• Marco Badea

16 martie 2020 - imaginea zilei pe glob


Photo source: @Luca Bruno via https://www.corriere.it/

Imaginea zilei vine din Italia, acolo unde pe fațada spitalului Papa Giovanni XXIII din Bergamo a fost afișat un desen al artistului venețian Franco Rivolli, care prezintă un doctor cu aripi de înger pe spatele, care leagănă Italia și scrie în limba italiană „Tuturor... Mulțumim!” Asta vine într-un moment în care, astăzi, Italia a înregistrat un nou șoc, după ce autoritățile au anunțat noul bilanț al situației generate de epidemia de coronavirus. Potrivit The Local Italy  numai în Lombardia, regiunea considerată focarul Italiei și al Europei, s-au înregistrat în decursul ultimelor 24 de ore, 202 decese. În total, în ultimele 48 de ore, conform The Guardian, în regiunea aceasta din Italia au murit peste 450 de persoane.

În total, pe tot teritoriul Italiei, au murit azi 349 de oameni din cauza coronavirusului, un bilanț ușor ameliorat față de ieri, când au fost 368, infomează Financial Times. În total, după cum notează Euronews, în Italia au murit până acum 2.158 de oameni din cauza noului virus #COVID19, în timp ce în China, țara cea mai afectată și unde numărul de îmbolnăviri este de 80.880, s-au înregistrat, în mai bine de două luni și jumătate, 3.213 decese. Astfel că, bilanțul anunțat azi în Italia indică o creştere de 19,3% a deceselor.


Altfle spus, cu o rată de 462,8 îmbolnăviri la un milion de locuitori, Italia cunoaște însă cel mai accelerat fenomen de răspândire a bolii. Tot azi, au fost confirmate încă 3.233 de cazuri în Italia, ceea ce ridică numărul total de îmbolnăviri la 27.980. Este pe locul 2 în lume, după China, iar în prezent sunt la terapie intensivă în Italia un total de 1.851 de pacienți. Coronavirus este cea mai mare criză de sănătate publică la nivel internațional din ultimele decenii. A reușit să schimbe agenda globală și să dea peste cap relațiile dintre oameni și realitatea normală în care trăiau. În aceste condiții, e încă greu de anticipat cât de mult va evolua această pandemie și cum vom ieși, dacă vom ieși, din această criză.