• Marco Badea

11 ianuarie 2020 - imaginea zilei pe glob


Photo source: https://www.euronews.com AP Photo/@Pavel Golovkin

CONTEXT: Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin, s-au întâlnit sâmbătă, la Moscova, pentru a discuta despre actuala criză din Orientul Mijlociu. 

Euronews transmite că discuțiile dintre cei doi lideri, Merkel şi Putin, care s-au desfășurat azi la Kremlin, s-au concentrat pe situaţia din Iran, dar şi pe conflictele din Libia şi Siria.

De reținut că șefa executivului german a subliniat că îi place să călătorească la Moscova, după cum transmite Deutsche Welle. "Germania şi Rusia au multe interese comune", a declarat Angela Merkel la sosirea în capitala rusă, adăugând că ”a discuta cu cineva este mai bine decât a discuta despre cineva.” Germania și Rusia, de altfel, printre puterile mondiale care încă susțin acordul nuclear din 2015, au declarat prin această bilaterală desfășurată la Moscova, că urmăresc cu îngrijorare situația din zonă. În acest context, e de reamintit că Teheranul a anunțat o nouă revizuire a angajamentului său față de acordul nuclear semnat în 2015, în urma retragerii unilaterale a Statelor Unite în 2018. Pe fond, în timp ce Germania a condamnat violența fără echivoc și a îndemnat Teheranul să pună capăt unei „spirale” de conflict, Vladimir Putin a spus că folosirea forței nu va contribui la găsirea de soluții la problemele complexe din Orientul Mijlociu. De reținut că săptămâna aceasta, liderul de la Kremlin a vizitat Siria și Turcia și este dornic să-și sublinieze rolul de power-broker în Orientul Mijlociu. Reuters titrează că Ministrul german de externe, Heiko Maas, care a însoțit-o pe Merkel azi la Moscova, a declarat că un „motiv cheie” al întâlnirii a fost criza escaladantă din Libia, unde Berlinul acționează ca mediator într-un conflict despre care a avertizat că poate deveni o „a doua Siria”. Potrivit unor surse diplomatice, Merkel urmează să-l invite pe Putin la o bilaterală la Berlin pe subiectul "Libia" spre sfârșitul acestei luni. În ceea ce privește "dosarul libian", mai e de enunțat că Vladmir Putin și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, au cerut zilele trecute încetarea focului în Libia, deși sunt văzuți că susțin părți opuse în conflict. În timp ce Turcia a trimis trupe pentru a sprijini guvernul de la Tripoli susținut și de ONU, Moscova este acuzată că a sprijinit mercenarii care l-au sprijinit pe puternicul Khalifa Haftar în lupta sa împotriva guvernului actual. Haftar a spus că va lupta în ciuda apelului de încetare a focului.


  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier