• Marco Badea

╚śtiri de pe mapamond - 13 aprilie 2020

­čôŞImaginea zilei vine din Brazilia, acolo unde Gina Dal Colleto, ├«n v├órst─â de 97 de ani, internat─â ├«n spital cu simptome de coronavirus la 1 aprilie ╚Öi f─âr─â s─â se cread─â c─â va mai putea face fa╚Ť─â aceste provoc─âri, a fost externat─â ieri din spitalul Vila Nova Star din Sao Paulo ├«n aplauzele doctorilor ┼či asistentelor, devenind astfel cea mai v├órstnic─â supravie┼úuitoare a COVID-19 din Brazilia, ┼úara din America de Sud cea mai afectat─â de aceast─â pandemie.

Photo source: https://edition.cnn.com/brazil-coronavirus

ÔťůPre╚Öedintele american, Donald Trump, vrea ca Statele Unite s─â ├«nceap─â opera╚Ťiuni miniere pe Lun─â ╚Öi a semnat un decret preziden╚Ťial ├«n acest sens. Documentul prevede faptul c─â SUA au dreptul de explorare, minare ╚Öi folosirea resurselor din spa╚Ťiu. Decretul precizeaz─â, de asemenea, c─â Statele Unite nu v─âd spa╚Ťiul cosmic ca pe un loc comun pentru resurse ╚Öi c─â nu au nevoie de permisiune sau de reglementare interna╚Ťional─â pentru a ├«ncepe aceste opera╚Ťiuni. (https://www.bbc.com/news/newsbeat-52228423ÔÇŽ)

Ôťů├Än Italia, Partidul Democrat, care formeaz─â o coali╚Ťie guvernamental─â cu Mi╚Öcarea 5 Stele, a propus introducerea unei taxe de solidaritate, care ar fi pl─âtit─â de c─âtre persoanele al c─âror venit anual dep─â╚Öe╚Öte 80.000 de euro. O idee care vizeaz─â s─â contracareze criza care se anun┼ú─â pe termen scurt ╚Öi mediu, dar care are pu┼úine ┼čanse de reu┼čit─â. (https://www.courrierinternational.com/ÔÇŽ/economie-en-italie-ÔÇŽ)

ÔťůJulian Assange a devenit, ├«n secret, tat─âl a doi copii pe timpul ╚Öederii sale ├«n Ambasada Ecuadorului la Londra, a dezv─âluit partenera sa, Stella Morris. Potrivit presei britanice, aceasta a m─ârturisit c─â a avut o rela╚Ťie cu Assange ├«nc─â din 2015, iar cei doi s-au logodit ├«n 2017, ea cresc├óndu-╚Öi apoi singur─â cei doi fii. (https://www.bbc.com/news/world-52262075)

ÔťůEuropa e ├«n carantin─â. Politicienii de pretutindeni se concentreaz─â pe un singur lucru: b─ât─âlia cu Covid-19. Numai ├«n Polonia nu, unde cel mai important subiect de dezbatere din ultima vreme este dac─â alegerile preziden╚Ťiale programate pe 10 mai ar trebui s─â mai aib─â loc. Partidul Lege ╚Öi Justi╚Ťie (PiS) aflat la putere e hot─âr├ót s─â le ╚Ťin─â. Partidele din opozi╚Ťie, unii membri ai partenerului mai mic de coali╚Ťie al PiS ╚Öi trei sferturi din public se opun. Altfel spus, guvernul de la Varsovia a impus deja schimb─âri ale legii electorale care permit celor afla╚Ťi ├«n carantin─â ╚Öi celor peste 60 de ani s─â voteze prin coresponden╚Ť─â. S─âpt─âm├óna trecut─â PiS a cedat ╚Öi ├«n fa╚Ťa riscurilor for╚Ť─ârii aleg─âtorilor s─â ias─â la vot ╚Öi a decis ca ├«ntregul scrutin s─â fie prin coresponden╚Ť─â. Aceast─â nebunie inutil─â spune mult despre oportunismul politic al PiS ╚Öi despre dispre╚Ťul lui pentru normele democratice. ├Än aceste condi╚Ťii, Financial Times se ├«ntreab─â dac─â nu cumva, UE ar trebui s─â denun╚Ťe nebunia alegerilor din Polonia ├«n plin─â criz─â. (https://www.ft.com/conÔÇŽ/b1a6457c-7a5c-11ea-bd25-7fd923850377)

