• Marco Badea

╚śtiri de pe mapamond - 14 aprilie 2020

­čôŞImaginea zilei vine din Ora╚Öul Vechi al Ierusalimului, acolo unde la tradi╚Ťionala rug─âciune din timpul Pa╚Ötelui evreiesc ├«n fa╚Ťa Zidului Pl├óngerii, s-au adunat foarte pu╚Ťini pelerini evrei, to╚Ťi fiind localnici.

photo source: https://www.reuters.com/

Ôťů├Äntr-un discurs televizat, al patrulea ├«n ultimele s─âpt─âm├óni, pre╚Öedintele a declarat c─â epidemia nu este st─âp├ónit─â. Motiv pentru care carantina trebuie prelungit─â p├ón─â pe 11 mai. Ie╚Öirea din carantin─â va avea loc progresiv ╚Öi va ├«ncepe cu unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt. Tonul pre╚Öedintelui francez a fost unul ├«mbr─âcat ├«n modestie ╚Öi cel mai important aspet la reprezentat faptul c─â a recunoscut c─â a f─âcut gre╚Öeli. Macron a ╚Ťinut s─â sublinieze ╚Öi c─â Europa trebuie s─â priveasc─â mai mult la autonomia ei strategic─â, dar ╚Öi c─â suntem departe de sf├ór╚Öitul acestei crize interna╚Ťionale de s─ân─âtate public─â. Pre╚Öedintele Francez a ╚Ťinut s─â-i salute ╚Öi pe cei care merg la serviciu ├«n aceste zile ├«n Hexagon ╚Öi a spus c─â guvernul o s─â fac─â tot ce-i st─â ├«n putere ca s─â aib─â grij─â de cei aproximativ 8 milioane de cet─â╚Ťeni intra╚Ťi ├«n ╚Öomaj tehnic. Cu alte cuvinte, 1 din 4 francezi este ╚Öomer ├«n aceste zile. (https://www.elysee.fr/ÔÇŽ/ÔÇŽ/adresse-aux-francais-13-avril-2020)

ÔťůO analiz─â prezentat─â de World Economic Forum arat─â c─â c─â peste 80% dintre cei care au participat la un studiu realizat ├«n SUA ╚Öi ├«n Marea Britanie prin telefon, spun c─â au consumat mai mult con╚Ťinut media de la izbucnirea pandemiei de #coronavirus, dec├ót o f─âceau ├«nainte de pandemie. Astfel c─â, 68% dintre consumatori caut─â online informa╚Ťii noi despre pandemie, care este ╚Öi principalul punct de interes pentru cei care acceseaz─â con╚Ťinut media. Urmeaz─â interesul pentru muzic─â, filme, jocuri video sau re╚Ťete de g─âtit. La coada clasamentului sunt cei care sus╚Ťin c─â ├«ncearc─â s─â stea departe de internet, cei care caut─â vacan╚Ťe sau care citesc bloguri. ├Äns─â, fiecare comportament difer─â ├«n func╚Ťie de genera╚Ťia din care persoana respectiv─â face parte. Cu alte cuvinte, genera╚Ťiile tinere sunt mai predispuse s─â ├«╚Öi omoare timpul juc├ónd jocuri pe mobil sau pe computer. Genera╚Ťia Z, adic─â cei care au p├ón─â ├«n 23 de ani, consum─â cel mai mult con╚Ťinut video online, milenialii se remarc─â prin a fi genera╚Ťia ÔÇ×foodieÔÇŁ, deoarece sunt cei care caut─â re╚Ťete de g─âtit sau informa╚Ťii despre o alimenta╚Ťie s─ân─âtoas─â, ├«ns─â ├«n acela╚Öi timp sunt printre cei mai mari consumatori de pres─â online, iar persoanele care fac parte din genera╚Ťia 40+ s-au orientat ├«n special spre con╚Ťinutul TV. (https://www.weforum.org/ÔÇŽ/covid19-media-consumption-generatÔÇŽ)

ÔťůDe plictiseal─â, cred c─â ╚Öi voi pute╚Ťi s─â face╚Ťi asta acas─â. Cu alte cuvinte, gimnasta american─â Simone Biles a lansat pe re┼úelele de socializare o provocare inedit─â. Celebra sportiv─â ┼či-a scos pantalonii ├«n timp ce st─âtea ├«n m├óini ┼či a postat imaginile pe re┼úelele sociale. #Handstandchallenge (https://www.instagram.com/p/B-23sibhOHQ/)

ÔťůPe scena politic─â american─â, unul dintre starurile ├«n ascensiune de acolo, democrata Alexandria Ocasio-Cortez a declarat ieri c─â inten╚Ťioneaz─â s─â-l sus╚Ťin─â pe Joe Biden, presupusul candidat democrat la alegerile preziden╚Ťiale din noiembrie, preciznd totu╚Öi c─â ÔÇ×procesul de reuniune a pozi╚Ťiilor ar trebui s─â fie incomod pentru to╚Ťi cei implica╚Ťi." (https://www.nytimes.com/ÔÇŽ/ÔÇŽ/aoc-progressives-joe-biden.htmlÔÇŽ)

Ôťů╚śi tot referitor la politica american─â, tot ieri Bernie Sanders s-a pozi╚Ťionat oficial ├«n spatele lui Joe Biden ╚Öi a spus c─â acesta trebuie s─â devin─â urm─âtorul Pre╚Öedinte al SUA, preciz├ónd c─â "Avem nevoie de tine la Casa Alb─â, iar eu voi face tot ce pot pentru a vedea c─â se ├«nt├ómpl─â asta, Joe." Totodat─â, Sanders a mai ╚Ťinut s─â transmit─â un mesaj ├«n timpul transmisiuni: "Ast─âzi, le cer tuturor americanilor, fiec─ârui democrat, fiec─ârui independent, multor republicani, s─â vin─â ├«mpreun─â ├«n aceast─â campanie pentru a v─â sus╚Ťine candidatura, pe care o sus╚Ťin la r├óndul meu." fostul vicepre╚Öedintel al SUA, a mul╚Ťumit ╚Öi a spus: "Cred c─â avizul t─âu reprezint─â foarte mult pentru public ╚Öi ├«nseamn─â un lucru foarte mare pentru mine. Cred c─â oamenii vor fi surprin╚Öi de faptul c─â suntem separa╚Ťi de unele probleme, dar suntem foarte apropia╚Ťi." Plus de asta, Biden i-a mai spus lui Bernie: ÔÇ×O s─â am nevoie de tine, nu doar pentru a c├ó╚Ötiga campania, ci pentru a guverna." (https://www.nytimes.com/ÔÇŽ/bernie-sanders-joe-biden-endorsemÔÇŽ)

Ôťů╚śi tot ├«n SUA, fosta prim─â doamn─â a Stetelor Unite, Michelle Obama a transmis, prin organiza╚Ťia nonpartizan─â pe care o conduce al─âturi de so╚Ťul ei, c─â sprijin─â m─âsurile legislative ale Partidului Democrat, care ├«ncearc─â s─â schimbe legisla╚Ťia electoral─â ╚Öi s─â extind─â astfel accesul la votul prin coresponden╚Ť─â ╚Öi la m─âsura exerci╚Ťiului electoral anticipat, ca urmare a focarului de coronavirus din SUA. Aceasta spus c─â "Americanii nu ar trebui s─â aleag─â niciodat─â ├«ntre a-╚Öi face vocea auzit─â ╚Öi a se p─âstra pe ei ├«n╚Öi╚Öi ╚Öi familiile lor ├«n siguran╚Ť─â". Plus de asta, a ╚Ťinut s─â sublinieze c─â "extinderea accesului la vot prin e-mail, ├«nregistrarea online a aleg─âtorilor ╚Öi votarea anticipat─â sunt pa╚Öi critici ├«n acest moment." Pe fond, efortul sus╚Ťinut de fosta prim─â doamn─â a SUA vine ├«n condi╚Ťiile ├«n care democra╚Ťii ├«╚Öi m─âresc apelurile pentru ca statele federale s─â extind─â votul prin coresponden╚Ť─â ╚Öi votarea anticipat─â, ├«n timp ce unii republicani s-au raliat opozi╚Ťiei pre╚Öedintelui Donald Trump de a extinde practica pe fondul pandemiei coronavirusului. ├Än alt─â ordine de idei, deja, cel pu╚Ťin o alegere a avut loc ├«n timpul pandemiei, ├«n Wisconsin, acolo unde mul╚Ťi dintre aleg─âtori au purtat m─â╚Öti ╚Öi m├ónu╚Öi ╚Öi au stat la cozi imense pentru a putea vota, s─âpt─âm├óna trecut─â. (https://edition.cnn.com/ÔÇŽ/michelle-obama-mail-inÔÇŽ/index.html)

