• Marco Badea

17 ianuarie 2020 - imaginea zilei pe glob


photo source: Jean-Christophe Bott/EPA/https://www.epa.eu

Activista suedeză pentru mediu Greta Thunberg, în vârstă de 17 ani, a participat astăzi, alaturi de mii de alți tineri parte a fenomenului Fridays for Future, la o manifestație la Lausanne în Elveția, împotriva schimbărilor climatice.

Cotidianul european de știri digitale The Local, precizează că Greta Thunberg a apărut în orașul elvețian spre amiază, înconjurată de tineri care scandau sloganuri cum ar fi "Fără natură nu există viitor" sau "1, 2, 3 grade - crima împotriva umanitații", pentru a atrage atenția asupra încălzirii globale.

Potrivt HuffPost UK, manifestanții au aclamat sosirea tinerei suedeze, după care au pornit prin oraș având în fața un banner cu textul "Să schimbăm sistemul, nu clima".

Conform organizației elvetiene #GrevăPentruClimă (Klimastreik), la marș au participat circa 15.000 de persoane, cu ocazia primei aniversari a mișcării greviste ecologiste din Elveția.

De amintit că Greta Thunberg mai manifestase la Lausanne și în august 2019, iar apelurile ei au avut ecou în mai toată Elveția. După cum menționează și Agence France-Presse, mai multe orașe și cantoane au proclamat STAREA DE URGENȚĂ CLIMATICĂ, iar zeci de mii de oameni au participat la demonstratii pe tot parcursul anului. La Berna, de exemplu, la sfârșitul lui septembrie 2019, s-au adunat peste 100.000 de protestatari ca să tragă un semnal de alarmă asupra încălzirii globale și problemelor de mediu.

De reținut că de la Lausanne, Greta Thunberg urmează să ajungă pe 20 ianuarie la Forumul Economic Mondial de la Davos (locul unde se reunesc cei mai importanți lideri politici ai lumii, personalități marcante de pe glob și oameni de afaceri de talie internațională), unde va participa pentru al doilea an consecutiv. Tânăra activistă pentru mediu, desemnată la sfârșitul anului trecut de către revista TIME drept „Omul Anului 2019”, le va cere din nou liderilor reuniți la World Economic Forum acționeze împotriva schimbărilor climatice.

Elementul interesant îl constituie faptul că la Davos, Greta s-ar putea întâlni cu Donald Trump, cu care a schimbat de mai multe ori mesaje contradictorii pe Twitter. Potrivit CNBC, președintele Statelor Unite este așteptat la Forum în data de 21 ianuarie 2020. Acesta are să-și țină discursul în aceeași zi în care, la el acasă, senatorii vor începe procesul destituirii sale din fucția de președinte.


În altă ordine de idei, nu se știe încă dacă tânăra activistă de mediu va participa la marșul de circa 40 de kilometri al militanților ecologiști elvețieni, care are să se desfășoare în perioada 18-21 februarie 2020, de la Landquart până la Davos. Autoritățile din Elveția au autorizat doar primele două etape ale marșului, însă activiștii și-au anunțat intenția să meargă până la capăt, eventual urmând trasee de drumeție. De amintit că Davos este un oraș montan situat la 1.563 de metri altitudine.  


Altfel spus, prezența Gretei Thunberg pentru al doilea an consecutiv la Davos, are loc tocmai pentru a construi ocazia de a-i trage de mânecă iar pe puternicii lumii, în speranța că aceștia vor acționa mai rapid, lucid și eficient în ceea ce privește urgența climatică.

10 afișare0 comentariu