• Echipa Editorială

Metodologia Dialectica


Echipa Dialectica vă prezintă cum sunt scrise articolele de pe noua platformă de știri și analize obiective

Echipa Dialectica afirmă:

<< Noi te informăm. Noi îți oferim cunoaștere din diferite domenii. Nu oferim doar „opinii”, ci opinii reale și justificate [în teoria cunoașterii,JTB - justified true belief - este o definiție ce sebazează pe un set tripartit de condiții]. Nu vom încerca niciodată să te facem să accepți anumite idei. Noi analizăm; identificăm prejudecățile, evaluările partinice, poziționările nejustificate, erorile logice / argumentative, exagerările și orice urmă de edulcorare; eliminăm acești paraziți, iar apoi mai evaluăm o dată înainte să publicăm. >>

„În cazul în care anumite articole dispun de un grad mediu de subiectivism, vom lansa o serie întreagă de articole pe aceeași temă pentru a livra cititorilor mostre dintr-un spectru cât mai larg de idei.”

În ciuda faptului că procesul analitic pare relativ facil, Echipa Editorială (împreună cu colaboratorii săi) depune eforturi semnificative pentru a livra analize neviciate de numeroase elemente subiective. Cu toate acestea încercăm să lăsăm editorilor (și colaboratorilor) un grad cât mai ridicat de autonomie. Reușim să ajungem la un echilibru analitic doar cu ajutorul unui grad ridicat de înțelegere între membrii echipei. Cu toate acestea obiectivitatea absolută este greu de atins, iar, în cazul în care anumite articole dispun de un grad mediu de subiectivism, vom lansa o serie întreagă de articole pe aceeași temă pentru a livra cititorilor mostre dintr-un spectru cât mai larg de idei - le vom numi analize de perspectivă (identificate prin acronimul AP).

Fiecare informație trece printr-un proces riguros de verificare, iar subiectul analizat și, implicit, verdictul Dialectica cad sub incidența unui mecanism evaluativ care - în majoritatea cazurilor - reușește să elimine prejudecățile, evaluările partinice, poziționările nejustificate, erorile logice / argumentative, exagerările și orice urmă de edulcorare. Singurul dezavantaj major este reprezentat de limitarea temporală inerentă: nu vom putea publica analizele complexe imediat după ce un eveniment s-a întâmplat. Articolul cu poziționarea Dialectica va fi postat în câteva zile sau săptămâni.​

„Încercăm pe cât este posibil să eliminăm prejudecățile, evaluările partinice, poziționările nejustificate, erorile logice / argumentative, exagerările și orice urmă de edulcorare.”

Procesul / mecanismul evaluativ de care vorbeam în paragraful anterior este format din mai multe etape:

(1) În prima etapă colectăm o multitudine de date / informații despre temele pe care le analizăm. Cu alte cuvinte, ne documentăm amănunțit pentru a satisface rigorile impuse de propriul standard al calității editoriale. Nu vom detalia procesul de documentare pentru că acesta variază de la un membru al Echipei Editoriale la altul, însă păstrăm o constantă: colectăm date din surse de încredere, care la rândul lor au realizat studii - cercetări - analize pe aceste subiecte sau pe teme adiacente (exempli gratia, este vorba de mari agenții de presă, precum Associated Press, platforme faimoase de știri - The New York Times, The Washington Post, The Economist, The Guardian, BBC, CNN etc. - experți din variate domenii etc.).

(2) În a doua etapă încercăm pe cât este posibil să eliminăm prejudecățile, evaluările partinice, poziționările nejustificate, erorile logice / argumentative, exagerările și orice urmă de edulcorare. Acestea sunt inerente aproape tuturor evaluărilor; motiv pentru care NU ne lăudăm că vom reuși să eliminăm mereu acești „paraziți ideatici.”

(3) Etapa eristicii - după ce finalizăm (2), analizăm din nou articolul. Ideile principale sunt dezbătute pentru a observa dacă anumite elemente subiective au scăpat primei evaluări și pentru a identifica toate perspectivele de analiză. Modificăm paragrafele viciate (sau tot articolul dacă logica argumentativă este influențată) și trecem la etapa nr. (4).

(4) Verificăm argumentele fiecarei opinii care există pe subiectul în cauză si publicăm concluzia noastră la finalul articolului, după seria întreagă de fapte.

(5) În cazul în care descoperim tendințe partinice / elemente subiective / prejudecăți, publicăm o (sau mai multe) analiză de perspectivă (AP).

Transparența, meticulozitatea și seriozitatea sunt - după părarea noastră - principalele caracteristici ale Metodologiei Dialectica.

#Viziune #Dialectica #Cunoastere #General #Stiri

30 afișare0 comentariu