ÔťůUnele spitale americane ╚Öi-au dotat cu iPad-uri sec╚Ťiile de izolare a pacien╚Ťilor infecta╚Ťi cu cu COVID-19. Cu ajutorul acestora, personalul medical poate realiza vizite virtuale, iar pacien╚Ťii pot comunica cu cei dragi. (https://www.wired.com/ÔÇŽ/ipads-crucial-health-tools-combatÔÇŽ/ÔÇŽ)

ÔťůUn reportaj tulbur─âtor al celor de la The New York Times, despre cum medicii se confrunt─â cu sarcina chinuitoare de a organiza conversa╚Ťii ├«ntre pacien╚Ťii ├«n stare critic─â infecta╚Ťi cu #coronavirus ╚Öi familiile lor, adesea, astfel ├«nc├ót s─â-╚Öi poat─â lua r─âmas bun. Un medic spune: "Ni se cere s─â facem lucruri care ne sf├ó╚Öie sufletul.ÔÇŁ (https://www.nytimes.com/ÔÇŽ/nyreÔÇŽ/coronavirus-nyc-doctors.html)

ÔťůGigantul eBay, unul dintre pionierii comer╚Ťului online, ╚Öi-a adus un nou director general, pe care l-a recrutat de la Walmart, cea mai mare companie din lume dup─â cifr─â de afaceri. (https://www.startupcafe.ro/ÔÇŽ/ebay-director-ceo-walmart-numiÔÇŽ)

ÔťůComunitatea britanic─â de intelligence, format─â ├«n principal din serviciile secrete MI5 ╚Öi MI6, cer guvernului s─â reg├óndeasc─â rela╚Ťia comercial─â cu China dup─â terminarea pandemiei de coronavirus. Mai precis, serviciile secrete sunt ├«ngrijorate din cauza implic─ârii cresc├ónde a Chinei ├«n sectoare strategice din economia britanic─â, precum energia, telecomunica╚Ťiile ╚Öi IT ╚Öi cer un control mai strict al acestei implic─âri.Cele dou─â servicii avertizeaz─â c─â Beijingul va deveni ╚Öi mai vocal ├«n ap─ârarea modelului partidului unic ╚Öi cer guvernului s─â adopte o ÔÇŁviziune realist─âÔÇŁ ├«n rela╚Ťia cu ╚Ťara care ├«╚Öi dore╚Öte s─â se impun─â ca principala putere economic─â global─â. Altfel spus, printre temele ridicate de servicii se num─âr─â restric╚Ťionarea accesului companiilor chineze ├«n sectoare economice-cheie, dar ╚Öi reducerea num─ârului de studen╚Ťi chinezi ├«n universit─â╚Ťile ╚Öi centrele de cercetare din Marea Britanie. (https://www.theguardian.com/ÔÇŽ/uk-spy-agencies-urge-china-reÔÇŽ)

ÔťůSecretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoan─â, a declarat ieri c─â pandemia de coronavirus care afecteaz─â ├«ntreaga planet─â este un eveniment epocal, care se ├«nt├ómpl─â o dat─â la multe genera┼úii, iar procesul de ├«nv─â┼úare a lec┼úiilor acestei pandemii se afl─â ├«n plin─â derulare. Nr. 2 din NATO a mai spus c─â ├«n contextul pandemiei, cheltuielile militare sunt ├«n interesul ╚Ť─ârilor aliate ╚Öi vor fi men╚Ťinute, iar pe deasupra, diplomatul rom├ón a mai subliniat c─â aceast─â pandemie, oric├ót de dominant─â ar fi ea din punct de vedere politic, economic ┼či psihologic, ÔÇ×nu va face s─â dispar─â un arsenal de riscuri de securitate care ├«nc─â exist─â ┼či nu vor disp─ârea, ci poate chiar vor fi amplificate de aceast─â situa┼úie de fragilitate la nivel globalÔÇŁ. (https://www.rfi.ro/politica-120237-mircea-geoana-nato-eveniÔÇŽ)

Ôťů Bloomberg scrie ├«ntr-o ampl─â analiz─â, c─â Germania va fi un c├ó╚Ötig─âtor post-coronavirus. Plus de asta, expune ideea conform c─âreia, UE are nevoie de un fond de echitate pentru a echilibra lucrurile, iar guvernele solide cu depozite economice stabile, vor avea capacitatea de a putea pompa bani c─âtre companiile pe care le administreaz─â. (https://www.bloomberg.com/ÔÇŽ/covid-19-germany-will-be-a-postÔÇŽ)

Ôťů Aici ave╚Ťi o list─â ├«ntocmit─â de Scena9, cu lucruri la care s─â ne uit─âm ├«n online ╚Öi ce s─â mai facem pe acas─â ├«n aceast─â s─âpt─âm├ón─â. (https://www.scena9.ro/article/recomandari-aprilieÔÇŽ)

ÔťůReporterii de la Sky News au filmat ├«ntr-un spital din Barcelona, a doua cea mai afectat─â regiune din Spania, de criza #coronavirus. Pentru cei care vor s─â vad─â cum arat─â tran╚Öeele acestui r─âzboi: (https://news.sky.com/ÔÇŽ/coronavirus-desperately-ill-and-struÔÇŽ)

ÔťůStatuia lui Iisus din Rio de Janeiro a fost iluminat─â pentru a ar─âta ca un medic ├«n ziua de Pa╚Öte, ├«n semn de mul╚Ťumire pentru cadrele sanitare din lume, aflate ├«n prima linie de lupt─â ├«mpotriva coronavirusului. Steagurile mai multor ╚Ť─âri afectate de pandemie au fost proiectate pe statuia uria╚Ö─â care vegheaz─â deasupra ora╚Öului brazilian, iar Arhiepiscopul ora╚Öului, Dom Orani Tempesta, a oficiat o slujb─â la baza statuii ├«n timpul spectacolului de lumini, ocazie cu care a adus ╚Öi el un omagiu angaja╚Ťilor din sistemul de s─ân─âtate. (https://edition.cnn.com/ÔÇŽ/christ-the-redeemer-dÔÇŽ/index.htmlÔÇŽ)

ÔťůUn rom├ón a f─âcut fotografii uimitoare cu o Dacie 1300 ├«ntr-un New York pustiu. Automobilul este primul din acest model auto 100% rom├ónesc ce a ajuns ├«n Statele Unite. Vedeta sesiunii foto apar╚Ťine lui Eduard P─âl─âghi╚Ť─â, un rom├ón stabilit de foarte mul╚Ťi ani ├«n Statele Unite. Acesta a profitat de lipsa traficului de pe str─âzile din New York pentru a-╚Öi imortaliza ma╚Öina vintage pe care o de╚Ťine din 1977. (https://www.facebook.com/Dacia1300NewYork/?hc_ref=ARSarEScR6dUqM69HdUZAUwwiy11AvmJLg0niz7vLgHUI0TG7qH_BlJgwXqXbS7ialk&fref=nf)

