănescu, secretarul general al PSD, care intrat in direct prin telefon şi a spus că acest "personaj veninos" menționat de Liviu Dragnea aseară, este Lucian Pahonțu, directorul SPP. Acum, obiectiv vorbind, PSD-ul aruncă pisica moartă în primă instanță, la un domn care nu a mai răspuns la apelurile domnului Dragnea. Altfel spus, așteptăm să vedem care vor fi următoarele mutări, până atunci, trebuie spus că meciul acesta se joacă mult mai bine, mai intens, e un fel de decisiv în care Președintele României are privilegiul, dacă v-a ști să mute în mat, să încheie cu AS antiteza dintre el și PSD, aruncând Partidul Social Democrat în opoziție, fiindcă pe firul ipotezei care privește alegerile anticipate, PSD-ul nu va mai putea obține un scor care să-i permită guvernarea, cu tot cu balamaua de coaliție, ALDE. Râmâne să vedem ca după ce baronii vor cadea de acord asupra unui nume, dacă acesta va fi acceptat de Klaus Iohannis? Constitutional, Președintele României nu e obligat. Iar dacă se aduc în discuție și anticipatele, acestea sunt mult prea departe, întrucât este singurul scenariu exclus, din puncul meu de vedere, pentru ca niciun parlamentar, de la putere sau din opozitie, nu va accepta să renunțe la trei sferturi din mandat, chiar dacă opoziția se agață de acestă ipoteză sperând ca pe fondul sinuciderii politice a PSD-ului să prindă halca guvernării. Din partidele opoziției, cel mai nociv înlocuitor vad că ar fi un Partid Național Liberal afalt într-o cumplită lipsă a valorilor, crucială și substanțială. Singura soluție pentru liberali ar fi să negocieze un scenariu pe firul căruia Președintele numește de doua ori un premier din partea opoziției, aceasta din urmă merge cu el în parlament, nu primește votul de învestitură și astfel se ajunge la anticipate.

Dar cum am spus mai sus, e ultimul scenariu în care, eu personal, cred. Dacă vorbim de PMP-ul fostului președinte, Traian Băsescu, este prea mic pentru a guverna și prea kamikare, iar dacă mai luăm în calcul, doar așa, în notă peiorativă, discuția despre ideologie în mentalitatea colectivă a partidelor politice din România, ar fi un pui de PSD pe axa de dreapta a dimensiunii ideologice.

Ar mai fi USR-ul și Platforma100 a domnului, Dacian Cioloș, dar și aici vorbim de anumite situații la limită. Platofrma fostului premier Cioloș nu are încă notorietatea și mencanismele aparatului de partid în teritoriu pentru a trece pragul alegerilor parlamentare, iar USR-ul este un partid divizat pe fondul multiplelor mentalități politice, sănătoase, dar contradictorii, prin urmare, o eventuală guvernare cu USR-ul la masă ar fi surprinzătoare, recunosc, subiectiv, plăcută, dar cumplit de interesantă, mai ales din perspectiva portofoliilor ministeriale pe care le-ar solicita. Acestea fiind spuse, suntem pe marginea prăpastiei, presa internațională ne arată cu degetul și ne bagă la murat într-un borgan periculos de nociv pentru valorile Uniunii Europene, alturi de alte state asemănătoare, precum Polonia și Ungaria. Dar dincolo de toate acestea, aseară au început să se demaște, dacă încercăm să citim printre rânduri, scenariul pe care îl are în vedere Partidul Social Democrat: suspendarea preşedintelui Iohannis, înlocuirea şefilor de parchete, promulgarea în rafală a legilor anti-justitie şi de graţiere pe mandatul interimar asigurat de Calin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului. Preventiv, Lia Olguta Vasilescu a amenințat cu suspendarea preşedintelui dacă nu acceptă propunerea PSD- ALDE. Orice ar face Preşedintele Iohannis, dacă va desemnarea sau nu un premier de la PSD, va urma o perioadă de turbulenţe şi instabilitate politică, grave, cu costuri mari asupra economiei şi statutului României în lume, asupra nivelului de trai al poplaţiei. Şi desigur, cu final incert.

Fie manifestaţiile şi alţi factori interni şi externi blochează acţiunea Coaliţiei, descrisă mai sus, fie aceasta îşi duce la capăt planul, ignorând tot scandalul stârnit, cum am văzut că începuseră de aseară.

Dacă chiar s-ar ajunge acolo, la suspendarea Președintelui care se va întoarce prin referendum la Cotroceni, acesta nu va mai avea ce să facă. Răul va fi fost produs deja. Dacă mergem pe cealaltă variantă, desemnarea unui premier de la PSD nu dă motive actualei Coaliţii, de suspendare a preşedintelui, urmând ca acesta să temporizeze acţiunile de subordonare a Justiţiei, de eliminare a şefilor de parchete şi de instituţii din Justiţie. Care variantă este mai bună pentru România? Greu de spus și reiterez, de anitcipat.

Tocmai, Preşedintele Iohannis, a anunțat în urmă cu puțin timp de la pupitrul Palatului Cotorceni, că a acceptat demisia lui Mihai Tudose şi l-a numit interimar pe Ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Acestea fiind spuse, de haos în guvernare, cum bine spunea o prietenă a mea aseară, am obosit cu toții să mai scriem. De declinul României, la fel.

Prin urmare, din nou, România e pe tobogan!

Bibliografie:

Sursa 1 Youtube Antena 3, [Online] Disponibil la:

https://www.youtube.com/watch?v=rnseEvCPRWA [Accesat la 16.01.2018]

Sursa 2

Gândul, Oprişan: Am fost minoritar, am votat împotrivă, [Online] Disponibil la:

http://www.gandul.info/politica/oprisan-am-fost-minoritar-am-votat-impotriva-lipsa-de-comunicare-naste-monstri-16928723 [Accesat la 16.01.2018]

Sursa 3

Digi 24, Ţuţuianu: Orice om normal ia în calcul că Iohannis [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/tutuianu-orice-om-normal-ia-in-calcul-ca-iohannis-poate-respinge-o-noua-nominalizare-de-premier-din-partea-psd-860805 [Accesat la 16.01.2018]

Sursa 4

Agerpres, Carmen Dan, întrebată dacă se simte responsabilă, [Online] Disponibil la: https://www.agerpres.ro/politica/2018/01/15/carmen-dan-intrebata-daca-se-simte-responsabila-de-plecarea-guvernului-eu-am-facut-ce-trebuia-sa-fac--37008 [Accesat la 16.01.2018]

Sursa 5

Digi 24, Codrin Ștefănescu dezvăluie cine e „personajul veninos” despre care vorbea Dragnea luni seară, [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/codrin-stefanescu-dezvaluie-cine-e-personajul-veninos-despre-care-vorbea-dragnea-luni-seara-861004 [Accesat la 16.01.2018]

#Stiri #Romania

40 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier