DESPRE

NOI

Analizăm cele mai noi știri, evenimente 

și publicații pentru a livra cititorilor noștri

informații de înaltă calitate, cunoaștere și opinii bine documentate

Experienta si ambitie dedicate 

DESCOPERIRII ADEVARULUI

We have the knowledge you need.

Scroll Down

DIALECTICA - ALTERNATIVA PERFECTĂ

Ești confuz? Ai citit o știre pe un site specializat dar încă nu îți poți forma o părere?  Apelează la Dialectica ! Noi îți vom prezenta o analiză completă a statu-quo-ului [da, a situației de fapt] și te lăsăm să tragi concluziile singur. Desigur, Echipa Dialectica îți va pune la dispoziție și o concluzie proprie, însă este alegerea ta dacă o vei accepta.

THE

TEAM

<< Noi te informăm. Noi îți oferim cunoaștere din diferite domenii. Nu oferim doar „opinii”, ci  opinii reale și justificate [în teoria cunoașterii,

JTB - justified true belief - este o definiție ce se

bazează pe un set tripartit de condiții]. Nu vom încerca niciodată să te facem să accepți anumite idei. Noi analizăm; identificăm prejudecățile, evaluările partinice, poziționările nejustificate, erorile logice / argumentative, exagerările și orice urmă de edulcorare; eliminăm acești paraziți, iar apoi mai evaluăm o dată înainte să publicăm. >>

DETALII „ÎNSĂILATE”

Dialectica este o platformă independentă de știri și analize tematice (temele variază de la știință politică, sociologie, filozofie până la epistemologie, antropologie și descoperiri științifice) care dorește să disemineze la nivelul societății românești o atitudine gnoseologică bazată pe conceptul de responsabilitate epistemică, un atașament ridicat față de cunoaștere și, implicit, o poziționare cât mai obiectivă față de evenimentele ce marchează lumea contemporană. 

Miriade de factori - precum lipsa unor analize politice pertinente din sfera publică, evaluările eminamente partinice regăsite la nivelul mass-media românească, numărul redus de publicații care distribuie studii științifice sau eseuri filozofice de mare calitate - au încurajat Echipa Dialectica în a construi un website specializat în căutarea și evidențierea poziționărilor ideatice cât mai apropiate de adevărul faptic. In extenso, Dialectica se dorește a fi un „far călăuzitor”, de sorginte românească, în era „post-truth” (post-adevăr).

Complexitatea inerentă peisajului socio-cultural, economic și politic - generat de interdependența a numeroase elemente ideatice, actori sau mecanisme  -  creează adesea un spectru larg de interpretare până și în cazul celor mai simple evenimente și, implicit, o dificultate ridicată în demersul personal de a te ralia unui grup sau de a adopta o poziționare care să reflecte adevărul faptic; id est, din punct de vedere epistemologic, o poziționare ce este sau se aproprie mult de noțiunea de „cunoaștere”. În acest context, Dialectica se dorește a fi ajutorul dumneavoastră loial în procesul de analiză, sinteză și evaluare obiectivă a știrilor / evenimentelor / descoperirilor ce marchează contemporaneitatea românească și mondială.

Ceea ce Dialectica propune este un studiu amănunțit al principalelor elemente care animă zilnic societatea românească, implicit societatea globală, menit a oferi cititorilor o perspectivă alternativă, obiectivă, divergentă în raport cu superficialitatea, subiectivismul și cancanul prevalent în mass-media. Această orientare teleologică și standardul calitativ înalt pe care îl urmărim în ceea ce privește conținutul articolelor nu ne permite să abordăm un spectru tematic foarte mare; drept umare, am limitat abordarea „dialectică” la aria științei politice, filozofiei, știrilor de mare interes național și principalelor descoperiri tehnice și științitice.

Fiecare informație trece printr-un proces riguros de verificare, iar subiectul analizat și, implicit, verdictul Dialectica cad sub incidența unui mecanism evaluativ care - în majoritatea cazurilor - reușește să elimine prejudecățile, evaluările partinice, poziționările nejustificate, erorile logice / argumentative, exagerările și orice urmă de edulcorare. Acest mecanism este detaliat aici. Singurul dezavantaj major este reprezentat de limitarea temporală inerentă: nu vom putea publica analizele complexe imediat după ce un eveniment s-a întâmplat. Articolul cu poziționarea Dialectica va fi postat în câteva zile sau săptămâni.

 
 

Procesul D.

01

COLECTARE DATE

DIN SURSE DE ÎNCREDERE

02

ANALIZA DATELOR (no.1)

Eliminarea opiniilor partinitoare & nefundamentate

03

ERISTICA - Dezbatem fiecare articol [da, fiecare] pentru a studia toate aspectele temei în cauza

04

ANALIZA DATELOR (no.2)

Veificăm argumentele fiecarei opinii si publicam concluzia noastra la finalul articolului, dupa fapte