Ôťů Forbes scrie c─â adoptarea unor m─âsuri extreme ├«n plin─â pandemie de #coronavirus ar putea afecta intimitatea ╚Öi libert─â╚Ťile civile ale americanilor pentru totdeauna. Pe fond, se eviden╚Ťiaz─â faptul c─â guvernele adopt─â noi m─âsuri economice ╚Öi de s─ân─âtate public─â pentru a combate coronavirusul ╚Öi impactul acestuia, dar ele folosesc ╚Öi Big Data ├«n moduri care, ├«n timp ce pot salva vie╚Ťi, ne vor reduce intimitatea ╚Öi libert─â╚Ťile civile. (https://www.forbes.com/ÔÇŽ/coronavirus-could-infect-privacyÔÇŽ/ÔÇŽ)

ÔťůCurtea Constitu╚Ťional─â din Republica Moldova s-a ├«ntrunit, ieri, pentru a verifica constitu╚Ťionalitatea prevederilor din legea aprobat─â ├«n 2 aprilie de Guvernul de la Chi╚Öin─âu, prin angajarea r─âspunderii. Este vorba despre legea prin care s-au instituit o serie de m─âsuri fiscale privind: magazinele duty-free, modificarea Legii tutunului ╚Öi introducerea altui mecanism la taxele locale pentru APL, cunoscute ca taxe pe resursele naturale. Legea a fost supendat─â ├«n 9 aprilie. Sesiz─ârile de neconstitu╚Ťionalitate au fost despuse de 6 deputa╚Ťi, care au solicitat Cur╚Ťii Constiu╚Ťionale declararea neconstitu╚Ťionalit─â╚Ťii doar pentru prevederile men╚Ťinate, nu pentru ├«ntreaga lege. Astfel, dup─â o ╚Öedin╚Ť─â care a durat mai bine de 5 ore, Curtea constitu╚Ťional─â din Republica Moldova a admis sesiz─ârile de neconstitu╚Ťionalitate ╚Öi a declarat ini╚Ťiativa drept neconstitu╚Ťional─â. (https://agora.md/ÔÇŽ/decizia-cc-cu-privire-la-legea-anticrizaÔÇŽ)

ÔťůTopul celor mai mai mari zece emiten╚Ťi de dioxid de carbon din Rom├ónia ├«n 2019, realizat de think-tank-ul Bankwatch pe baza datelor Comisiei Europene, arat─â c─â locurile frunta╚Öe sunt ocupate de termocentralele pe lignit administrate de Complexul Energetic Oltenia: Rovinari (1), Turceni (3), I╚Öalni╚Ťa (4) ╚Öi Craiova II (6). Astfel, primele dou─â se situeaz─â ├«n jude╚Ťul Gorj, iar ultimele dou─â ├«n Dolj, ├«n vecin─âtatea Craiovei. ├Ämpreun─â acestea au ├«nregistrat un total de emisii de 11.011 kt CO2 ├«n 2019, o cifr─â imens─â ├«n contextul ├«n care produc╚Ťia de energie electric─â tuturor a termocentralelor pe c─ârbune este de 12.119 GWh de energie produs─â, adic─â 21,6% din totalul produc╚Ťiei na╚Ťionale. De re╚Ťinut c─â aceste date arat─â o concentrare semnificativ─â a marilor poluatori ├«n zona de sud a Rom├óniei. Pe fond, Top 10 poluatori din Rom├ónia ├«n 2019 arat─â astfel: Complexul Energetic Rovinari, Complexul Siderurgi Gala╚Ťi, Complexul Energetic Turceni, Termocentrala I╚Öalni╚Ťa, Azomure╚Ö, Termocentrala Craiova II, Centrala Electric─â Brazi, Rafin─âria Petrobrazi, Ciment Ale╚Öd ╚Öi Ciment C├ómpulung.(https://bankwatch.ro/cum-reducem-emisiile-de-co2-in-romania/)

ÔťůSuntem pe drumul spre electricitate f─âr─â c─ârbune ╚Öi acum e cel mai bun moment ca s─â pornim industria energetic─â f─âr─â c─ârbune, arat─â cel mai recent studiu al Ember. (https://ember-climate.org/project/ets-2019-release/ÔÇŽ)

