• Badea Marco

„Sfântul Partid” în mijlocul secesiunii politice


A fost o zi plină ieri, 11 ianuarie 2018, atât pentru presă, cât și pentru Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, care în cursul prânzului s-a prezentat la Parchetul General al României pentru a fi audiată în dosarul în care a acuzat că a găsit un microfon în priza locuinței sale.

A fost o zi plină ieri, 11 ianuarie 2018, atât pentru presă, cât și pentru Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, care în cursul prânzului s-a prezentat la Parchetul General al României pentru a fi audiată în dosarul în care a acuzat că a găsit un microfon în priza locuinței sale.

Speța este incredibilă, dar, până la soluționarea anchetei, vom avea de analizat doar speculații. Ei bine, la finalul lunii noiembrie 2017, Carmen Dan a anunţat că a găsit în apartamentul închiriat în care locuieşte un dispozitiv de înregistrare şi a făcut plângere pentru violare de domiciliu. „Am găsit un dispozitiv de înregistrare într-una dintre camerele apartamentului în care locuiesc. Dispozitivul l-am găsit într-o priză de telefon, nu era la vedere. Era conectat la o sursă de alimentare şi avea şi o baterie”, a declarat atunci ministrul de Interne, Carmen Dan.

Astfel, ieri, 11 ianuarie 2018, Carmen Dan a ajuns la Parchetul General unde o sumedenie de jurnaliști o așteptau pentru explicații. Desigur, subiectul principal nu avea aplecare pentru speța dosarului în care a fost citată, ci mai toată lumea aștepta poziția dumneaei cu privire la declarațiile premierului Mihai Tudose, exprimate cu o seară înainte la emisiunea Sinteza Zilei din cadrul postului Antena3, acolo unde primul-ministru s-a poziționat în antiteză cu activitatea domniei sale, criticând modul de gestionare a întregului context care a favorizat terenul fertil pentru o asemenea criză în Poliția Română și implicit în M.A.I. !

Doamna Ministru, ajunsă în fața instituției, încolțită de jurnaliști, a refuzat să vorbească cu presa. Jurnaliștii au întrebat-o fără sorți de izbândă, dacă își va da demisia în urma scandalului din Poliție cu polițistul-pedofil, și în urma căruia a cerut demiterea șefului Poliției Române, solicitare care s-a lovit de refuzul premierului Mihai Tudose, acesta explicând tranșant că Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a mințit cu privire la corelarea acestor decizii [Sursa 2].

După niște ceasuri scurte în care a făcut câteva precizări în fața procurorilor, Carmen Dan a ieșit din instituție după audiere, dând piept cu jurnaliștii care o așteptau la declarații, numai că Ministrul de Interne a precizat astfel: „Am răspuns întrebărilor puse de procurori, am clarificat aspectele care trebuiau clarificate. În ceea ce privește declarațiile primului ministru voi da lămuriri cât de curând” [Sursa 3].

Carmen Dan a făcut declarații și seara, la oră de prime-time când toate televiziunile deja îi cântau prohodul mandatului la Interne, umpleau burtierele cu psihoza demisiei și o puteau prelua live. Domna Ministru - până aseară melancolică - a dat acum cărțile pe față, a devenit o fiară de partid, o abordare de care nu ducem lipsă și care nu ne este straină în politica de inerție a PSD-ului din ultimii 20 de ani.

„În legătură cu subiectul demisiei mele. După cum ştiţi, Guvernul este unul politic iar miniştrii sunt nominalizaţi şi validaţi în forurile statutare ale partidelor din coaliţie şi tot acolo se aprobă retragerea lor din Guvern”, a precizat Carmen Dan [Sursa 4].

Am mai văzut un astfel de comportament de linia Întai și la alte colege ale domniei sale precum Rovana Plumb, Sevil Shhaideh, Lia Olguţa Vasilescu, Viorica Dăncilă sau Gabriela Firea. Partidul acesta e obișnuit cu luptele politice între mai multe tabere din forul intern care vor să pună mâna pe nucleul puterii [Sursa 5].

