• Marco Badea

Știri de pe mapamond - 13 aprilie 2020

📸Imaginea zilei vine din Brazilia, acolo unde Gina Dal Colleto, în vârstă de 97 de ani, internată în spital cu simptome de coronavirus la 1 aprilie și fără să se creadă că va mai putea face față aceste provocări, a fost externată ieri din spitalul Vila Nova Star din Sao Paulo în aplauzele doctorilor şi asistentelor, devenind astfel cea mai vârstnică supravieţuitoare a COVID-19 din Brazilia, ţara din America de Sud cea mai afectată de această pandemie.

Photo source: https://edition.cnn.com/brazil-coronavirus

Președintele american, Donald Trump, vrea ca Statele Unite să înceapă operațiuni miniere pe Lună și a semnat un decret prezidențial în acest sens. Documentul prevede faptul că SUA au dreptul de explorare, minare și folosirea resurselor din spațiu. Decretul precizează, de asemenea, că Statele Unite nu văd spațiul cosmic ca pe un loc comun pentru resurse și că nu au nevoie de permisiune sau de reglementare internațională pentru a începe aceste operațiuni. (https://www.bbc.com/news/newsbeat-52228423…)

În Italia, Partidul Democrat, care formează o coaliție guvernamentală cu Mișcarea 5 Stele, a propus introducerea unei taxe de solidaritate, care ar fi plătită de către persoanele al căror venit anual depășește 80.000 de euro. O idee care vizează să contracareze criza care se anunţă pe termen scurt și mediu, dar care are puţine şanse de reuşită. (https://www.courrierinternational.com/…/economie-en-italie-…)

Julian Assange a devenit, în secret, tatăl a doi copii pe timpul șederii sale în Ambasada Ecuadorului la Londra, a dezvăluit partenera sa, Stella Morris. Potrivit presei britanice, aceasta a mărturisit că a avut o relație cu Assange încă din 2015, iar cei doi s-au logodit în 2017, ea crescându-și apoi singură cei doi fii. (https://www.bbc.com/news/world-52262075)

Europa e în carantină. Politicienii de pretutindeni se concentrează pe un singur lucru: bătălia cu Covid-19. Numai în Polonia nu, unde cel mai important subiect de dezbatere din ultima vreme este dacă alegerile prezidențiale programate pe 10 mai ar trebui să mai aibă loc. Partidul Lege și Justiție (PiS) aflat la putere e hotărât să le țină. Partidele din opoziție, unii membri ai partenerului mai mic de coaliție al PiS și trei sferturi din public se opun. Altfel spus, guvernul de la Varsovia a impus deja schimbări ale legii electorale care permit celor aflați în carantină și celor peste 60 de ani să voteze prin corespondență. Săptămâna trecută PiS a cedat și în fața riscurilor forțării alegătorilor să iasă la vot și a decis ca întregul scrutin să fie prin corespondență. Această nebunie inutilă spune mult despre oportunismul politic al PiS și despre disprețul lui pentru normele democratice. În aceste condiții, Financial Times se întreabă dacă nu cumva, UE ar trebui să denunțe nebunia alegerilor din Polonia în plină criză. (https://www.ft.com/con…/b1a6457c-7a5c-11ea-bd25-7fd923850377)

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, consideră că este "exclusă" impunerea în Uniunea Europeană de măsuri coercitive de urmărire prin telefon în vedere trasării lanţurilor de contaminare cu noul coronavirus. Declarația de ieri vine în contextul în care mai multe ţări au indicat că au în vedere, în perspectiva ridicării restricţiilor impuse în ideea de a limita pandemia, o serie de aplicaţii pentru telefonul mobil ce ar permite reperarea şi avertizarea persoanelor care s-au aflat în contact cu o altă persoană, contaminată. (https://www.lefigaro.fr/…/coronavirus-hors-de-question-d-av…)

Un grup de cercetători din Marea Britanie și Germania a anunţat că a descoperit dovezi conform cărora Polul Sud a avut un climat temperat în urmă cu 90 de milioane de ani. Studiul arată că prin analiza rădăcinilor conservate şi a altor resturi de plante din sol, lumea de la acea vreme era mai caldă decât se credea anterior. Cu alte cuvinte, Antarctica, acoperită în prezent cu gheaţă polară, a fost o regiune cu păduri tropicale umede şi temperaturi medii anuale de circa 12 grade Celsius. Cercetătorii urmează să analizeze ce a determinat răcirea climei astfel încât să se ajungă la formarea calotei glaciare din Antarctica. Totuși, până acum simulările climatice nu au furnizat încă un răspuns satisfacător. (https://www.nature.com/articles/s41586-020-2148-5.epdf…)

Dr. Anthony Fauci, imunologul american care conduce Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, dar și unul dintre principalii membri ai grupului de lucru pentru lupta împotriva coronavirusul al administrației, mustându-l din voleu pe Donald Trump, a declarat ieri că mai multe vieți ar fi putut fi salvate în SUA dacă Administrația de la Casa Albă acționa mai din timp. (https://edition.cnn.com/…/anthony-fauci-pushback…/index.html)

Și tot în SUA, The New York Times a întocmit în acest weekend un raport în care a detaliat pașii greșiți luați de Donald Trump în primele săptămâni ale pandemiei și cum acesta și echipa sa au ignorat avertismentele privind gravitatea situației și capacitatea de a ucide a coronavirusului. Conform raportului, Dr. Robert Kadlec, unul dintre oficialii de top de la Departamentul de Sănătate a convenit crearea grupului de lucru împotriva coronavirusului pe 21 februarie. Grupul a stabilit, în prima sa întâlnire, că măsurile potrivite sunt de distanțare socială agresivă, în pofida perturbării severe a economiei. Donald Trump a ignorat indicațiile și a luat măsurile abia în data de 16 martie. (https://www.nytimes.com/…/p…/coronavirus-trump-response.html)

Papa Francisc a propus ieri, în cadrul mesajului său pascal Urbi et Orbi, reducerea şi chiar anularea datoriei ţărilor sărace. Suveranul Pontif a lansat un apel la ridicarea sancţiunilor internaţionale şi la solidaritate în Europa în faţa pandemiei de coronavirus. Totodată, liderul Bisericii Catolice a îndemnat că într-o lume „oprimată de pandemie, în care marea noastră familie umană este pusă la grea încercare”, să răspundem prin contagiunea speranţei. De asemenea, Papa Francisc a făcut un apel la încetarea imediată a conflictelor din toate părţile lumii. În altă ordine de idei, Papa a mai evocat în mesajul său situaţia din Yemen şi din Siria, precum şi din Irak şi Liban, conflictul israelo-palestinian, estul Ucrainei, „atacurile teroriste săvârşite împotriva atâtor persoane nevinovate” în Africa, drama migranţilor şi situaţia umanitară din nordul Mozambicului.Plus de asta, a mai solicitat identificarea de „soluţii concrete şi imediate” pentru Venezuela, pentru a se putea acorda un ajutor internaţional populaţiei. În același timp, Papa Francisc a lansat un apel şi pentru Europa, spunând că aceasta trebuie să-şi regăsească „spiritul concret de solidaritate care le-a permis ţărilor europene să-şi depăşească rivalităţile din trecut.” (https://www.nytimes.com/…/europe/pope-easter-mass-coronavir…)

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a ameninţat ieri Ungaria cu procedura de infringement în cazul în care restricţiile adoptate de guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban pentru combaterea coronavirusului sunt excesive, amintind totodată, că orice măsură trebuie să fie temporară. (https://www.dw.com/…/eus-von-der-leyen-threatens…/a-53101386)

Și tot Şefa Comisiei Europene i-a sfătuit ieri pe europeni să nu-şi facă rezervări pentru vacanţa de vară pe fondul imposibilităţii de a face pronosticuri fiabile cu privire la efectele pandemiei de coronavirus. (https://www.bostonglobe.com/…/eu-official-suggests-holding…/)

China duce o politică intensă de propagandă pe tema coronavirusului, iar cel mai recent exemplu este dat de faptul că oficialităţi chineze au încercat să influenţeze responsabili guvernamentali germani, în speranţa de a obţine comentarii pozitive cu privire la gestionarea de către Beijing a pandemiei de coronavirus. Sursele de la Berlin spun că MAE german a recomandat tuturor serviciilor guvernamentale să trimită o cauză de inadmisibilitate acestor abordări. Totuși, MAE german a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informaţii. (https://hongkongfp.com/…/beijing-tried-to-make-german-offi…/)

Un thriller ce are în centrul acțiunii o pandemie, scris în anul 2005, care a fost respins de mai multe edituri ca fiind lipsit de realism, a fost acceptat spre publicare și beneficiază de publicitate masivă zilele acestea, atât în Marea Britanie, cât și în SUA. Este vorba de romanul ”Lockdown” al scoțianului Peter May.(https://edition.cnn.com/…/peter-may-lockdown-cor…/index.html)

Spaniolii se întorc de azi la muncă, deși măsurile generale de restricție rămân în vigoare. Astfel, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat că este nevoie ca tot mediul politic să se concentreze pe reconstrucția economică și socială a țării. De aceea, începând de azi, o parte dintre companii își redeschid activitățile, prim-ministrul Sanchez precizând că această ieșire din blocajul economic va fi atent monitorizată și că toate deciziile pentru perioada următoare se iau prin consultare cu specialiștii unui comitet științific. Pe fond, în funcție de fiecare sector în parte, companiile își vor relua treptat activitatea iar autoritățile ar urma să le asigure angajaților măști de protecție și mânuși, care trebuie purtate obligatoriu. De reținut că oamenii vor avea în continuare voie să iasă doar la muncă și la cumpărături. (https://www.youtube.com/watch…)

Prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, a criticat ieri foarte dur abordarea Olandei și a prim-ministrului Mark Rutte în timpul crizei coronavirusului și a chestionat atașamentul acestei țări la blocul comunitar al UE. În altă ordine de idei, atacul premierului Portugaliei, una dintre țările care au gestionat bine criza sanitară, vine după ce Olanda a împiedicat constant obținerea unui acord al celor 27 de state membre pentru sprijinirea financiară a țărilor grav afectate de criza economică, precum Spania sau Italia. (https://www.politico.eu/…/portugal-antonio-costa-questions…/)

În Mexic, Preşedintele Bursei mexicane de valori, Jaime Ruiz Sacristan, a încetat din viaţă aseară la vârsta de 70 de ani, după ce fusese testat pozitiv pentru noul coronavirus la jumătatea lunii martie. De reținut că guvernul mexican a decretat urgenţă sanitară până pe 30 aprilie, ceea ce presupune suspendarea activităţilor economice "neesenţiale", şi a cerut populaţiei să stea acasă, deşi carantina nu este obligatorie, pentru a nu fi afectate milioanele de persoane care lucrează la negru. (https://www.bloomberg.com/…/mexico-stock-exchange-chairman-…)

Europa și în mod special zona euro, ar putea traversa o recesiune mai gravă decât restul lumii, însă creşterea ar urma să repornească în a doua jumătate a anului, susţine vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos. Acesta a apreciat că, cheltuielile guvernamentale suplimentare necesare pentru a contracara impactul crizei coronavirusului "vor presupune nevoi mai mari de finanţare, cuprinse între 1.000 şi 1.500 miliarde de euro, o sumă pe care nu am mai văzut-o până acum". Astfel, în pofida creşterii emisiunilor de obligaţiuni, nivelul datoriilor în zona euro este una sustenabil, a spus Guindos, adăugând că acţiunile BCE sunt destinate să evite fragmentarea în contextul în care guvernele caută să îşi asigure necesarul de finanţare. (https://www.bloomberg.com/…/ecb-sees-deeper-euro-area-reces…)

Vocea tenorului italian Andrea Bocelli a răsunat aseară, cu ocazia Paştelui catolic, în interiorul Domului din Milano, complet gol, pentru un concert unic gândit ca "o rugăciune" în faţa pandemiei de #coronavirus. Înregistrarea este disponibilă aici: (https://www.youtube.com/watch?v=huTUOek4LgU&feature=emb_logo)

În vremea pandemiei, este însă și momentul reîntoarcerii la clasici. Editorii de la #TheNewYorkTimes fac o serie de recomandări în acest sens, de la Henry James la Tolstoi, inclusiv ”Oblomov”, de I. A. Goncerov, ”Iubire”, de Toni Morrison și ”Un veac de singurătate”, de Gabriel García Márquez. (https://www.nytimes.com/…/comforting-classic-books-virus.ht…)

Cel mai recent ”trend” în materie de literatură în aceste zile sunt cărți erotice de carantină, așa-numitele ”lockdown erotica. (https://www.theguardian.com/…/filth-in-a-time-of-handwashin…)

A murit Stirling Moss, fostul pilot englez de Formula 1, care a fost unul dintre cei mai de succesi piloți englezi în diferite categorii de curse auto, fiind considerat unul dintre cei mai mari piloți care nu au câștigat nici un Campionat Mondial pe circuitul de F1. (https://www.reuters.com/art…/us-motor-f1-moss-idUSKCN21U0D1…)

Comisia Europeană a identificat, prin intermediul unui site specializat în depistarea ştirilor false, nu mai puţin de 110 „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente în peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei. Întregul raport al Comisiei Europene dedicat crizei provocate de coronavirus poate fi citit integral: (http://storage06transcoder.rcs-rds.ro/…/1177030_1177030_rap…)

Jurnaliștii de la The Guardian ne îndeamnă să ne așteptăm la mai multă supraveghere pe timpul crizei, dar să ne păzițim spatele odată ce pericolul va fi trecut. Altfel spus, într-o analiză în detaliu, cotidianul britanic întreabă publicul, dacă chiar vom dori să urmăm modelul Chinei, care folosește tehnologia digitală pentru control social? (https://www.theguardian.com/…/yes-expect-more-surveillance-…)

Le Monde scris azi despre cum Viktor Orban rescrie istoria Holocaustului în Ungaria și despre cum prim-ministrul ungar speră că deschiderea, în 2021, a unui muzeu foarte controversat al Holocaustului la Budapesta va contribui la realegerea sa în anul următor. (https://www.lemonde.fr/…/orban-reecrit-lhistoire-de-la-sho…/)

China a impus restricţii privind publicarea de cercetări academice referitoare la originea #covid19, potrivit unei directive date de Guvern şi a anunţurilor online făcute de două universităţi, care au fost apoi şterse. Astfel, toate studiile academice despre Covid-19 vor fi verificate suplimentar înainte de a fi publicate. Studiile despre originea coronavirusului vor fi examinate suplimentar şi trebuie aprobate de oficiali ai Guvernului. În altă ordine de idei, un expert din Hong Kong care a colaborat cu mai mulţi cercetători din China continentală pentru a publica o analiză clinică a cazurilor de Covid-19 într-o revistă internaţională de specialitate a spus că munca lui nu a fost supusă unei astfel de verificări în luna februarie. (https://edition.cnn.com/…/china-coronavirus-rese…/index.html)

Fostul mare rabin al Israelului Eliyahu Bakshi-Doron a murit ieri din cauza infecţiei cu noul coronavirus, a anunţat spitalul Shaare Zedek din Ierusalim. În vârstă de 79 de ani, rabinul Bakshi-Doron a fost marele rabin sefard al Israelului între 1993 şi 2003. (https://www.timesofisrael.com/former-chief-rabbi-bakshi-do…/)

Principalele state producătoare de petrol au convenit ieri asupra unei scăderi a producţiei, în încercarea de a susţine preţurile pe fondul pandemiei cu noul coronavirus şi al unui „război” în acest domeniu între Rusia şi Arabia Saudită. În aceste condiții, Vladimir Putin şi Donald Trump, au subliniat ieri „marea importanţă” a acordului privind reducerea istorică a producţiei de petrol. Cei doi au vorbit la telefon pe această temă, potrivit unui comunicat al Kremlinului, iar convorbirii lor li s-a alăturat și regele Salman al Arabiei Saudite. (https://www.geo.tv/…/282498-oil-prices-soar-after-us-saudi-…)

Totodată, cotaţia barilului de petrol a crescut azi-dimineaţă cu peste un dolar, după ce marii producători au ajuns la un acord cu privire la cea mai mare reducere a producţiei convenită vreodată, însă câştigurile de pe urma acestei decizii au fost limitate de îngrijorările că nici măcar această scădere record nu va fi suficientă pentru a rezolva problema supraofertei. (https://www.ft.com/con…/dd6633ea-bf64-4b20-a7d8-893d69bfd2e5)

Lderul nord-coreean Kim Jong Un a iniţiat o remaniere majoră în cadrul Comisiei pentru Afacerile Statului, organul care supervizează toate celelalte puteri, mai mult de o treime dintre membrii săi fiind schimbaţi. (https://www.barrons.com/…/north-korea-s-kim-reshuffles-top-…)

O mică nuanță de răfuială geopolitică. Rusia a acuzat ieri Statele Unite de "dezinformare" după mesajele autorităţilor americane, care au marcat Ziua internaţională a zborului omului în spaţiu. Supărarea Moscovei a constat în faptul că nu a fost menționat primul om în spațiu, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin. Pe fond, Departamentul de Stat american a publicat pe contul său de Facebook un scurt mesaj în limba rusă pentru cea de-a 59-a aniversare a primului zbor al omului în spaţiu, însă fără să citeze numele lui Gagarin. Pe pagina de internet a Departamentului, un articol postat pentru a marca această zi nu aminteşte nici el numele cosmonautului. (https://www.newsweek.com/russia-accuses-us-state-department…)

Preşedintele Fundaţiei Internaţionale pentru Libertate, scriitorul hispano-peruan Mario Vargas Llosa, a atras atenţia duminică asupra celor care nu cred în libertăţi publice şi vor să profite de pandemia de COVID-19 pentru a spori rolul statului: "Este important ca noi, liberalii, în aceste momente dificile, să nu ne uităm principiile şi convingerile, căci adversarii noştri, care nu cred în libertăţi publice, ar dori să sporească rolul statului, printr-o diminuare a iniţiativei private şi individuale, niciodată nu se odihnesc şi niciodată nu-şi abat atenţia." (https://rpp.pe/…/coronavirus-mario-vargas-llosa-video-ve-pe…)

Satul Kepuh din Indonezia a început să desfășoare o campanie prin care mai multe persoane costumate în "fantome" patrulează pe străzi, în speranţa că o superstiţie străveche îi va ţine pe oameni în case, departe de coronavirus. Cunoscute sub numele de "pocong", apariţiile fantomatice sunt de obicei învelite în giulgiu alb, au feţele pudrate şi ochii conturaţi. În folclorul indonezian, acestea reprezintă sufletele morţilor, rămase captive. Totuși, când şi-au făcut apariţia prima dată, luna aceasta, campania a avut un efect opus. În loc să-i ţină pe oameni la distanţă, i-au făcut să iasă din case, în încercarea de a surprinde aceste apariţii. Prin urmare, organizatorii au schimbat de atunci tactica, lansând patrule-surpriză de "pocong" desfăşurate de voluntari din sat, care joacă rolul fantomelor. (https://www.reuters.com/…/ghosts-scare-indonesians-indoors-…)

O coleție de 27 de fotografii marca BuzzFeed News, despre lumea în care trăim, exact așa cum este și fără cosmetizări, în timpul pandemiei de #coronavirus. (https://www.buzzfeednews.com/…/most-powerful-photos-of-this…)

Un foarte bun articol despre cum arată și cum se manifestă inegalitate în școala românească, înainte și după pandemie: (https://www.scoala9.ro/inegalitate-in-scoala-romaneasca-…/…/)


  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier