• Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier

literatură

Ești plictisit? Citește o carte!

Nu ai timp? Citește recenziile Dialectica!

Cripta pentru Boris Davidovici

Triumful forței nu va umbri niciodată triumful ideilor

Cea mai frumoasă carte din lume

În cele opt povești totul este despre oameni

Un roman poem

Întreaga operă a lui Gogol este asemănătoare unei peșteri

Castelul, biblioteca, puşcăria.

Dan C. Mihăilescu analizează personalitățile unor femei care și-au lăsat amprenta asupra spațiului carpato-danubioano-pontic, unele dintre ele fiind mai puțin cunoscute publicului larg în prezent, însă care au reușit să se evidențieze în epocă prin erudiția, inteligența, înțelepciunea sau frumusețea lor.

Pe Drum(I)

Tu ești suflet rătăcitor, ești compus din momentele care te-au urmat, iremediabil. Cerința lumii pentru unul ca Jack Kerouac a fost să privească, să adulmece și să calce cu talpa piciorului pământul netrăit.

Pe Drum(II)

Am simțit comparația brutală dintre acea nebunie frumoasă căreia îi zicem viață, pe un ton care înseamnă mult mai mult și betonul care filtrează lumina în gri.

Maladia morții

Sunteți în viață, dar din momentul în care v-ați născut suferiți de moarte și veți muri de moarte

O foarte scurtă genealogie a supravegherii

Internetul este un Panopticon contemporan

Vincent nu a trăit suficient!

Vincent nu a trăit suficient! – ne-a spus profesorul la curs, în ciuda expresiilor uimite de procesul la care asistau: se demitiza mitul. Nu, Van Gogh nu a fost un neînțeles sau o victimă a sistemului. Nici un ascet.

Așa grăit-a Zarathustra

Să crezi în Dumnezeu e la îndemâna oricui, să crezi în tine e calea către Supraom. Iluzia și impostura sunt componentele acestei religii a celor slabi, a celor incapabili să gândească pentru ei înșiși

Existenţă - autoritate - morală

Nu există defel fenomene morale, ci doar o interpretare morală a fenomenelor. Pentru stăpâni, „binele” este nobil, tare și puternic, în timp ce ,,răul” este reprezentat de termeni precum slab, laș sau milos. Esența moralității stăpânului este aristocrația. Alte calități cuantificate sunt curajul, adevărul, faptul de a fi deschis la minte, încrederea și o bună stimă de sine.