ÔťůComisarul european pentru pia┼úa intern─â, Thierry Breton, consider─â c─â este "exclus─â" impunerea ├«n Uniunea European─â de m─âsuri coercitive de urm─ârire prin telefon ├«n vedere tras─ârii lan┼úurilor de contaminare cu noul coronavirus. Declara╚Ťia de ieri vine ├«n contextul ├«n care mai multe ┼ú─âri au indicat c─â au ├«n vedere, ├«n perspectiva ridic─ârii restric┼úiilor impuse ├«n ideea de a limita pandemia, o serie de aplica┼úii pentru telefonul mobil ce ar permite reperarea ┼či avertizarea persoanelor care s-au aflat ├«n contact cu o alt─â persoan─â, contaminat─â. (https://www.lefigaro.fr/ÔÇŽ/coronavirus-hors-de-question-d-avÔÇŽ)

ÔťůUn grup de cercet─âtori din Marea Britanie ╚Öi Germania a anun┼úat c─â a descoperit dovezi conform c─ârora Polul Sud a avut un climat temperat ├«n urm─â cu 90 de milioane de ani. Studiul arat─â c─â prin analiza r─âd─âcinilor conservate ┼či a altor resturi de plante din sol, lumea de la acea vreme era mai cald─â dec├ót se credea anterior. Cu alte cuvinte, Antarctica, acoperit─â ├«n prezent cu ghea┼ú─â polar─â, a fost o regiune cu p─âduri tropicale umede ┼či temperaturi medii anuale de circa 12 grade Celsius. Cercet─âtorii urmeaz─â s─â analizeze ce a determinat r─âcirea climei astfel ├«nc├ót s─â se ajung─â la formarea calotei glaciare din Antarctica. Totu╚Öi, p├ón─â acum simul─ârile climatice nu au furnizat ├«nc─â un r─âspuns satisfac─âtor. (https://www.nature.com/articles/s41586-020-2148-5.epdfÔÇŽ)

ÔťůDr. Anthony Fauci, imunologul american care conduce Institutul Na╚Ťional pentru Alergii ╚Öi Boli Infec╚Ťioase din Statele Unite, dar ╚Öi unul dintre principalii membri ai grupului de lucru pentru lupta ├«mpotriva coronavirusul al administra╚Ťiei, must├óndu-l din voleu pe Donald Trump, a declarat ieri c─â mai multe vie╚Ťi ar fi putut fi salvate ├«n SUA dac─â Administra╚Ťia de la Casa Alb─â ac╚Ťiona mai din timp. (https://edition.cnn.com/ÔÇŽ/anthony-fauci-pushbackÔÇŽ/index.html)

Ôťů ╚śi tot ├«n SUA, The New York Times a ├«ntocmit ├«n acest weekend un raport ├«n care a detaliat pa╚Öii gre╚Öi╚Ťi lua╚Ťi de Donald Trump ├«n primele s─âpt─âm├óni ale pandemiei ╚Öi cum acesta ╚Öi echipa sa au ignorat avertismentele privind gravitatea situa╚Ťiei ╚Öi capacitatea de a ucide a coronavirusului. Conform raportului, Dr. Robert Kadlec, unul dintre oficialii de top de la Departamentul de S─ân─âtate a convenit crearea grupului de lucru ├«mpotriva coronavirusului pe 21 februarie. Grupul a stabilit, ├«n prima sa ├«nt├ólnire, c─â m─âsurile potrivite sunt de distan╚Ťare social─â agresiv─â, ├«n pofida perturb─ârii severe a economiei. Donald Trump a ignorat indica╚Ťiile ╚Öi a luat m─âsurile abia ├«n data de 16 martie. (https://www.nytimes.com/ÔÇŽ/pÔÇŽ/coronavirus-trump-response.html)

ÔťůPapa Francisc a propus ieri, ├«n cadrul mesajului s─âu pascal Urbi et Orbi, reducerea ┼či chiar anularea datoriei ┼ú─ârilor s─ârace. Suveranul Pontif a lansat un apel la ridicarea sanc┼úiunilor interna┼úionale ┼či la solidaritate ├«n Europa ├«n fa┼úa pandemiei de coronavirus. Totodat─â, liderul Bisericii Catolice a ├«ndemnat c─â ├«ntr-o lume ÔÇ×oprimat─â de pandemie, ├«n care marea noastr─â familie uman─â este pus─â la grea ├«ncercareÔÇŁ, s─â r─âspundem prin contagiunea speran┼úei. De asemenea, Papa Francisc a f─âcut un apel la ├«ncetarea imediat─â a conflictelor din toate p─âr┼úile lumii. ├Än alt─â ordine de idei, Papa a mai evocat ├«n mesajul s─âu situa┼úia din Yemen ┼či din Siria, precum ┼či din Irak ┼či Liban, conflictul israelo-palestinian, estul Ucrainei, ÔÇ×atacurile teroriste s─âv├ór┼čite ├«mpotriva at├ótor persoane nevinovateÔÇŁ ├«n Africa, drama migran┼úilor ┼či situa┼úia umanitar─â din nordul Mozambicului.Plus de asta, a mai solicitat identificarea de ÔÇ×solu┼úii concrete ┼či imediateÔÇŁ pentru Venezuela, pentru a se putea acorda un ajutor interna┼úional popula┼úiei. ├Än acela╚Öi timp, Papa Francisc a lansat un apel ┼či pentru Europa, spun├ónd c─â aceasta trebuie s─â-┼či reg─âseasc─â ÔÇ×spiritul concret de solidaritate care le-a permis ┼ú─ârilor europene s─â-┼či dep─â┼čeasc─â rivalit─â┼úile din trecut.ÔÇŁ (https://www.nytimes.com/ÔÇŽ/europe/pope-easter-mass-coronavirÔÇŽ)

ÔťůUrsula von der Leyen, Pre╚Öedintele Comisiei Europene, a amenin┼úat ieri Ungaria cu procedura de infringement ├«n cazul ├«n care restric┼úiile adoptate de guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban pentru combaterea coronavirusului sunt excesive, amintind totodat─â, c─â orice m─âsur─â trebuie s─â fie temporar─â. (https://www.dw.com/ÔÇŽ/eus-von-der-leyen-threatensÔÇŽ/a-53101386)

Ôťů╚śi tot ┼×efa Comisiei Europene i-a sf─âtuit ieri pe europeni s─â nu-┼či fac─â rezerv─âri pentru vacan┼úa de var─â pe fondul imposibilit─â┼úii de a face pronosticuri fiabile cu privire la efectele pandemiei de coronavirus. (https://www.bostonglobe.com/ÔÇŽ/eu-official-suggests-holdingÔÇŽ/)

ÔťůChina duce o politic─â intens─â de propagand─â pe tema coronavirusului, iar cel mai recent exemplu este dat de faptul c─â oficialit─â┼úi chineze au ├«ncercat s─â influen┼úeze responsabili guvernamentali germani, ├«n speran┼úa de a ob┼úine comentarii pozitive cu privire la gestionarea de c─âtre Beijing a pandemiei de coronavirus. Sursele de la Berlin spun c─â MAE german a recomandat tuturor serviciilor guvernamentale s─â trimit─â o cauz─â de inadmisibilitate acestor abord─âri. Totu╚Öi, MAE german a refuzat s─â confirme sau s─â dezmint─â aceste informa┼úii. (https://hongkongfp.com/ÔÇŽ/beijing-tried-to-make-german-offiÔÇŽ/)

ÔťůUn thriller ce are ├«n centrul ac╚Ťiunii o pandemie, scris ├«n anul 2005, care a fost respins de mai multe edituri ca fiind lipsit de realism, a fost acceptat spre publicare ╚Öi beneficiaz─â de publicitate masiv─â zilele acestea, at├ót ├«n Marea Britanie, c├ót ╚Öi ├«n SUA. Este vorba de romanul ÔÇŁLockdownÔÇŁ al sco╚Ťianului Peter May.(https://edition.cnn.com/ÔÇŽ/peter-may-lockdown-corÔÇŽ/index.html)

ÔťůSpaniolii se ├«ntorc de azi la munc─â, de╚Öi m─âsurile generale de restric╚Ťie r─âm├ón ├«n vigoare. Astfel, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anun╚Ťat c─â este nevoie ca tot mediul politic s─â se concentreze pe reconstruc╚Ťia economic─â ╚Öi social─â a ╚Ť─ârii. De aceea, ├«ncep├ónd de azi, o parte dintre companii ├«╚Öi redeschid activit─â╚Ťile, prim-ministrul Sanchez preciz├ónd c─â aceast─â ie╚Öire din blocajul economic va fi atent monitorizat─â ╚Öi c─â toate deciziile pentru perioada urm─âtoare se iau prin consultare cu speciali╚Ötii unui comitet ╚Ötiin╚Ťific. Pe fond, ├«n func╚Ťie de fiecare sector ├«n parte, companiile ├«╚Öi vor relua treptat activitatea iar autorit─â╚Ťile ar urma s─â le asigure angaja╚Ťilor m─â╚Öti de protec╚Ťie ╚Öi m├ónu╚Öi, care trebuie purtate obligatoriu. De re╚Ťinut c─â oamenii vor avea ├«n continuare voie s─â ias─â doar la munc─â ╚Öi la cump─âr─âturi. (https://www.youtube.com/watchÔÇŽ)

ÔťůPrim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, a criticat ieri foarte dur abordarea Olandei ╚Öi a prim-ministrului Mark Rutte ├«n timpul crizei coronavirusului ╚Öi a chestionat ata╚Öamentul acestei ╚Ť─âri la blocul comunitar al UE. ├Än alt─â ordine de idei, atacul premierului Portugaliei, una dintre ╚Ť─ârile care au gestionat bine criza sanitar─â, vine dup─â ce Olanda a ├«mpiedicat constant ob╚Ťinerea unui acord al celor 27 de state membre pentru sprijinirea financiar─â a ╚Ť─ârilor grav afectate de criza economic─â, precum Spania sau Italia. (https://www.politico.eu/ÔÇŽ/portugal-antonio-costa-questionsÔÇŽ/)

Ôťů├Än Mexic, Pre┼čedintele Bursei mexicane de valori, Jaime Ruiz Sacristan, a ├«ncetat din via┼ú─â asear─â la v├órsta de 70 de ani, dup─â ce fusese testat pozitiv pentru noul coronavirus la jum─âtatea lunii martie. De re╚Ťinut c─â guvernul mexican a decretat urgen┼ú─â sanitar─â p├ón─â pe 30 aprilie, ceea ce presupune suspendarea activit─â┼úilor economice "neesen┼úiale", ┼či a cerut popula┼úiei s─â stea acas─â, de┼či carantina nu este obligatorie, pentru a nu fi afectate milioanele de persoane care lucreaz─â la negru. (https://www.bloomberg.com/ÔÇŽ/mexico-stock-exchange-chairman-ÔÇŽ)

Ôťů Europa ╚Öi ├«n mod special zona euro, ar putea traversa o recesiune mai grav─â dec├ót restul lumii, ├«ns─â cre┼čterea ar urma s─â reporneasc─â ├«n a doua jum─âtate a anului, sus┼úine vicepre┼čedintele B─âncii Centrale Europene, Luis de Guindos. Acesta a apreciat c─â, cheltuielile guvernamentale suplimentare necesare pentru a contracara impactul crizei coronavirusului "vor presupune nevoi mai mari de finan┼úare, cuprinse ├«ntre 1.000 ┼či 1.500 miliarde de euro, o sum─â pe care nu am mai v─âzut-o p├ón─â acum". Astfel, ├«n pofida cre┼čterii emisiunilor de obliga┼úiuni, nivelul datoriilor ├«n zona euro este una sustenabil, a spus Guindos, ad─âug├ónd c─â ac┼úiunile BCE sunt destinate s─â evite fragmentarea ├«n contextul ├«n care guvernele caut─â s─â ├«┼či asigure necesarul de finan┼úare. (https://www.bloomberg.com/ÔÇŽ/ecb-sees-deeper-euro-area-recesÔÇŽ)

ÔťůVocea tenorului italian Andrea Bocelli a r─âsunat asear─â, cu ocazia Pa┼čtelui catolic, ├«n interiorul Domului din Milano, complet gol, pentru un concert unic g├óndit ca "o rug─âciune" ├«n fa┼úa pandemiei de #coronavirus. ├Änregistrarea este disponibil─â aici: (https://www.youtube.com/watch?v=huTUOek4LgU&feature=emb_logo)

Ôťů├Än vremea pandemiei, este ├«ns─â ╚Öi momentul re├«ntoarcerii la clasici. Editorii de la #TheNewYorkTimes fac o serie de recomand─âri ├«n acest sens, de la Henry James la Tolstoi, inclusiv ÔÇŁOblomovÔÇŁ, de I. A. Goncerov, ÔÇŁIubireÔÇŁ, de Toni Morrison ╚Öi ÔÇŁUn veac de singur─âtateÔÇŁ, de Gabriel Garc├şa M├írquez. (https://www.nytimes.com/ÔÇŽ/comforting-classic-books-virus.htÔÇŽ)

ÔťůCel mai recent ÔÇŁtrendÔÇŁ ├«n materie de literatur─â ├«n aceste zile sunt c─âr╚Ťi erotice de carantin─â, a╚Öa-numitele ÔÇŁlockdown erotica. (https://www.theguardian.com/ÔÇŽ/filth-in-a-time-of-handwashinÔÇŽ)

ÔťůA murit Stirling Moss, fostul pilot englez de Formula 1, care a fost unul dintre cei mai de succesi pilo╚Ťi englezi ├«n diferite categorii de curse auto, fiind considerat unul dintre cei mai mari pilo╚Ťi care nu au c├ó╚Ötigat nici un Campionat Mondial pe circuitul de F1. (https://www.reuters.com/artÔÇŽ/us-motor-f1-moss-idUSKCN21U0D1ÔÇŽ)

ÔťůComisia European─â a identificat, prin intermediul unui site specializat ├«n depistarea ┼čtirilor false, nu mai pu┼úin de 110 ÔÇ×narativeÔÇŁ (teme principale) legate de Covid-19, prezente ├«n peste 2.700 de articole de tip ÔÇ×fake newsÔÇŁ provenite de la site-uri apropiate Moscovei. ├Äntregul raport al Comisiei Europene dedicat crizei provocate de coronavirus poate fi citit integral: (http://storage06transcoder.rcs-rds.ro/ÔÇŽ/1177030_1177030_rapÔÇŽ)

ÔťůJurnali╚Ötii de la The Guardian ne ├«ndeamn─â s─â ne a╚Ötept─âm la mai mult─â supraveghere pe timpul crizei, dar s─â ne p─âzi╚Ťim spatele odat─â ce pericolul va fi trecut. Altfel spus, ├«ntr-o analiz─â ├«n detaliu, cotidianul britanic ├«ntreab─â publicul, dac─â chiar vom dori s─â urm─âm modelul Chinei, care folose╚Öte tehnologia digital─â pentru control social? (https://www.theguardian.com/ÔÇŽ/yes-expect-more-surveillance-ÔÇŽ)

