• Marco Badea

2 februarie 2020 - imaginea zilei pe glob


photo source: https://www.facebook.com/Marius Comper/photo.php?

Poza zilei vine de la Londra, acolo unde în Millennium Bridge, Marius Comper, un jurnalist român stabilit în Marea Britanie, a observat un lacăt cu semnele Uniunii europene, prins de barierele podului, totul într-un semn de prietenie între UE și UK, dincolo de Brexit. În altă ordine de idei, Brexitul a devenit realitate, iar cu ocazia asta, Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană vineri seară. Prim-ministrul Boris Johnson, în discursul către naţiune susţinut cu o oră înainte de ieşirea oficială din UE a Regatului Unit, a spus că Brexit-ul „nu este sfârşitul, ci începutul unui nou act al marii noastre istorii naţionale.Potrvit BBC News, anual, 27 de milioane de cetățeni europeni călătoresc în Marea Britanie, adică două treimi din turiștii străini din Regatul Unit. Turiștii europeni sunt deci foarte importanți pentru Marea Britanie. După cum remarcă și The Guardian, în următoarele 11 luni nu se schimbă de fapt nimic, nici pentru cei 3,6 milioane de cetățeni comunitari care trăiesc în Marea Britanie și nici pentru cei 27 de milioane de turiști europeni. Ei pot intra pe teritoriul britanic ca și până acum, cu actul de identitate și fără viză, nu trebuie să se înregistreze și pot merge la doctor în caz de probleme medicale fără costuri extra, deoarece asigurările lor de sănătate sunt valabile în continuare, până la ncheierea perioadei de tranziție. După cum subliniază tot BBC News, zborurile între UE și Marea Britanie se mențin, fără efecte secundare asupra pasagerilor. În culise însă, lucrurile arată altfel. Trebuie lămurite aspecte precum noi drepturi de aterizare și decolare, precum și chestiunile de securitate. De asemenea, ce fel de acces la piața europeană primesc companiile de zbor britanice.

Totodată, nici în cazul trenurilor, autocarelor și feriboturilor nu sunt așteptate restricționări. Porturile de feribot sunt artere comerciale și de transport importante pentru Regatul Unit. Aproximativ 14 milioane de persoane vin anual pe insulă pe legătura maritimă Calais-Dover. Totuși, pe autostrada M20, ruta cea mai importantă de la Eurotunel la Londra, s-ar putea forma cozi și ambuteiaje, din cauza controalelor mai stricte la frontieră. De reținut că perioada de tranziție servește lămuririi numeroaselor aspecte încă neclare. Guvernul britanic a anunțat deja că, din 2021, actul simplu de identitate nu va mai fi suficient pentru intrarea în Marea Britanie. Cetățenii europeni vor avea nevoie de pașaport. Pe fond, negocierile în vederea unui acord UK - UE vor începe probabil în luna martie, iar premierul Johnson s-a declarat optimist în privința succesului negocierilor, deși demnitarii de la Bruxelles sunt mult mai sceptici, dată fiind perioada foarte scurtă.

În acest context, premierul Boris Johnson dorește un acord de liber schimb, similar celui UE - Canada, dar în același timp s-a arătat extrem de agresiv spunând că după 1 ianuarie 2021 nu va accepta o aliniere a Marii Britanii la standardele UE și nici nu va accepta jurisdicția Curții Europene de Justiție, ceea ce pune sub semnul întrebării fezabilitatea unui acord de liber schimb până la acea dată. Oricum, #BREXITUL va lăsa Regatul Unit stricat și mai puțin unit ca oricând. Geografic, a fost mereu desprins de Europa continentală. Distanța aceasta va deveni acum și mai palpabilă politic, economic și social.