• Echipa Editorială

Teleologie: Care este scopul nostru?


Dialectica este o platformă independentă de știri și analize tematice care dorește să disemineze la nivelul societății românești o atitudine gnoseologică bazată pe conceptul de responsabilitate epistemică, un atașament ridicat față de cunoaștere și, implicit, o poziționare cât mai obiectivă față de evenimentele ce marchează lumea contemporană.

<<Dialectica se dorește a fi un „far călăuzitor”, de sorginte românească, în era „post-truth” (post-adevăr).>>

Miriade de factori - precum lipsa unor analize politice pertinente din sfera publică, evaluările eminamente partinice regăsite la nivelul mass-media românească, numărul redus de publicații care distribuie studii științifice sau eseuri filozofice de mare calitate - au încurajat Echipa Dialectica în a construi un website specializat în căutarea și evidențierea poziționărilor ideatice cât mai apropiate de adevărul faptic. In extenso, Dialectica se dorește a fi un „far călăuzitor”, de sorginte românească, în era „post-truth” (post-adevăr).

<<Scopul nostru este să construim studii pertinente menite a imortaliza realitatea, văzută printr-o lentită clară, „nepătată,” prin care lumina adevărului pătrunde nestingherită.>>

Teleologie: Dialectica se dorește a fi ajutorul dumneavoastră loial în procesul de analiză, sinteză și evaluare obiectivă a știrilor / evenimentelor / descoperirilor ce marchează contemporaneitatea românească și mondială. In concreto, scopul nostru este să construim studii pertinente menite a imortaliza realitatea, văzută printr-o lentită clară, „nepătată,” prin care lumina adevărului pătrunde nestingherită.

Ceea ce Dialectica propune este un studiu amănunțit al principalelor elemente care animă zilnic societatea românească, implicit societatea globală, menit a oferi cititorilor o perspectivă alternativă, obiectivă, divergentă în raport cu superficialitatea, subiectivismul și cancanul prevalent în mass-media. Această orientare teleologică și standardul calitativ înalt pe care îl urmărim în ceea ce privește conținutul articolelor nu ne permite să abordăm un spectru tematic foarte mare; drept umare, am limitat abordarea „dialectică” la aria științei politice, filozofiei, știrilor de mare interes național și principalelor descoperiri tehnice și științitice.

In extenso, ceea ce încercăm este să valorificăm idei care petrec prea puțin timp în mass-media românească, raportări ideatice care sunt marginalizate deoarece gradul lor de complexitate nu permite o „ședere” prea lungă în redacțiile unor agenții de presă, în ciuda faptului că acestea reprezintă cel mai bine realitatea faptică.

Totodată, săptămânal sau de două ori pe lună vom publica analize anănunțite pentru pasionații de știintă politică sau filozofie, menite a surprinde în detaliu anumite fenomene. De exemplu, am lansat o mini-serie intitulată Isotria S.U.A., ce va prezenta în linii mari cele mai importante evenimente din evoluția sistemului politic american, și un editorial denumit RoSeven care va aduce în prim-plan (o dată pe săptămână) cele mai importante evenimente din societatea românească.

Aceste demersuri ale Dialectica vor fi acompaniate de o secțiune a website-ului dedicată exclusiv Literaturii și Culturii, în cadrul căreia vor fi studiate cele mai cunoste romane sau vor fi recenzate cărți de specialitate. Echipa Editorială pune la dispoziția cititorilor și o secțiune specială, dedicată exclusiv interviurilor realizate cu artiști, experți din diverse domenii, academicieni, lideri sau antreprenori; aceasta are scopul de a disemina ideile congenerilor care pot fi caracterizați drept „oamenii de succes ai societății românești.”

Întrucât tehnologia joacă un rol extrem de important în viața oricărei societăți contemporane, am decis că este imposibil să omitem latura științifică. Drept urmare, avem o secțiune dedicată științei și tehnologiei ce va descrie cu acuratețe ultimele evoluții din domeniu.

Nu îl ultimul rând, ne propunem să (re)aducem în discuție principalele dezbateri filozofice care au măcinat cele mai strălucite minți ale omenirii.

Concluzionând, Echipa Dialectica speră că va reuși să își îndeplinească scopul anterior declarat.

#Viziune #Dialectica #General #Cunoastere #Stiri

32 afișare0 comentariu