Dacă citim printre rânduri declarația domniei sale, aceasta reiterează că, de facto, pe dumneaei o dă jos doar partidul. Adică fidelitatea primează-n fața partidului, adică a lui Liviu Dragnea, nu a șefului pe linie directă în virtutea normei constituționale. Dar suntem obișnuiți cu o astfel de abordare, a recurs la aceasta PSD-ul lui Năstase, PNL-ul lui Tăriceanu, PDL-ul lui Udrea și Băsescu și mai recent, USL-ul lui Crin Antonescu și Victor Ponta. Dacă există vreo mirare cu privire la multitudinea de cazuri, puteți urmări procesul lui Ceaușescu din cadrul Tribunalului Militar Excepțional constituit în acele zile ale lui decembrie 89' parcă înghețate în calendar. Fostul lider comunist striga răspicat că „Nu răspunde decât în fața Marii Adunări Naționale.” Cam asta au făcut toți în ultimii ani, fără nicio excepție, din toate partidele: au ignorat complet electoratul, băgându-l în seamă doar în timpul campaniilor electorale, şi chiar şi atunci, umilindu-l.

Iar când a venit ziua scadenței, s-au cuibărit în spatele „forurilor statutare ale partidului” și au jucat fără spectatorii care plătiseră deja bilet. Scena s-a repetat și se repetă în fiecare ciclu politic, „sfântul partid” primează, iar atunci când sintagma asta este evidentă prin exprimarea publică a celor care se află în poziția de decidenți politici de prim rang, secesiunea politică este inevitabilă, nucleul partidului clocotind.

Când se întâmplă asta, actorii politici încep să se divizeze prin direcția pe care o oferă publicului, în final, ajungându-se la o veșnică „noapte a cuțitelor lungi.”

Încă nu putem prevedea cu exactitate ce se va alege din toată această răfuială politică. Partidul Socilal Democrat este obișnuit cu decapitarea liderilor; de fapt, există o strategie ascunsă, un fel de cutumă, dacă te uiți la cum funcționează acest partid: când vor să elimine „neghina” pe care o consideră deranjantă pentru interesele partidului, baronii locali îi conferă individului în cauză o funcție superioară. Aici intervine și posibilitatea de a scăpa totul de sub control, s-a văzut asta în trecut la Năstase, la Ponta și o vedem și acum la Dragnea. Au existat și cazuri precum s-a întamplat cu Mircea Geoană, dar acesta a putut fi ușor de decapitat, ceilalți lideri formali, în schimb, au devenit stăpâni ai partidului, fixându-și sateliții în poziții cheie pentru o mai bună gestionare a situației şi pentru acapararea controlului absolut al structurilor partidului.

De fapt, pentru PSD politica este doar o artă de a sta la pândă, iar monopolul în PSD din partea unui lider există atât timp cât baronii locali, bine înfipți în fondurile publice ale administrației centrale, conferă credit, şi desigur, cât timp sunt lăsați să se înfructe din resursele bugetare ale statului.

Zilele acestea, președintele PSD, Liviu Dragnea, este într-un turneu la filialele PSD din Moldova, în contextul în care, la sfârşitul lunii, va avea loc, la Iaşi, şedinţa CExN, în care se va decide o eventuală restructurare a Guvernului și se vor trasa liniile care constituie deznodâmântul secesiunii politice din PSD. Dacă Liviu Dragnea supraviețuiește acestui război intern din PSD pe care-l poartă cu premierul Tudose, Carmen Dan se prea poate bucura să aibă în continuare o carieră strălucită în cadrul principalului partid politic de guvernământ. În caz contrar, dacă Liviu Dragnea pierde puterea, miniștrii săi pierd sprijinul PSD. Cu toate acestea, evoluția biografiei doamnei Ministru de Interne, Carmen Dan, este interesantă, meritând a fi urmărită cu meticulozitate: din postura de secretară a devenit prefect, din prefect a devenit ministru (un ministru „spionat” care a avut curajul să-l „mintă” pe primul-ministru) și apoi [dacă se va întâmpla] a devenit victima luptelor interne ale PSD-ului.

