• Marco Badea

16 ianuarie 2020 - imaginea zilei pe glob


photo source: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51128651

În Siria, cel puţin 18 civili au fost ucişi în cursul nopții trecute, ca urmare a raidurlor aeriene ale regimului Bashar al-Assad împotriva provinciei Idlib, potrivit noului bilanţ al organizaţiei neguvernamentale Observatorul sirian pentru drepturile omului, în pofida unui armistiţiu convenit săptămâna trecută între Moscova şi Ankara pentru această regiune.

Prima estimare a OSDO (observatorul sirian pentru drepturile omului), care dispune de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei, consemna nouă civili ucişi și alți 20 de răniţi în urma loviturilor care au vizat oraşul Idlib, aflat în nord-vest-ul Siriei. Ulterior, însă, după cum anunță BBC NEWS, bilanţul morţilor s-a ridicat la 18 civili după degajarea dărâmăturilor de unde au fost scoase şi alte corpuri neînsufleţite, între care trupurile a doi copii şi ale unui membru din serviciile de urgenţă. The Guardian a precinct că raidurile au lovit o piaţă şi o zonă unde sunt situate mai multe ateliere, între care garaje. Altfel spus, o zonă cu o densitate mare a populației pe o suprafață redusă din punct de vedere al metrilor pătrați.

În acest context, trebuie amintit că Moscova, aliată a regimului condus de Bashar al-Assad, a anunţat la 9 ianuarie 2020, un armistiţiu pentru Idlib, iar Turcia, care susţine anumite grupuri rebele în zonă, a confirmat această iniţiativă care trebuia să înceapă de duminică, 12 ianuarie 2020.

Al Jazeera English, de asemenea, a precizat că atacul a presupus peste 100 de lovituri efectuate de avioane siriene şi ruseşti asupra provinciei Idlib. Pe fond, s-a constituit un tablou terifiant în urma raidurilor aeriene, cu trupuri carbonizate sau dezmembrate prinse în maşini, serviciile de intervenţie fiind solicitate la maxim.

De ce a acționat Bashar al-Assad în zonă? Pentru că regimul de la Damasc s-a declarat hotărât să preia controlul asupra regiunii Idlib, dominată în prezent de jihadiştii din Hayat Tahrir al-Sham (HTS, adică fosta filială siriană a Al Qaida), şi unde activează de asemenea grupări rebele slăbite care nu mai sunt de acord cu autoritatea lui Bashar al-Assad.

Oficiul Naţiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) afirmă că, de la 1 decembrie 2019, adică de nici două luni, aproximativ 350.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele în principal în provincia Idlib, fugind din calea ostilităţilor.


  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier