• Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier

  • Marco Badea

19 ianuarie 2020 - imaginea zilei pe glob


photo source: @Michael Sohn/AP Photo/https://apnews.com

Fotografia de azi reprezintă unul din momentele spontane care s-au consumat la fotografia oficială înainte de începutul conferinţei internaţionale dedicată Libiei, care se desfășoară azi la Berlin cu scopul de a consolida încetarea focului şi de a pune bazele unui proces de pace în țara africană. Cancelarul german Angela Merkel, pare că așteaptă sosirea liderilor înaintea fotografiei de grup, în timp ce Mike Pompeo și-a dus mâna la cap în semn de mirare, ca și cum "ce naiba caut aici", Erdogan pare plictisit de moarte și abia așteaptă să ajungă acasă, Marcon se gândește oare pe ce copertă de revistă are să mai apară, Guterres numără zilele până la pensie, iar Charles Michel privește-n zare, la cum ar fi putut sta el azi acasă, dacă era prim-ministrul în Belgia și nu ajungea Președintele Consiliului European.

Altfel spus, summit-ul de azi reuneşte unsprezece lideri din ţările implicate în conflict şi mai multe organizaţii internaţionale, printre care Comisia Europeană, reprezentată prin președintele Ursula von der Leyen și Consiliul European. Discuțiile au început cu puţin înainte de ora 14:00 GMT şi este de aşteptat să se încheie diseară spre miezul nopții, cu adoptarea unei declaraţii comune care să solicite încetarea ingerinţelor străine şi respectarea unui embargo asupra livrărilor de arme în Libia.

Totodată, e de menționat pe fondul actualui context, că înainte de începerea conferinței, Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul german de externe Heiko Maas, au purtat discuţii cu premierul libian Fayez al-Serraj şi cu comandantul rival Khalifa Haftar în cancelaria sa, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, citat de The National Herald. Totuși, e de reținut că discuţiile cu liderii facţiunilor aflate în război în Libia au fost ţinute separat. Conferinţa are loc sub egida ONU, după cum remarcă Deutche Welle, Națiunile Unite recunoscându-l pe Fayez al-Serraj drept şeful legitim al guvernului Libiei, iar secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, fiind oficial gazda reuniunii.

Chiar dacă Putin şi Erdogan, promotorii unui acord de încetare a focului, nu au încă semnătura lui Hafter privind un armistițiu, Euronews precizează că simpla prezență a mareşalului şi şeful Armatei Naţionale Libiene la conferinţă, poate fi considerat un succes al diplomaţiei germane, deși aceasta din urmă a precizat că nu trebuie să existe aşteptări prea mari.

De amintit că forţele lui Hafter, care ţin Tripoli sub asediu, au blocat aseară producţia de petrol în Golful Sirte, inima industriei petroliere libiene. Foreignpolicy.com susține că armistiţiul care a intrat în vigoare pe data de 12 ianuarie este încălcat aproape zilnic.

Există multe şi foarte complexe alianţe, politice şi militare, ţesute în jurul lui al-Serraj şi Hafter. Mareşalul este susţinut de Rusia, Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, în timp ce Parisul şi Washingtonul îl susţin politic. Guvernul de uniune naţională recunoscut de ONU primeşte în schimb, sprijin militar din partea Turciei şi politic din Italia şi Qatar. Despre toate aceste nuanțe am scris și eu ieri.

De precizat că confruntarea intereselor legate de Libia decurge atât din bogăţia sa petrolieră, Franţa şi Italia fiind principalii destinatari europeni, cât şi din rolul său de ţară de tranzit pentru migraţia din Africa în Europa. Haosul actual favorizează acţiunile mafiei traficului de persoane şi transformă lagărele de refugiaţi în scenarii de supraaglomerare subumană, viol şi sclavie, scrie CNN. Trebuie totuși reținut că dezordinea şi tulburările politice au afectat Libia încă din 2011, după răsturnarea şi execuţia dictatorului Muammar al-Gaddafi. Ţara nord-africană are în prezent două administraţii concurente: guvernul susţinut de ONU cu sediul în capitala Tripoli şi guvernul aliat cu Haftar cu sediul în oraşul Tobruk din estul ţării controlat de mareşal. Libia a fost cufundată în război civil în 2014. În aprilie trecut, s-au intensificat luptele pentru noua ofensivă a lui Haftar. De atunci au murit în jur de 2.000 de combatanți militari şi aproximativ 280 de civili, iar peste 100.000 de persoane au fost strămutate, după cum precizează The Guardian.