Ôťů Le Monde scris azi despre cum Viktor Orban rescrie istoria Holocaustului ├«n Ungaria ╚Öi despre cum prim-ministrul ungar sper─â c─â deschiderea, ├«n 2021, a unui muzeu foarte controversat al Holocaustului la Budapesta va contribui la realegerea sa ├«n anul urm─âtor. (https://www.lemonde.fr/ÔÇŽ/orban-reecrit-lhistoire-de-la-shoÔÇŽ/)

ÔťůChina a impus restric┼úii privind publicarea de cercet─âri academice referitoare la originea #covid19, potrivit unei directive date de Guvern ┼či a anun┼úurilor online f─âcute de dou─â universit─â┼úi, care au fost apoi ┼čterse. Astfel, toate studiile academice despre Covid-19 vor fi verificate suplimentar ├«nainte de a fi publicate. Studiile despre originea coronavirusului vor fi examinate suplimentar ┼či trebuie aprobate de oficiali ai Guvernului. ├Än alt─â ordine de idei, un expert din Hong Kong care a colaborat cu mai mul┼úi cercet─âtori din China continental─â pentru a publica o analiz─â clinic─â a cazurilor de Covid-19 ├«ntr-o revist─â interna┼úional─â de specialitate a spus c─â munca lui nu a fost supus─â unei astfel de verific─âri ├«n luna februarie. (https://edition.cnn.com/ÔÇŽ/china-coronavirus-reseÔÇŽ/index.html)

ÔťůFostul mare rabin al Israelului Eliyahu Bakshi-Doron a murit ieri din cauza infec┼úiei cu noul coronavirus, a anun┼úat spitalul Shaare Zedek din Ierusalim. ├Än v├órst─â de 79 de ani, rabinul Bakshi-Doron a fost marele rabin sefard al Israelului ├«ntre 1993 ┼či 2003. (https://www.timesofisrael.com/former-chief-rabbi-bakshi-doÔÇŽ/)

ÔťůPrincipalele state produc─âtoare de petrol au convenit ieri asupra unei sc─âderi a produc┼úiei, ├«n ├«ncercarea de a sus┼úine pre┼úurile pe fondul pandemiei cu noul coronavirus ┼či al unui ÔÇ×r─âzboiÔÇŁ ├«n acest domeniu ├«ntre Rusia ┼či Arabia Saudit─â. ├Än aceste condi╚Ťii, Vladimir Putin ┼či Donald Trump, au subliniat ieri ÔÇ×marea importan┼ú─âÔÇŁ a acordului privind reducerea istoric─â a produc┼úiei de petrol. Cei doi au vorbit la telefon pe aceast─â tem─â, potrivit unui comunicat al Kremlinului, iar convorbirii lor li s-a al─âturat ╚Öi regele Salman al Arabiei Saudite. (https://www.geo.tv/ÔÇŽ/282498-oil-prices-soar-after-us-saudi-ÔÇŽ)

ÔťůTotodat─â, cota┼úia barilului de petrol a crescut azi-diminea┼ú─â cu peste un dolar, dup─â ce marii produc─âtori au ajuns la un acord cu privire la cea mai mare reducere a produc┼úiei convenit─â vreodat─â, ├«ns─â c├ó┼čtigurile de pe urma acestei decizii au fost limitate de ├«ngrijor─ârile c─â nici m─âcar aceast─â sc─âdere record nu va fi suficient─â pentru a rezolva problema supraofertei. (https://www.ft.com/conÔÇŽ/dd6633ea-bf64-4b20-a7d8-893d69bfd2e5)

ÔťůLderul nord-coreean Kim Jong Un a ini┼úiat o remaniere major─â ├«n cadrul Comisiei pentru Afacerile Statului, organul care supervizeaz─â toate celelalte puteri, mai mult de o treime dintre membrii s─âi fiind schimba┼úi. (https://www.barrons.com/ÔÇŽ/north-korea-s-kim-reshuffles-top-ÔÇŽ)

ÔťůO mic─â nuan╚Ť─â de r─âfuial─â geopolitic─â. Rusia a acuzat ieri Statele Unite de "dezinformare" dup─â mesajele autorit─â┼úilor americane, care au marcat Ziua interna┼úional─â a zborului omului ├«n spa┼úiu. Sup─ârarea Moscovei a constat ├«n faptul c─â nu a fost men╚Ťionat primul om ├«n spa╚Ťiu, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin. Pe fond, Departamentul de Stat american a publicat pe contul s─âu de Facebook un scurt mesaj ├«n limba rus─â pentru cea de-a 59-a aniversare a primului zbor al omului ├«n spa┼úiu, ├«ns─â f─âr─â s─â citeze numele lui Gagarin. Pe pagina de internet a Departamentului, un articol postat pentru a marca aceast─â zi nu aminte┼čte nici el numele cosmonautului. (https://www.newsweek.com/russia-accuses-us-state-departmentÔÇŽ)

ÔťůPre┼čedintele Funda┼úiei Interna┼úionale pentru Libertate, scriitorul hispano-peruan Mario Vargas Llosa, a atras aten┼úia duminic─â asupra celor care nu cred ├«n libert─â┼úi publice ┼či vor s─â profite de pandemia de COVID-19 pentru a spori rolul statului: "Este important ca noi, liberalii, ├«n aceste momente dificile, s─â nu ne uit─âm principiile ┼či convingerile, c─âci adversarii no┼čtri, care nu cred ├«n libert─â┼úi publice, ar dori s─â sporeasc─â rolul statului, printr-o diminuare a ini┼úiativei private ┼či individuale, niciodat─â nu se odihnesc ┼či niciodat─â nu-┼či abat aten┼úia." (https://rpp.pe/ÔÇŽ/coronavirus-mario-vargas-llosa-video-ve-peÔÇŽ)

ÔťůSatul Kepuh din Indonezia a ├«nceput s─â desf─â╚Öoare o campanie prin care mai multe persoane costumate ├«n "fantome" patruleaz─â pe str─âzi, ├«n speran┼úa c─â o supersti┼úie str─âveche ├«i va ┼úine pe oameni ├«n case, departe de coronavirus. Cunoscute sub numele de "pocong", apari┼úiile fantomatice sunt de obicei ├«nvelite ├«n giulgiu alb, au fe┼úele pudrate ┼či ochii contura┼úi. ├Än folclorul indonezian, acestea reprezint─â sufletele mor┼úilor, r─âmase captive. Totu╚Öi, c├ónd ┼či-au f─âcut apari┼úia prima dat─â, luna aceasta, campania a avut un efect opus. ├Än loc s─â-i ┼úin─â pe oameni la distan┼ú─â, i-au f─âcut s─â ias─â din case, ├«n ├«ncercarea de a surprinde aceste apari┼úii. Prin urmare, organizatorii au schimbat de atunci tactica, lans├ónd patrule-surpriz─â de "pocong" desf─â┼čurate de voluntari din sat, care joac─â rolul fantomelor. (https://www.reuters.com/ÔÇŽ/ghosts-scare-indonesians-indoors-ÔÇŽ)

ÔťůO cole╚Ťie de 27 de fotografii marca BuzzFeed News, despre lumea ├«n care tr─âim, exact a╚Öa cum este ╚Öi f─âr─â cosmetiz─âri, ├«n timpul pandemiei de #coronavirus. (https://www.buzzfeednews.com/ÔÇŽ/most-powerful-photos-of-thisÔÇŽ)

ÔťůUn foarte bun articol despre cum arat─â ╚Öi cum se manifest─â inegalitate ├«n ╚Öcoala rom├óneasc─â, ├«nainte ╚Öi dup─â pandemie: (https://www.scoala9.ro/inegalitate-in-scoala-romaneasca-ÔÇŽ/ÔÇŽ/)


  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

┬ę2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier