• Marco Badea

În plină pandemie de #coronavirus, francezii își votează azi primarii și reprezentanții regionali

Franța este aproape închisă, dar francezii au început totuşi să voteze, azi dimineaţă, în primul tur al alegerilor municipale, deși mizele acestui scrutin electoral au fost eclipsate de epidemia de coronavirus. Altfel spus, francezii își vor alege azi primele oferte de primarii și reprezentanții regionali pentru următorii 5 ani.

photo source: http://www.rfi.fr/en/france/20200309-france-elections

Potrivit france24, aseară, prim-ministrul Édouard Philippe​ a anunţat că restaurantele, cinematografele şi magazinele neesenţiale vor fi închise astăzi și în zilele următoare, iar francezilor li s-a cerut să nu călătorească pentru a se încerca limitarea propagării vertiginoase a virusului #COVID19 pe întregul teritoriu al Hexagonului. De asemenea, adunările de peste 100 de persoane au fost interzise. Totodată, până azi, în Franța, au fost înregistrate 4.500 de cazuri de persoane infectate cu #coronavirus şi 91 de decese ca urmare a acestei pandemii.


Totuşi, chiar dacă criza se accentuează, guvernul francez, cu doi membri bolnavi de #Covid19, a estimat că scrutinul se poate desfăşura fără nicio problemă, fără a exista riscuri sanitare speciale, asta după ce Emmanuel Macron​ a anunţat joi seară menţinerea scrutinului de azi. De reținut și că secțiile de vot s-au deschis, cum era prevăzut, la ora locală 08.00 (07.00 GMT/09.00 ora României), şi se vor închide la orele 20.00 la Paris (19.00 GMT/ 21.00 ora României).

Executivul de la Paris a precizat că totul a fost curăţat înainte de vot şi s-au luat măsuri pentru a evita cozile şi a se respecta distanţele de siguranţă dintre oameni. De asemenea, persoanele în vârstă sau fragile vor avea prioritate la vot, iar multe dintre acestea vor beneficia de urnă mobilă. Pe lângă asta, Christophe Castaner​, Ministerul de Interne, le-a recomandat chiar alegătorilor să-şi aducă propriul stilou pentru a semna listele de vot, cu condiţia ca cerneala să fie albastră sau neagră.


În altă ordine de idei, Franţa este printre principalele focare de infecţie cu coronavirus din lume, iar în acest context este de aşteptat un absenteism puternic la scrutinul de azi, asta în condițiile în care alegerile municipalele din Franța, sunt de regulă, un scrutin cu o participare ridicată.


The Local France notează că o scădere a participării celor în vârstă ar putea afecta în primul rând dreapta din Franța, care contează mai mult pe electoratul din acest segment de vârstă. Dar dincolo de pandemia de #CORONAVIRUS, alegeri locale din Franţa aduc cu ele, promisiuni electorale imposibil de respectat.

photo source: https://www.thelocal.fr/20200314/france

Pe fond, în ultimele săptămâni s-au adunat în politica franceză din teritoriu, promisiuni suprarealiste, unele chiar irealiste, sau altele imposibil de realizat din cauza lipstei spațiului de manveră legislativ și al competenţelor primarilor. Mai jos am extras din presa franceză, o serie întreagă de anunţuri făcute de cei care vor să cucerească un post de primar pentru următorii 5 ani în Hexagon: Le monde subliniează că la La Béziers, oraş din sudul Franţei, primarul sprijinit de Adunarea Naţională, partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen, propune să le acorde azil politic independentiştilor catalani. Ori, propunerea este complet irealistă. Pe de o parte pentru că protejarea unei persoane în numele unor raţiuni politice nu se decide la nivel local, ci naţional. Apoi, cererile de azil între state membre ale UE, aici e vorba de Franţa şi Spania, sunt respinse din principiu întrucât se presupune că aceste ţări respectă drepturile omului. In fine, unii dintre independentiştii catalani precum Carles Puigdemont, fac obiectul unui mandat de arestare european. Deci propunerea e o petardă grosolană, menită să umble la neuronii bazinului electoral anti-european.

Pe de altă parte, RFI Paris informează că un candidat în fruntea unei liste regionaliste din Besançon, situat în estul Franţei, promite că vrea să rupă regiunea sa de cea în care se află actualmente pentru a o alipi alteia. Trebuie ştiut însă că acest tip de secesiune, chiar şi prin referendum, nu e de competenţa colectivităţii locale. Primarul nu face decât să prezideze consiliul municipal şi în această calitate dispune de puterea reglementară. El semnează deci deciziile municipale privind curăţenia, drumurile, urbanismul, cultura, comerţul cu alcool din comuna sa. Altfel spus, e vorba de o putere secundară, limitată la exercitarea competenţelor sale şi la teritoriul comunal.

La Dax, tot în sudul Franţei, La Presse evidențiează faptul că un candidat de centru-dreapta promite că dacă este ales, pe toată durata mandatului său, nu va mări impozitele locale. Promisiunea este generoasă dar fantezistă. Dacă un primar poate influenţa taxele locale, valoarea locativă a bunurilor imobiliare, în funcţie de care sunt calculate anumite taxe locale, este fixată de fisc în funcţie de piaţă. Prin urmare, asta-i un exemplu clasic de artificii electorale.

La Bordeaux, oraş până nu demult gestionat de Alain Juppé, scrie Le Point, pretendentul la postul de primar venit de la partidul prezidenţial LREM vrea ca până în 2026 toate livrările de mărfuri să se facă cu vehicule 100% electrice. Măsura nu este complet irealizabilă dar ea depinde şi de alţi parametri externi. De exemplu, ea nu se va putea aplica vehiculelor utilitare care respectă normele de emisii Euro 6, cele mai recente şi exigente din Europa. Circulaţia lor este garantată pe întreg teritoriul UE. Ca susținător al viitorului verde, consideră că e de principiu, o inițiativă bună. Dar ea trebuie să fie îmbrăcată în substanță, nu expusă public doar pentru câștig electoral.

BFMTV expune faptul că, la Rennes, în Bretania, lista Franţei nesupuse propune o măsură de democraţie originală şi anume ca întregul consiliu municipal să poată fi revocat la jumătatea mandatului municipal printr-o simplă iniţiativă cetăţenească. Lucru care revine la a creea un mandat imperativ, cu rezultate obligatorii. Ori, constituţia Franţei interzice acest tip de mandat deputaţilor şi, prin extensie, şi aleşilor locali. Singura posibilitate este ca lista Franţei nesupuse să se angajeze singură că demisionează dacă nu-şi respectă promisiunile. Cu alte cuvinte, printre coronavirus și mult populism, scrutinul de azi decide competitivitatea electorală din turul doi, care este programat peste o săptămână, în 22 martie. De reținut că alegerile municipale de azi vor avea un impact important în ceea ce privește desemnarea primarilor celor circa 36.000 de comune franceze.