Dar dincolo de toate acestea, ce se întâmplă cu noi, cetățenii, victimele directe ale mutărilor imprecise și kamikze de pe taba de șah a politicii românești? Ce se întamplă, dincolo de acest scandal între Chestor, Ministru, Premier și Șeful Politiei? Se vorbește prea puțin despre cazurile lăsate-n urmă, despre victime, despre măsura periculoasă de punere în libertate a câtorva mii de deținuți având în vedere că gradul de recidivă este de aproximativ 80% ! Rămâne o întrebare cu râspuns deschis.

În fond, ne aflăm la o răscruce de vânturi, cum ar spune Emily Brontë. Au trecut 28 de ani de la Revoluția în care românii l-au dat jos pe Ceauşescu şi întregul sistem comunist, aşezând România, chiar dacă se întrevedeau multe sincope, pe un drum european.

Au trecut 28 de ani de când românii au scos România din „epoca de aur” și au băgat-o în „epoca de piatră”, votându-l pe Ion Iliescu în proporție de peste 80% în funcția de Preşedinte al statului, în acel 20 mai 1990 pe care istoria avea să-l consemmneze drept „Duminica Orbului.”

În orice caz, ultimii 28 de ani ai tranziției noastre politice au conferit un prilej pentru români, aceştia învățând diferența dintre comunism și democrație, chiar dacă în multe cazuri pare că am fost nişte simpli elevi prezenți care nu şi-au învățat lecția de zi.

Şi fie că ne place sau nu, să acceptăm acest adevăr, cei care s-au perindat spre a ne fi conducători și cei mai importanți oameni din România, la un moment dat, au fost suma alegerilor noastre. Greșite sau nu, doar timpul va decide. În orice caz, destinul nostru a fost influențat în mod direct de deciziile pe care le-au luat. Și atunci când sute de români erau călcați în picioare de mineri în centrul capitalei, și atunci când eram respinși în NATO, dar și atunci când am intrat în final, și atunci când pentru prima dată un american venea la București, dar și atunci când am sărbătorit intrarea în Uniunea Europeană, ei, fariserii „Sfântului Partid,” au fost cei de pe scenă, cei pe care i-am aplaudat, iar vina nu este doar a lor, ci și a noastră ... pentru că am cinstit și ne-am închinat unui fals Sfânt, care de fapt era doar un partid ... care prin cuvânt credea că face lumină, dar de fapt aducea o cumplită beznă în mințile oamenilor.

Bibliografie:

Sursa 1

Digi24, Carmen Dan: Am găsit un microfon în casă. Am sesizat poliţia, [Online] Disponibil la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/carmen-dan-am-gasit-un-microfon-in-casa-am-sesizat-politia-837474 [Accesat la 11.01.2018]

Sursa2

Mediafax, Tudose o acuză pe Carmen Dan de minciună, [Online] Disponibil la: http://www.mediafax.ro/politic/tudose-o-acuza-pe-carmen-dan-de-minciuna-i-am-spus-ministrului-de-interne-ca-accept-demisia-daca-si-o-da-daca-e-lasata-si-o-va-da-16923448 [Accesat la 12.01.2018]

Sursa 3 Digi24, Carmen Dan, audiată la Parchetul General, [Online] Disponibil la:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/carmen-dan-audiata-la-parchetul-general-858094 [Accesat la 12.01.2018]

Sursa 4

Agerpres, Carmen Dan despre demisie, [Online] Disponibil la: https://www.agerpres.ro/politica/2018/01/11/carmen-dan-despre-demisie-retragerea-ministrilor-din-guvern-in-forurile-statutare-ale-partidelor-de-coalitie--35051 [Accesat la 12.01.2018]

Sursa 5

HotNews, Sevil Shhaideh, intrebata daca isi da demisia, [Online] Disponibil la: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-22019790-sevil-shhaideh-intrebata-daca-isi-demisia-nu-sub-nicio-forma-rovana-plumb-nu-consider-trebuie-demisionez-atat-timp-cat-totdeauna-gandit-romania.htm

[Accesat la 12.01.2018]


#Stiri #General #Romania

31 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier