• Marco Badea

20 ianuarie 2020 - imaginea zilei pe glob


photo source: Photograph: @Stefan Rousseau/https://www.theguardian.com/news

Imaginea zilei vine azi de la Londra, acolo unde s-a desfășurat la hotelul InterContinental London – The O2, summitul de investiții Marea Britanie-Africa, și unde au participat Prințul Harry, Duce de Sussex și prim-ministrul din 10 Downing Street, Boris Johnson.

Potrivit The Guardian, premierul britanic Boris Johnson, le-a promis liderilor africani veniţi la Londra, că Regatul Unit va fi mai deschis faţă de imigranţii africani după Brexit, atunci când se va încheia de altfel, tratamentul preferenţial faţă de imigranţii europeni.

Vorbind în faţa a numeroşi şefi de stat africani, printre care preşedintele egiptean Abdul Fattah al-Sissi şi cel kenyan Uhuru Kenyatta, şeful executivului de la Londra, după cum precizează ITV NEWS, şi-a exprimat voinţa de a face din Regatul Unit un investitor major în Africa.

Organizat cu două săptămâni înaintea ieşirii Regatului Unit din UE, de la acest summit cu liderii africani, se aşteaptă, după cum remarcă și The Telegraph, anunţarea încheierii unor acorduri comerciale între companii britanice şi africane estimate la circa 6,5 miliarde de lire sterline, adică circa 7,6 miliarde de euro.

Pe de altă parte, în contextul organizării de către Regatul Unit a summitului asupra schimbărilor climatice COP26, la sfârşitul anului 2020 la Glasgow, Boris Johnson a anunţat o schimbare a strategiei de investiţii pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice. El a precizat că ''nu are sens ca Regatul Unit să diminueze cantitatea de cărbune pe care o consumă, dacă astfel sunt încurajate state africane să folosească mai mult cărbune", după cum a fost citat și de The Standard.com! Totodată, prim-ministrul din Marea birtanie a dat și declarația zilei, spunând, după cum titrează și BBC NEWS, că "niciun cent al contribuabililor britanici nu va mai fi investit direct în extracţia de cărbune sau în arderea acestuia pentru a produce electricitate. Ne vom concentra în schimb pe susţinerea tranziţiei către alternative cu puţin sau zero carbon''!

12 afișare0 comentariu