Ôťů╚Ü─ârile din Europa de Est au evitat p├ón─â acum efectele dramatice pandemiei de coronavirus, dar anali╚Ötii cred c─â este o chestiune de timp p├ón─â ce ╚Öi ├«n aceast─â regiune va urca vertiginos num─ârul noilor confirm─âri ╚Öi al deceselor. C├ónd se va ├«nt├ómpla acest lucru depinde de capacitatea de rezisten╚Ť─â la presiune a sistemului lor de s─ân─âtate, scrie cotidianul croat Jutarnji. (https://www.jutarnji.hr/vijesti/)

ÔťůAutorit─â┼úile din Vietnam au pus orez gratuit la dispozi┼úia oamenilor r─âma┼či f─âr─â surse de venit ├«n urma crizei COVID-19. ├Än sprijinul acestor oameni r─âma┼či brusc f─âr─â nicio surs─â de venit, oamenii de afaceri ┼či donatorii au pus la punct un sistem automatizat care distribuie orez gratuit ├«n mai multe ora┼če din Vietnam. ├Än Hanoi, orezul depozitat ├«ntr-un rezervor de mari dimensiuni se revars─â zilnic ├«n pungile reziden┼úilor ├«ntre orele 8 ┼či 17. De re╚Ťinut c─â ei care a┼čteapt─â la coad─â trebuie s─â men┼úin─â o distan┼ú─â de 6 metri unul fa┼ú─â de cel─âlalt ┼či sunt obliga┼úi s─â foloseasc─â produse de dezinfectare a m├óinilor ├«nainte de a primi orezul. (https://www.cnnphilippines.com/ÔÇŽ/Vietnam-rice-ATM-coronavirÔÇŽ)

ÔťůBox office-ul american este a╚Öteptat s─â scad─â cu 40% ├«n acest an, p├ón─â la valoarea de $6,6 miliarde, ca urmare a crizei. (https://www.cnbc.com/ÔÇŽ/us-box-office-headed-for-worst-year-ÔÇŽ)

ÔťůOrganiza╚Ťiile pro alegere din Polonia reclam─â faptul c─â parlamentul se preg─âte╚Öte s─â interzic─â, invoc├ónd pandemia, ├«ntreruperea de sarcin─â. O ├«ncercare similar─â, din 2016, a scos ├«n strad─â mai multe zeci de mii de femei care au protestat, legea fiind atunci retras─â. De re╚Ťinut c─â Polonia are una dintre cele mai dure legi din Europa pentru ├«ntreruperea de sarcin─â, avortul fiind permis ├«n cazul violurilor, incestului sau c├ónd via╚Ťa mamei sau a copilului este afectat─â. (https://www.euronews.com/ÔÇŽ/coronavirus-in-europe-polish-mpsÔÇŽ)

ÔťůDansatoarele de striptease s-au adaptat la vremurile pandemiei de #coronavirus ╚Öi folosesc platformele online pentru a-╚Öi continua activitatea, evenimentele fiind promovate pe Twitter si transmise pe Instagram. Tot show-ul se monetizeaz─â cu aplica╚Ťia pentru dona╚Ťii Cash. (https://www.nytimes.com/ÔÇŽ/justin-laboy-instagram-strip-clubÔÇŽ)

Ôťů╚śi ca s─â r─âm├ónem ├«n tem─â, Instagram, dup─â cum s-a putut observa, s-a schimbat pu╚Ťin ├«n ultimele zile. Ei bine, Instagram ╚Öi-a extins disponibilitatea func╚Ťiei de comunicare Direct, care va putea fi folosit─â ├«n zilele urm─âtoare de to╚Ťi utilizatorii ╚Öi pe desktop din toat─â lumea, ea fiind disponibil─â ├«n prezent doar ├«n Europa ╚Öi SUA. Altfel spus, Facebook a anun╚Ťat c─â lucreaz─â la unificarea celor trei servicii de comunicare pe care le de╚Ťine: Messenger, WhatsApp ╚Öi Instagram Direct. (https://www.theverge.com/ÔÇŽ/instagram-dm-web-browser-update-ÔÇŽ)

ÔťůTilman Fertitta, patronul echipei de baschet Houston Rockets, din NBA, a luat o decizie care a surprins pe toat─â lumea. Mai mult, a f─âcut o declara╚Ťie care a st├órnit mai multe controverse. Magnatul, cu o avere estimat─â la 4.8 miliarde de dolari, care, pe l├óng─â echipa de baschet, mai de╚Ťine multe cazinouri ╚Öi restaurante ├«n SUA, a declarat c─â a dat afar─â nu mai pu╚Ťin de 45.000 de angaja╚Ťi ╚Öi chiar a explicat c─â le-a f─âcut o favoare. Nesim╚Ťitul nu s-a oprit aici ╚Öi a afirmat c─â a ├«nv─â╚Ťat, din alte crize din trecut, c─â nu trebuie s─â se team─â s─â ├«╚Öi concedieze angaja╚Ťii. (https://www.click2houston.com/ÔÇŽ/tilman-fertitta-says-he-quÔÇŽ/)

Ôťů Vox a realizat o analiz─â video ├«n care explic─â cum a reu╚Öit Coreea de Sud s─â fac─â fa╚Ť─â cu succes pandemiei de #coronvirus. (https://www.youtube.com/watch?v=BE-cA4UK07c)

Ôťů Jurnali╚Ötii de la Financial Times au realizat la r├óndul lor un reportaj video, ├«n care explic─â cum s─â coace cea mai bun─â p├óine ├«n timpul coronavirusului ╚Öi care sunt cele mai bune rete╚Ťe de pr├ónz. (https://www.youtube.com/watch?v=Zz6RjjFawVs)

ÔťůComisarul european pentru politica de concuren┼ú─â, Margrethe Vestager, a declarat c─â sc─âderile drastice ale pre┼úurilor ac┼úiunilor generate de epidemia de coronavirus au f─âcut majoritatea companiilor foarte vulnerabile. Asceasta a mai ├«ndemnat statele membre ale UE s─â cumpere ac┼úiuni ale companiilor ├«n aceast─â perioad─â, pentru a le proteja astfel de posibilitatea de a fi preluate de investitori chinezi. (https://www.euronews.com/ÔÇŽ/european-countries-need-to-proteÔÇŽ)

Ôťů├Än Spania, planurile autorit─â╚Ťilor de la Madrid de a relaxa ├«ncep├ónd de ieri o parte dintre m─âsurile de restric╚Ťie impuse pentru limitarea r─âsp├óndirii coronavirusului au condus la apari╚Ťia unor tensiuni, ├«n contextul ├«n care num─ârul deceselor a crescut din nou. Astfel, ╚Öeful administra╚Ťiei regionale din Catalonia a anun╚Ťat c─â nu va respecta nicio dispozi╚Ťie de relaxare a restric╚Ťiilor aflate ├«n vigoare. (https://www.reuters.com/ÔÇŽ/spain-partially-loosens-lockdown-ÔÇŽ)

Ôťů├Än Islanda, dac─â nu se mai pot ├«mbr─â╚Ťi╚Öa oamenii ├«ntre ei, se recomand─â ca pe moment, ├«n vremuri de pandemie, s─â fie ├«mbr─â╚Ťi╚Öa╚Ťi copacii. (https://www.icelandreview.com/ÔÇŽ/forest-service-recommendsÔÇŽ/ÔÇŽ)

ÔťůO colec╚Ťii de fotografii ╚Öi amintirea faptului c─â azi se ├«mplinesc 108 ani de c├ónd s-a scufundat Titanicul: (https://see.news/108-to-its-doomed-atlantic-crossing-rare-ÔÇŽ/)

ÔťůCotidianul britanic The Guardian relateaz─â c─â, ├«n medie, jum─âtate dintre decesele provocate de COVID-19 ├«n Europa sunt ale unor pacien┼úi care au contact cu c─âminele de ├«ngrijire. Cea mai mare parte este reprezentant─â de pacien┼úi, dar nici angaja┼úii, fie c─â sunt cadre medicale sau oameni din administra┼úie, nu sunt feri┼úi. (https://www.theguardian.com/ÔÇŽ/half-of-coronavirus-deaths-haÔÇŽ)

