• Echipa Editorială

RoSeven: Săptămâna instabilității [8-14 ianuarie 2018]


08-14.01.2018 - Săptămâna instabilității politice

Echipa Dialectica vă prezintă retrospectiva săptămânii.

Photo source: http://www.psd.ro/media/stiri/biroul-permanent-national-al-partidlui-social-democrat-s-a-reunit-la-sediul-psd

Descarcă întreaga analiză RoSeven!

  • Dosarele penale în care este implicat consilierul ministrului de interne, Valentin Rîciu, au fost tărăgănate nejustificat.

Dosarele penale ce aveau ca obiect principal cercetarea veridicității unor plângeri penale privind posibile infracțiuni de înșelăciune, ultraj și abuz în serviciu săvârșite de Valentin Rîciu (actual consilier pe probleme de sindicat în M.A.I.) „s-au prelungit nejustificat, în cele două cauze nefiind efectuate acte de urmărire penală cu celeritate” [vezi Sursă]. Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus – în acest context – demararea unor controale de specialitate pentru evaluarea modului în care parchetele au instrumentat dosarele în cauză. S-a descoperit că nu au fost depuse toate diligențele pentru soluționarea cu celeritate a spețelor.

Sursă:

​Digi 24, [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dosarele-politistului-consilier-tinute-la-sertar-860651

  • Miercuri, 10 ianuarie 2018, prim-ministrul Mihai Tudose a renunțat la diplomație și a atacat dur rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM)

Într-o emisiune televizată, prim-ministrul României a vorbit despre rezoluţia referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc fiind de părere că „nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui.” Acesta nu s-a limitat doar să ofere explicații generice și a afirmat: „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag.” Replicile nu au întârziat să apară.

Porcsalmi Bálint, preşedinte executiv al UDMR, a declarat pe o rețea de socializare, a doua zi, că afirmațiile domnului Mihai Tudose sunt: „profund iresponsabile, nedemne pentru poziţia sa”.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a afirmat: „În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte", a declarat Kelemen.” Desigur acesta exagerează când face referire la pedeapsa capitală, întrucât declarațiile domnului Tudose sunt mai mult consecința temperamentului său și impulsului de moment, decât o încercare serioasă de a persecuta o minoritate.

Echipa Dialectica consideră că referințele explicite ale domnului Kelemen Hunor la pedeapsa capitală sunt o încercare de îmbunătățire a capitalului electoral personal și partinic. In concreto, putem vorbi de o reacție disproporționată a liderului UDMR, însă una de aceeași natură cu cea a domnului Tudose; ambele declarații au avut ca scop sensibilizarea unei părți a electoratului care se poziționează în favoarea autonomiei, respectiv, contra acesteia, iar metodele de transmitere a mesajului sunt similare. In extenso, este vorba fie de o „declarație relaxată”, cu grad ridicat de ambiguitate, realizată într-un limbaj colocvial, neșlefuit, ce poate fi interpretată în variate moduri, fie de o replică care face apel la valorile comunității europene, dar ce extinde nejustificat posibilitățile de interpretare până la extrema cea mai avantajoasă UDMR-ului, „pedeapsa capitală”, element ce favorizează retorica formațiunii, bazată pe presupusele drepturi limitate ale minorității maghiare.

Predicție Dialectica: În acest schimb de replici, prim-ministrul Mihai Tudose este cel dezavantajat deoarece presiunile din PSD se acumulează, iar deciziile sale recente conturează în mod vădit opoziția față de elemente loiale președintelui PSD, Liviu Dragnea, precum ministrul Carmen Dan. În acest context, o declarație care generează neliniște și atacuri din partea unor lideri UDMR poate oricând să reprezinte un motiv suplimentar de schimbare a prim-ministrului.

Alte reacții:

Două partide din Ungaria cer demisia lui Mihai Tudose [Sursa 3].

Marius Lazurca ambasadorul României la Budapesta, a trebuit să ofere explicații Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria pentru declarațiile făcute de prim-ministru [Sursa 4]. Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria dorește explicații suplimentare și scuze din partea autorităților de la București.

Mihai Tudose a explicat la ce făcea referire în declarația sa și nu își modifică poziționarea asupra tematicii în cauză:

„Vreau să nuanțez o declarație pe care am făcut-o miercuri, care a fost greșit înțeleasă. Îmi mențin foarte, foarte clar poziția, ca român, că nu este negociabilă, sub nicio formă, nici măcar amiabilă, integritatea teritorială a României. Nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăți din România. Când m-am referit la fluturatul pe steag, m-am referit la autoritățile statului care trebuie să aplice legea. Mandatele lor flutură lângă steag dacă nu aplică legea. Despre asta a fost vorba, nu de spânzurat pe nu știu cine” [Sursa 2].

Sursă 1:

Digi 24, [Online] Disponibil la:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/tudose-refuz-orice-dialog-legat-de-autonomia-unei-parti-a-romaniei-858688

Sursă 2:

Digi 24, [Online] Disponibil la:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/tudose-explica-declaratiile-privind-fluturarea-langa-steag-860551

Sursă 3:

Digi 24, [Online] Disponibil la:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/doua-partide-din-ungaria-cer-demisia-premierului-859274

Sursă 4:

Digi 24, [Online] Disponibil la:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ambasadorul-roman-la-budapesta-convocat-de-mae-ungar-8589

Analiza RoSeven completă poate fi descărcată de la începutul articolului.

#Politica #Ro7 #Romania #General #Stiri

76 afișare0 comentariu