ÔťůFMI a anun┼úat ieri plata unui ajutor de urgen┼ú─â pentru un num─âr de 25 de ┼ú─âri dintre cele mai s─ârace din lume pentru a le permite o relaxare a datoriei ┼či a face mai bine fa┼ú─â impactului pandemiei de #covid19. M─âsura anun┼úat─â permite acoperirea pe ┼čase luni a pl─â┼úii datoriei c─âtre FMI, iar cele 25 de ┼ú─âri sunt: Afganistan, Benin, Burkina Faso, Republica Centrafrican─â, Ciad, Comore, RD Congo, Gambia, Guineea, Guineea-Bissau, Haiti, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mozambic, Nepal, Niger, Rwanda, Sao Tome ┼či Principe, Sierra Leone, Insulele Solomon, Tadjikistan, Togo ┼či Yemen. (https://www.imf.org/ÔÇŽ/pr20151-imf-executive-board-approves-ÔÇŽ)

ÔťůParlamentul Turciei a adoptat asear─â o lege prin care aprob─â eliberarea a zeci de mii de de┼úinu┼úi pentru a ├«ncerca s─â deblocheze un univers carceral amenin┼úat de pandemia de #covid19. Totu╚Öi, organiza┼úiile neguvernamentale pentru ap─ârarea drepturilor omului, Human Rights Watch ┼či Amnesty International, au criticat textul care exclude eliberarea de┼úinu┼úilor condamna┼úi ├«n baza unor controversate legi antiteroriste. Acestea au condamnat, de asemenea, excluderea din aceast─â m─âsur─â a numero┼či jurnali┼čti, opozan┼úi politici ┼či avoca┼úi care se afl─â ├«n arest preventiv ┼či ├«nc─â nu au fost judeca┼úi. Organiza┼úiile au mai subliniat c─â este vorba despre persoane ├«ncarcerate care a┼čteapt─â o dat─â pentru ├«nceperea procesului lor, altele care sunt ├«n a┼čteptarea punerii oficiale sub acuzare sau suspec┼úi ├«n curs de judecare. (https://www.france24.com/ÔÇŽ/20200414-turkey-to-release-thousÔÇŽ)

ÔťůMiinistrul de externe italian Luigi Di Maio ├«ntr-o scrisoare c─âtre Financial Times a declarat c─â ÔÇ×UE nu a demonstrat solidaritate fa╚Ť─â de Italia.ÔÇŁ Acesta a mai spus c─â Europa ÔÇ×Nu a ╚Ötiut s─â joace ├«n echip─â, ba dimpotriv─â, nu a vrut. Au ie╚Öit la iveal─â egoismul ╚Öi interesele personale, chiar ╚Öi confrunt─âri ├«ntre ziarele din diferite ╚Ť─âri. Un spectacol trist, din punct de vedere obiectiv, care trebuie s─â ├«i fac─â s─â reflecteze nu numai pe to╚Ťi italienii, ci pe fiecare cet─â╚Ťean european.ÔÇŁ (https://www.ft.com/conÔÇŽ/d3bc25ea-652c-11ea-b3f3-fe4680ea68b5)

ÔťůUn interviu cu Madalin Hodor despre cum pandemia va trece ╚Öi o vom privi doar ca un eveniment istoric. (https://www.dor.ro/o-sa-vorbim-despre-pandemie-ca-despre-9ÔÇŽ/)

ÔťůJamaicanul Usain Bolt, fostul star mondial al sprintului, a f─âcut furori pe re┼úelele de socializare dup─â ce a postat o fotografie surprins─â ├«n momentul uluitoarei sale victorii ├«n finala probei de 100 m de la Jocurile Olimpice de var─â de la Beijing din 2008, ├«nso┼úit─â de comentariul "Distan┼úare social─â". (https://www.facebook.com/ÔÇŽ/a.1015237974ÔÇŽ/10159701877463858/ÔÇŽ)